E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSANINGUNDEMI.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Eski FDIC (Federal Mevduat Sigorta Fonu - Federal Deposit Insurance Corporation) Başkanı Sheila Bair, ABD borcunun balon gibi şiştiğini ve bununla başa çıkmak için herhangi bir planın olmadığını söylüyor.
Borsaningundemi.com’un derlediği bilgilere göre, ABD borcu son yıllarda fırlamış durumda ve çiçeği burnunda Başkan Donald Trump, her ne kadar borcun kapatılacağını söylese de bunun nasıl olacağına dair somut bir öneride bulunmuyor. Eski FDIC Başkanı Sheila Bair ise “Çözüm önerilmediği için borç, büyük ihtimalle bir krizi tetikleyebilecek benzeri görülmemiş seviyelere ulaşacak” diyor.
Finans krizi uyarısı
Insider’dan Kelly Cloonan’ın haberine göre, Bair, kontrol altına alınmadığı takdirde artan borç seviyelerinin bir sonraki mali krize neden olabileceği konusunda uyarıyor. 2008 küresel finans krizi sırasında FDIC'ye başkanlık eden Bair, hükümetin 2008'deki geçmiş krizlerde ve 2001'deki 11 Eylül terör saldırıları sırasında açık finansmanlı harcamalar ve vergi indirimleri uyguladığını ifade ediyor. Bair, “O zamanlar bunlar doğru kararlar olsa da, hükümet o zamandan beri bu harcama seviyesini korudu, borcu artırdı ve ekonomi için bir risk oluşturdu” şeklinde konuşuyor.
Bair, paylaştığı köşe yazısında, “Şimdi, ortaya çıkan federal borcun kendisi gelecekteki bir krizin nedeni olabilir” diye yazıyor.
Dahası Bair, yeni Başkan Donald Trump’ın önerilerinin muhtemelen hükümet borçlanmasını sürdürülebilir seviyelere çekmeye devam edeceğinin altını çiziyor. Bu, küresel yatırımcıların ülkenin borcunu ödeme yeteneğine olan inancını kaybetme ve son derece önemli ABD Hazine piyasasına olan güveni aşındırma riskini artırıyor.
Küresel yatırımcılar sorgulamaya başlayacak
Bair, “Yatırımcılar daha yüksek primler talep edebilir, hükümetin faiz ödemesini artırabilir, bu da vergi artışlarına, harcama kesintilerine ve Hazine kayıplarına neden olabilir” şeklinde yazıyor ve bu faktörlerin yaygın bir ekonomik sıkıntıya neden olacağını söylüyor.
Bair, “Her iki parti de açıkların artık önemli olmadığına karar verdi, bu oldukça üzücü çünkü önemli. Bir noktada dönüm noktasına ulaşacağız ve borçlarımızı satın almaya devam etmek isteyip istemediklerini sorgulayacak yatırımcılar için bu çok önemli bir an olacak” diyor.
Yılda 7,75 trilyon dolar
ABD’nin gayri safi milli borcu 35 trilyon doları aşmış durumda. Bair, Sorumlu Federal Bütçe Komitesi'nin (Committee for a Responsible Federal Budget) bulgularına atıfta bulunarak, Trump'ın önerdiği politikaların gelecek 10 bu borca yılda tam 7,75 trilyon dolar ekleyeceğini söylüyor.
Bair, borç sorununun bu seçim döneminde pek ilgi görmediğini çünkü borç krizini çözmek için adayların muhtemelen vergileri artırmaları veya sosyal programlara harcamaları azaltmaları gerekeceğini belirtiyor ve bunların hiçbirinin seçmenler arasında popüler olmasını beklemediğini hatırlatıyor.
Sosyal güvenlik, vergi kanunu ve borcun azaltılması
Bair, “Bunun siyasi bir karşılığı yok. İnsanlar vergilerinin artacağını veya yardımlarının azalacağını duymak istemiyor ve gidip bu zor kararları alıp bazı reformlar yapsanız bile, bir sonraki nesil liderlik gelip her şeyi çarçur edebilir; bu yüzden politikacıların bu yolu denememeye karar verdiğini düşünüyorum” diye ekliyor.
Bair, liderlerin herhangi bir siyasi olumsuzluktan kaçınmak için iki partili bir yaklaşım benimsemeleri, sosyal güvenliği güçlendirmeleri, açığı azaltmaları ve vergi kanununu yeniden düzenlemeleri gerektiğini söylüyor ve ekliyor: “Silahlarınızı birleştirip bunu yapmalısınız. 1980’lerde olan buydu ve bunun tekrar olmasını umuyorum. Bunun tekrar olmasına ihtiyacımız var.”
Faiz indirimine rağmen ABD’nin borç maliyetleri azalmıyor
IMF'den borçlanma maliyetini azaltacak önlem
Küresel borçlar ilk altı ayda 312 trilyon dolara ulaştı
Piyasalarda tehlikeli ‘borç balonu’ sinyali
Piyasalar için en büyük tehdit borç krizi mi?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:11)