E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
ABD Senatosuna, Dörtlü Güvenlik Diyaloğu üyesi ülkeleri Avusturalya, Japonya ve Hindistan'ın Çin ve Rusya ile yaptığı savunma anlaşmalarından dolayı CAATSA yaptırımlarından muaf tutulması için yasa tasarısı sunuldu. Aynı ABD, S-400 alımını bahane ederek Türkiye'ye CAATSA yaptırımları uygulamış ve ülkemizi F-35 savaş uçağı programından çıkarmıştı.
ABD Senatörlerinden Cumhuriyetçi Ted Cruz, Todd Young ve Roger Marshall, Hindistan'ın S-400 alımıyla gündeme gelen CAATSA yaptırımlarına karşı önlem almak üzere "İttifakları ve Liderliği Zedeleyen Beklenmedik Sonuçların Dolaylı Yollarla Azaltılması (CRUCIAL) Yasası" başlıklı tasarı sundu.
"ÇİN'E KARŞI OLUŞTURULAN BİRLİĞİ ZEDELEYEBİLİR"
Üç senatörün ofislerinden yapılan ortak açıklamada, CAATSA'nın Çin'e karşı oluşturulan birliği zedeleyeceği gerekçesiyle CRUCIAL Yasa Tasarısını sundukları kaydedildi. Açıklamada, "CRUCIAL Yasası, Başkanın, Amerika'nın Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası (CAATSA) kapsamında Hint-Pasifik'teki en yakın bölgesel müttefiklerimize karşı yaptırımlar uygulamasını engelleyecektir." ifadesi kullanıldı.
"HİNDİSTAN SÖMÜRÜYE DİRENDİ"
Tasarının tanıtımına ilişkin açıklamada, Cruz'un şu ifadelerine yer verildi:
Hindistan, (eski ABD Başkanı Donald) Trump yönetimi döneminde Çin'e karşı birleşen güvenlik mimarisinin kritik bir parçası. Çin'in saldırgan davranışlarına karşı koymak için Asya ve ötesinde kabiliyetli ortaklar gerekiyor ve ABD-Hindistan ilişkisi bu konuda çok taraflı çabalarımızın temel taşı haline geldi. Çin küresel egemenliğini genişletmeye çalışırken, Hindistan sömürüye direndi, savunma kabiliyetleri ve ekonomisi için başka arayışlara girdi. Şimdi, Başkan Joe Biden'ın Rusya'yı caydırmayı amaçlayan bu yaptırımlarının uygulanması tüm bu ilerlemeyi geri almak olur. Bunu yapmak, Çin'in saldırganlığına karşı savaşmak ve Hindistan'ı Rusya'ya bağımlı olmaya zorlamak gibi ortak güvenlik hedeflerimizi baltalamaktan başka bir işe yaramaz.
TASARI 10 YIL BOYUNCA MUAFİYET GETİRİYOR
Konuya ilişkin açıklama yapan Senatör Young da CAATSA geçtiği dönemde QUAD'ın gündemde olmadığını Hindistan'a yaptırım uygulamanın QUAD birliğine zarar vereceğini belirtti. Tasarı, yasalaştıktan sonra QUAD ülkelerinin 10 yıl boyunca CAATSA yaptırımlarından muaf tutulmasını ön görüyor.
TÜRKİYE'YE YAPTIRIM, HİNDİSTAN'A MUAFİYET
ABD, S-400 alımını bahane ederek Türkiye'ye CAATSA yaptırımları uygulamıştı. Bu kapsamda Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ve Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir'in de aralarında olduğu dört kurum yetkilisi "Rusya ile kurulan ilişkiler" nedeniyle yaptırım listesine alınmıştı. Ayrıca Türkiye F-35 savaş uçağı programından da çıkarılmıştı. Türkiye, çıkarıldığı F-35 programından dolayı ödediği 1.4 milyara karşılık F-16 savaş uçağı almak istiyor. ABD Kongresi de S-400'ü bahane ederek Türkiye'ye bu satışın yapılmasına karşı çıkıyor. Türkiye ile böyle bir süreç yaşanırken ABD Kongresi'nin, Hindistan'ın Rusya ile S-400 anlaşması yapmak üzere olduğu bir dönemde böyle bir adımı atması dikkati çekti.
SON KARAR BİDEN'IN
Joe Biden yönetiminin, Rusya'dan S-400 satın almaları nedeniyle Hindistan'a ABD yaptırımları uygulayıp uygulamamaya yakında karar vermesi bekleniyor. Tasarının yasalaşması için Kongrenin iki kanadı olan Senato ve Temsilciler Meclisinden geçmesi ve Biden tarafından imzalanması gerekiyor.
Stoltenberg'den S-400 sorusuna net yanıt
NATO'dan S-400'ler için 'müttefiklik' vurgusu
Erdoğan: ABD Patriotları verseydi S-400'leri almazdık
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
bunlar bizim baş düşmanımız olduğunu bilmiyen mi var.Ülkemizdeki tüm pislik kaos ekonomik krizler askeri darbeler ve tüm şehitlerimizi bunlar yapmadılarmı.şuan ülkemiz biraz kafasını kaldırmaya çalımakta iken yine devriye girdiler istiyorlarki bizleri kapısındaki köpekleri olak ve ülkemizi ikiye parçalasınlar kürdistan devletini kursunlar.
Eeee nedeni belli,
Ne o lan yine mi mevzi değiştirdin kanı bozuk?
İşi sulandıracaklar gibi, bir kaç ülke daha alır ise Türkiye üzerinde yaptırımı kaldırırlar. ABD'de mantık öndedir, aptalca çelişkileri uzun süre sürdüremezler.
Gavurdan dost ayıdan post olmaz... Kendi işini kendin gör...
Bizi kıskanıyor da ondan bize yaptırım uyguluyor haa birde iran yani ortadoğu ülkelerine muamele farklı...
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:26)