E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birliği (AB), üye ülkeler arasında kurumlar vergisindeki farklılıkları gidermeye yönelik yeni plan hazırladı.
AB Komisyonu, üye ülkelerin çok uluslu şirketlere farklı vergi uygulamalarını önlemek amacıyla hazırladığı yol haritasını yayımladı. Buna göre, AB ülkelerinde verimli ve adil kurumlar vergisi sistemi kurulması teşvik edilecek.
AB Komisyonu, 2023 yılına kadar AB'de idari yükleri azaltacak ve vergi engellerini kaldıracak yeni bir ticari vergilendirme çerçevesi hazırlayacak. Çerçeve ile AB ülkeleri için tek bir kurumlar vergisi düzenlemesi belirlenecek. Böylece üye ülkeler arasında vergilendirme adil biçimde yapılacak, Bürokrasi ve uyum maliyetlerini azalacak, vergiden kaçınma düşürülecek.
AB ülkelerinde faaliyet gösteren büyük firmalar efektif vergi oralarını yayımlayacak. Böylece vergi konusunda şeffaflık artacak.
Yeni vergi önlemleri ile paravan şirketlerin vergiden kaçmalarına karşı daha iyi mücadele edilecek. Şirketlerin faaliyetlerini borç yerine öz sermaye yoluyla finanse etmeleri teşvik edilecek.
AB Komisyonu, dijital ekonominin adil biçimde vergilendirilmesi için yeni tedbirler alacak. AB'ye öz kaynak sağlamak için dijital alanlara yönelik vergi uygulaması teklif edilecek.
Enerji vergilendirme yönetmeliği ve sınırda karbon düzenleme mekanizması hakkında düzenleme teklifleri de hazırlanacak.
Ayrıca, vergi alanında gelişmeleri değerlendirmek ve iyi uygulamaları belirlemek amacıyla 2022 yılında bir sempozyum düzenlenecek. Üye ülkeler, işletmelerin özellikle yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını dönemindeki zararlarını telafi etmelerine yönelik vergi ayarlamaları yapabilecek.
Hali hazırda, Avrupa ülkelerinde faaliyet gösteren firmalar çeşitli uygulamalarla karlarını düşük vergi oranına sahip ülkelere aktarıyor.
Söz konusu vergi düzenleme girişiminin yürürlüğe girmesi için AB ülkelerinin oy birliği gerekiyor.
AB Komisyonu geçmiş yıllarda vergi konusunda 2 benzer girişimde bulunmuş ancak bu konuda uzlaşı sağlanamamıştı.
Küresel asgari kurumlar vergisi çalışmaları 2014’ten beri Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından yürütülüyor.
Bu konuda yaz aylarında OECD’de bir anlaşma sağlanması bekleniyor. OECD’nin planı, uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde çok taraflı çözüm üretme mekanizması oluşturarak vergi mevzuatını tek bir çatı altında toplamayı öngörüyor.
AB, OECD'de bu alanda yapılan çalışmaları yakından takip ediyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:08)