E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
ABD'de Demokrat Senatör Edward Markey ve Temsilciler Meclisi’nin Demokrat üyelerinden Brad Sherman, Türkiye’nin nükleer silah sahibi olmasını engellemeye yönelik bir tasarı sundu.
Amerika’nın Sesi’nde yer alan bilgilere göre, iki Kongre üyesi tasarılarını sunarken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Eylül ayında yaptığı “Bazı ülkelerin nükleer başlıklı füzeleri var. Ancak Batı bizim bunlara sahip olamayacağımız konusunda ısrarlı. Bunu kabul edemem” şeklindeki açıklamasını hatırlattı.
“Nükleer Silahların Yayılmasının Engellenmesi Yasası” başlıklı tasarı, ABD Başkanı'nı, sivil nükleer işbirliği konusunda yeni bir anlaşma imzalama ya da mevcut anlaşmayı yenilemeyle bağlantılı olarak, herhangi bir yabancı ülkenin kitle imha silahları anlaşması altındaki yükümlülüklerini ihlal edip etmediğini ya da yabancı ülkenin nükleer programının barışçıl olup olmadığını tasdik etmekle yükümlü tutuyor.
TÜRKİYE, 2008’DE İMZALAMIŞTI
Tasarıya göre, bu iki şarttan birinin olumsuz çıkması durumunda, “123 Anlaşması” olarak nitelendirilen barışçıl nükleer işbirliği öngören anlaşmanın, Türkiye'yle olan da dahil olmak üzere yenilenmesi ya da bu konuda yeni bir anlaşma imzalanması Kongre'nin onayına bağlı olacak.
ABD, Türkiye'yle 123 Anlaşması'nı 2008'de imzalamıştı. Anlaşmanın 2023'te Kongre'nin onayını gerektirmeden otomatik olarak yenilenmesi öngörülüyor.
Ancak Markey ve Sherman sundukları tasarıyla ilgili açıklamada, Türk hükümetinden üst düzey yetkililerin son dönemdeki açıklamalarının, Türkiye'nin Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması (NPT) altındaki yükümlülüklerini yerine getirmeyebileceğine işaret ettiğini savundu.
Senato Dış İlişkiler Komisyonu Doğu Asya Alt Komitesi'nin Kıdemli Demokrat üyesi Markey, “Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyini işgalinden insan haklarını bastırmasına ve nükleer silah edinme arzusuna kadar, uluslararası normları ihlal ediyor olması, Kongre'nin Türkiye'yle yeni bir 123 anlaşması imzalanması ya da mevcut anlaşmanın uzatılmasını onay için oylama yapma şansına sahip olması çok önem taşıyor” dedi.
İSTER İRAN, İSTER SUUDİ ARABİSTAN, İSTER TÜRKİYE OLSUN”
Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Asya, Pasifik ve Nükleer Silahsızlanma Alt Komitesi Başkanı Brad Sherman da “ABD, nükleer silah sahibi olmak istediklerini açıkça ifade eden liderlere nükleer teknoloji satmamalı. Liderler ister İran'dan, ister Suudi Arabistan ya da Türkiye'den olsun bu geçerli” ifadesini kullandı.
ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Türkiye'ye yaptırım tasarısını onayladı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Haydut Devlet iyice saçmalamaya başladı Türkiye istese çoktan nükleer silah alırdı tarih bilgisi ve tarihi olmayanlar Türk ün Savaş şeklini nereden bilsin fetöcüler ne anlatırsa bileceği odur..
Biz kullanmayacağımız silahı ne yapalım. nükleer silah bize göre değil çocukların sivillerin üstüne bomba atmaz Türk Ordusu Çanakkale Savaşın da olduğu gibi düşmanını tedavi bile eder.. Hiroşima Nagazaki de yaptıklarınız ortada at hırsızları bizimde Çanakkale de.
Haklısın Ali , ama taktik nükleer bombalar da var mesela uçak gemileri ve beraberindeki filoya karşı kullanılabilecek, 100 kiloton ve altı,
yapılırsa ulu orta yapılmaz , denemeyi yaptığında haberi olur milletin..... o aşamaya kadar , diplomaside olmayan kozu oynarsın , blöfünden taviz verir gibi yaparsın.....
chp hemen ispiyon eder zaten!
Yakın zamanda nükleerde olacak.SABIR.Alıştıra alıştıra :))
Yok artık. Bizim nükleer silahımız ne mutlu Türk'üm diyene sözünden gelir.
Dünyanın merkezi batıya kayıyor biz ne tarafta olursak orası güçlü olacak
Hadi türkiyeyle iranı anladık suudi israilden ne istiyorlar:)
kendileri yapınca bir şey olmuyor biz yapınca zorlarına gidiyor.bizimde nükleer silahları artık üretmeliyiz.nükleer silahı olana kimse yan bakamıyor.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:08)