E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
ABD yönetimi, İran'dan ham petrol alımlarını önemli ölçüde düşürdükleri gerekçesiyle 10 AB ülkesi ve Japonya'yı yaptırımlardan muaf tutacağını açıkladı.
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, yaptığı yazılı açıklamada, ilk aşamada 11 ülkenin İran'dan petrol alımlarında önemli ölçüde kesintiye gittiğini bildirerek, bu ülkeleri Belçika, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Almanya, Yunanistan, İtalya, Japonya, Hollanda, Polonya, İspanya ve İngiltere olarak sıraladı.
Clinton, bunun sonucunda, 2012 Ulusal Savunma Yetki Yasası'nın 1245 sayılı bölümünde yer alan yaptırımların, bu 11 ülkedeki finansal kuruluşlara, süresi uzatılabilecek şekilde 180 günlük dönem için uygulanmayacağını ve bu yöndeki bildirimin Kongre'ye sunulduğunu belirtti.
Bu ülkelerin attığı adımların kolay olmadığına işaret eden Clinton, şöyle devam etti:
''Bu ülkelerin, dünya ekonomisinin içinde bulunduğu bu kritik zamanda enerji ihtiyaçlarını yeniden düşünmeleri ve bağımlı oldukları İran petrolüne süratle alternatifler bulmaya başlamaları gerekiyordu. AB ülkelerinin, 23 Ocak itibariyle İran'dan ham petrol ithalatına yasak getirmesi, onların, İran'ın uluslararası yükümlülüklerine uymamasından sorumlu tutulmasına olan bağlılıklarını ve dayanışmalarını gösteriyor. Japonya'nın ham petrol alımlarını büyük ölçüde düşürmesi de bu ülkenin son bir yıl içerisinde karşı karşıya kaldığı enerji ve diğer alanlardaki olağanüstü zorluklar düşünüldüğünde ayrıca dikkate değer. Bu ülkeleri, adımlarından dolayı kutluyoruz ve İran'dan petrol ithal eden diğer ülkeleri de onların örneğini takip etmeye çağırıyoruz.''
Clinton, yasanın geçmesinden sonraki sadece iki aylık sürede, İran'ın petrol ihraç pazarlarının daraltılmasında ve İran Merkez Bankası'nın dünya finansal sisteminden izole edilmesinde gelişme kaydettiklerini bildirdi.
ABD'nin, izlediği yolu değiştirmesi için İran rejimine büyük çaplı baskılar uygulayan eşi benzeri görülmemiş bir uluslararası koalisyona öncülük ettiğini belirten Clinton, ''Güçlü baskıyla birlikte diplomasi, uğraşını verdiğimiz uzun vadeli çözümleri sağlayabilir. Uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesi için İran üzerindeki baskıyı artırmada uluslararası ortaklarımızla birlikte çalışmaya devam edeceğiz'' ifadesini kullandı.
ABD Kongresi'nden geçtikten sonra 31 Aralık 2011'de ABD Başkanı Barack Obama tarafından imzalanan düzenleme, İran'a ağır yaptırımların yanında, İran Merkez Bankası ya da ''kara liste''deki diğer İran mali kurumlarıyla iş yapan yabancı finansal kuruluşlara da yaptırım uygulanmasını öngörüyor. 28 Haziran'da yürürlüğe girecek düzenleme kapsamında Obama'dan, ''İran'dan petrol ya da petrol ürünlerinin alımı için'' yabancı finansal kuruluşlara yaptırım uygulaması isteniyor. Ancak yasada, İran'dan petrol alımlarını önemli ölçüde düşüren ülkelerin yaptırımlardan muaf tutulmasını öngören bir düzenleme de yer alıyor. Yasa ayrıca ABD Başkanı'na, ulusal güvenliği dayanak göstererek belirli hallerde ülkelere istisna uygulama yetkisi de veriyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı'nın üst düzey bir yetkilisi de yeni yaptırımlardan muaf tutulması kararı alınan 11 ülkenin dışında 12 ülkenin daha İran'dan ham petrol ithal ettiğini belirterek, ''Bu 12 ülkenin, ne tür adımlar atabileceklerine karar vermeleri için önlerinde bu 11 ülke örneği bulunuyor'' dedi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:23)