E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun Bütçe ve İnsan Kaynaklarından Sorumlu Üyesi Günther Oettinger, AB Komisyonu üyelerinin Brüksel'de gerçekleştirdiği haftalık "Kolej" toplantısı bitiminde basına açıklamalarda bulundu.
Toplantıda, AB'nin 2020 yılı sonrası dönemdeki bütçesinin belirlenmesine yönelik, Çok Yıllı Mali Çerçeve konusunun ele alındığına dikkati çeken Oettinger, AB'nin gelecek dönem bütçesinin Mayıs ayında açıklanacağını söyledi.
Oettinger, mevcut AB bütçesinin zayıf yönlerini tartıştıklarına işaret ederek, şunları söyledi:
2 ana sorunumuz var. Bütçedeki gelirlerde ve harcamalarda açık var. Gelir açığının bir nedeni Brexit. Birleşik Krallık, AB bütçesine katkı veren bir ülke ve ayrılmasıyla yapısal olarak yıllık 12-15 milyar euroluk bir açık olacak. Harcamalarda da mevcut mali çerçevede yer almayan sınır kontrolü, savunma, kalkınma iş birliği, araştırma gibi yeni görevlerden dolayı açık olacak.
"AB borçlu olmamalı"
Söz konusu bütçe açığını borçlanarak kapatmak istemediklerini vurgulayan Oettinger, "AB borçlu olmamalı. Harcanan her 1 euronun karşılığında 1 euro gelir olmalı." diye konuştu.
Oettinger, Brexit açığının yüzde 50'sini mevcut bütçe çerçevesinde kesintilerle, geriye kalanını da ilave gelirlerle kapatacaklarını belirterek, "Brexit'le birlikte geriye kalan 27 üye ülkenin bütçeye katkılarını ılımlı bir şekilde artırmaları gerekiyor." ifadesini kullandı.
AB'nin yeni programlarını, ilave kaynaklar ve mevcut yapıda kesintilerle sağlayacaklarını anlatan Oettinger, eğitim programı Erasmus ve araştırma programı Horizon'a yönelik harcamaların artırılacağını, geriye kalan Ortak Tarım Politikası ve uyum fonları da dahil bütün alanlarda kesinti olacağını belirtti.
Oettinger, mevcut AB bütçesinde 60 kadar farklı program bulunduğunu anımsatarak, bu programların birleştirilerek sayısının azaltılacağını söyledi.
Bir sonraki Çok Yıllı Mali Çerçeve'nin 7 yıllık dönemi kapsayacak şekilde planlandığını belirterek, "Şu anda üye ülkeler AB bütçesine Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'larının yüzde 1'i seviyesinde katkı sağlıyor. Bu yıllık 150 milyar euro civarında bir rakam. Bunun yüzde 1,1 ile yüzde 1,2 arasında bir orana çıkmasıyla gerekli kaynak sağlanır." değerlendirmesinde bulundu.
Çok Yıllı Mali Çerçeve, AB bütçesinde yer alan harcama kalemlerine ilişkin ödeneklerin yıllık tavanını önceden belirleyen ve böylece bütçe disiplinini ve kaynakların AB'nin politika öncelikleri doğrultusunda ve etkin şekilde dağılımını sağlamayı amaçlıyor. Yaklaşık 1 trilyon euroluk AB'nin mevcut mali çerçevesi 2014-2020 yıllarını kapsıyor.
AB bütçesinde gelir kalemleri büyük ölçüde üye ülkeler tarafından sağlanan kaynaklardan meydana geliyor. Bütçenin harcamalar kısmı, tarım, ekonomik ve yapısal fonlar, araştırma, eğitim, dış ilişkiler, genişleme ve idari giderlerden oluşuyor. AB bütçesinin denetimini ise Lüksemburg merkezli Avrupa Sayıştayı gerçekleştiriyor.
Öte yandan, AB'nin 2018 yılı genel bütçesinde gelirler 160,1 milyar euro, harcamalar ise 144,7 milyar euro olarak belirlenmişti.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:05)