E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD’nin bölgesel banka hisseleri ralli yapıyor---

ABD’nin bölgesel banka hisseleri ralli yapıyor

ABD’nin bölgesel banka hisseleri ralli yapıyor
18 Temmuz 2024 - 15:58 borsagundem.com

Geçtiğimiz yıl ABD finans sektörünü krizin eşiğine kadar getiren bölgesel bankaların hisseleri son yedi günde %17 yükseldi. Analistlere göre yükselişin ardından faiz indirimi beklentileri ve Trump var

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de yerel banka hisseleri yükselişe geçti. Bunun en önemli sebeplerinin başında ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell geliyor. Ancak YahooFinance’in haberine göre Donald Trump etkisi de bu hisselerin yükselişine katkı sağlamış olabilir.

FED Başkanı geçen hafta yaptığı açıklamada politika faiz oranlarını düşürmeye yaklaştıklarını açıkça belirtti. Diğer FED yöneticileri de çarşamba günü yaptıkları açıklamalarda benzeri ipuçlarına yer verdi.

İki yıllık sıkılaştırmanın ardından para politikasının gevşetilmesinin ABD genelindeki orta ölçekli bankalar üzerinde büyük bir rahatlama yaratması bekleniyor. Zira yüksek faiz oranları söz konusu bankaların kârlarını ve borçlularını olumsuz yönde etkiliyor.

Bu iyimserlik bölgesel ABD bankalarını izleyen KRE endeksinin son yedi işlem gününde %17 artmasına yardımcı oldu. KRE Endeksi yıl başından bu yana %8’in üzerinde yükseldi.

PNC ve US Bancorp dahil olmak üzere birçok tanınmış bölgesel bankanın hisse senedi geçen hafta yükseldi.

Habere göre Hanney Morgometry Scott’ın Yerel Bankalar Analisti Chris Marinac konuyla ilgili açıklamasında, “Bu hisseler için bir süredir ‘düşündüğünüzden daha iyi durumdalar’ diyoruz. Şimdiyse insanlar ‘Bakın bu hisseler düşündüğümüzden daha iyi durumdaymış. Bu hisseleri satın almalıyız’ demeye karar verdiler” ifadelerine yer verdi.

Bölgesel banka yatırımcıları, ayrıca Donald Trump'ın ABD başkanlık yarışında Joe Biden’ın önüne geçmesinden de cesaret almışa benziyor. Bölgesel bankalar bu hafta Trump’ın başkan yardımcısı adayı olarak Senatör JD Vance’i göstermesi de bankalar için iyimser havaya eklendi.

Vance büyük bölgesel bankaların gelecekteki olası kayıplarına karşı daha fazla tampon tutmasını gerektiren düzenlemeyi eleştiriyor. Senatör ayrıca geçen yıl düzenleyici kurumların başarısızlıkları sonucu First Republic Bank’in operasyonlarının daha küçük bir bölgesel banka yerine JPMorgan Chase’e satılmasını endişeyle karşılamıştı. Bu görüşe Demokrat Senatör Elizabeth Warren da katılıyor.

Bölgesel bankalar 2023’ün ilkbahar aylarına göre çok daha istikrarlı konumdalar. Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, özellikle de mart ayında Silicon Valley Bank’in iflası bölgesel ABD bankalarının istikrarı konusunda finansal kurumların paniğe kapılmasına sebep olmuştu.

YahooFinance haberine göre, CFRA'nın Bölgesel Bir Banka Analisti Alexander Yokum, FED’in faiz oranlarını düşürmeye başlamasıyla, bölgesel bankaların da mevduat sahiplerine ödedikleri faizleri düşürecekleri için anında daha fazla rahatlama göreceklerini söyledi.

Yokum’a göre daha düşük faizler bölgesel bankaların özellikle de ticari gayrimenkul, ofis portföyleri ve daha sonra da menkul kıymet portföyleri için pozitif bir gelişme olacak.

Ancak bankaların son zamanlardaki iyimserliğe rağmen hâlâ birçok zorlukla karşı karşıya olduğu da açık.

Salı ve çarşamba günleri arasında, büyük bölgesel bankalar PNC, US Bancorp ve Citizens Financial, net faiz gelirlerinin bir önceki yılın aynı dönemine göre düştüğünü gösteren ikinci çeyrek sonuçlarını açıkladı.

Net faiz geliri, bankaların kredilerinden elde ettikleri ile mevduatlarında ödedikleri arasındaki farkı gösteren önemli bir kârlılık ölçüsüdür. Bölgesel bankalar bu gelire endüstri devlerinden daha fazla güveniyor.

Yine de bu üç bankanın hisse senedi fiyatları son beş gün içinde sırasıyla %9,3, %11 ve %11,6 arttı.

Bankaların yöneticileri ise analistlere yılın ikinci yarısı ve 2025 için görünümleri konusunda cesaret verdi.

US Bancorp CFO'su John Stern çarşamba günü analistlere verdiği demeçte, "Faiz indirimleri için pozisyonumuz konusunda iyi hissediyoruz" dedi.

Citizens CEO'su Bruce Van Saun ise kârın bir yıl öncesine göre %18 düştüğünü ve bankanın ticari ofislere bağlı daha fazla kredileri sildiğini bildirdi. Ticari ofislere bağlı kayıplara hazır olduklarını belirten Saun faizlerin düşürülmesi halinde ise durumun tam tersine döneceğini sözlerine ekledi.

Yeni Trump dönemi doları düşürecekYeni Trump dönemi doları düşürecek

 

Borsa rallisi devam mı edecek yoksa düzeltme derinleşecek mi?Borsa rallisi devam mı edecek yoksa düzeltme derinleşecek mi?

 

Ohio Senatörü Vance ABD Başkan yardımcılığı adaylığını kabul ettiOhio Senatörü Vance ABD Başkan yardımcılığı adaylığını kabul etti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)