E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD Emtia Vadeli İşlemleri Ticaret Komisyonu (CFTC) pazartesi günü kripto borsası Binance ve karizmatik CEO'su Changpeng Zhao'ya karşı bir dava açtı. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD makamları kripto para firmasının düzenleyici kurallarına uymadan ABD'li müşterilerle iş yapmak için büyük çaba harcadıklarını iddia etti.
Binance'in oyunu kurallara göre oynadığını iddia etmesine rağmen, MarketWatch’un haberine göre davada konusu geçen iddialar hiçbir kuralın uygulanmadığını ve şirketteki işlemelerin “Vahşi Batı’yı aratmadığını gösterir nitelikte.
Binance’ten yapılan açıklamada yıllardır CFTC’yle yakın bir şekilde çalışıldığı, uyum çabalarını desteklenmesi için 80 milyon dolar harcandığı ve 650 kişinin işe alındığı belirtildi. Kripto para firması davayı şaşkınlıkla karşıladığını da açıklamasında ekledi.
CFTC davasında yer alan en dikkat çekici iddialardan dokuzu ise şöyle:
1. Chaopeng Zhao nereye giderse, Binance de oraya gidiyor
Şirketin merkezinin nerede bulunduğu konusunun kasıtlı olarak belirsiz tutulduğunu iddia ediliyor. Basitçe söylemek gerekirse CZ olarak adlandırılan kurucu, dünyanın neresindeyse o gün şirketin merkezinin orada olduğu belirtiliyor.
2. Ne yaparsanız yapın, kimsenin Amerikalı olduğunuzu bilmesine izin vermeyi
Düzenleyiciler, Binance'in yüksek servet sahibi ABD'li müşterilerine, konumlarını gizlemek için sanal özel ağlar (veya VPN'ler) kullanarak hesaplarına giriş yapmalarını tavsiye ettiğini iddia ediyor. Şirketin ayrıca bu müşterilerden ABD yasalarının gerektirdiği üzere herhangi bir tanımlayıcı belge sunmalarını da istemediği iddialar arasında.
3. Hangi düzenleme?
İddia makamı, Binance'i ABD düzenleyici kurumlarına hiçbir zaman kayıt yaptırmamakla ve en büyük müşteri grubunun ABD'de olmasına rağmen ABD yasalarını görmezden gelmekle suçluyor.
4. Arkanızı kollayın
Binance, devlet kurumları tarafından soruşturmaya tabi tutulduğu dönemlerde VIP müşterilerini uyarmakla suçlanıyor. İddialara göre kripto firması hesap danışmanlarından hesapları dondurulmuş olan veya olmayan VIP müşterileriyle iletişime geçmelerini istiyor. Hesap dondurulmamışsa, danışmanlara kullanıcıya doğrudan “kaçması” gerektiğinin söylenmemesi, yalnızca hesaplarının dondurulmadığı ve X kurumu tarafından soruşturulduğu bilgisinin verilmesi talimatı veriliyor. Eğer kullanıcı önemli bir trader’sa veya yeterince akıllıysa bu ipucunun ne anlama geldiğini anlayabiliyor.
5. Perdenin ardındaki adama aldırmayın
Düzenleyiciler, Binance'in sessiz sedasız kendi borsasında işlem yapan yaklaşık 300 adet hesabı bizzat yönettiğini ve işlettiğini iddia etti. Üstelik bu hesaplar müşterilere bilgi vermeden fiyatları etkileyebilecek nitelikte. Bu hesaplar Merit Peak ve Sigma Chain gibi ticari kimliklerin dışında tutuluyor ki bu oluşumlar firmanın kendi dolandırıcılık ve bilgi suistimali karşıtı sistemleri niteliğinde.
6. Kayıtlara kimin ihtiyacı var ki
Davada, Binance yöneticilerinin dahili olarak ve müşterilerle iletişim kurmak için Wechat, Telegram ve Signal gibi uygulamaları sıklıkla kullandıklarını iddia ediliyor. Söz konusu uygulamalarda sohbetlerin kayıtları kolayca silinebiliyor.
7. Şirketler labirenti
ABD’li makamlar Binance’in her bir varlığının nereden faaliyet gösterdiğini kasıtlı olarak gizlemek amacıyla mülkiyet yapılarında bir labirent oluşturduğunu ve şirketin üzerindeki yargı yetkisini zorlaştırdığını iddia etti.
8. Her bir karar tepeden inme
Milyarlarca dolarlık bir işletmeyi yönetmesine rağmen, düzenleyiciler CZ'nin mikro düzeydeki en küçük kararları bile kendisinin aldığını iddia ediyor. Hatta bir keresinde şirketin 700 milyon dolar gelir sağladığı bir sırada ofis mobilyaları için bir ay içinde 60 dolarlık bir masrafı kişisel olarak onayladığı belirtildi.
9. Odadaki balina
Düzenleyiciler, Chicago merkezli bir firmanın Binance'in tüm işlem hacminin yaklaşık %12'sini kontrol ettiğini ve CZ'nin bu firmayı ABD dışı IP adreslerini kullanarak borsada iş yapmaya çağırdığını belirtti.
Nvidia: Kripto, insanlığa faydalı bir şey sunamadı
SEC kripto yatırımcılarını uyardı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Terör finansmanı kullanıldımı? abd nin zararlı ve örgüt olarak nitelendiridği bazı birim/guruplara karşı parasal transferler kaynaklar vb işlemler incelenecek. Bu alanda neler yapıldığı yapılacağı dilegetirllecek. ABD bu konuda inanılmaz hassas, sayfalarca metın var bir banka mualemesi gibi bir çok suçlama var, ve tek tek cevap aranıyor. ABD belkide bu işlerin sorununda kriptoları kontrol altına alcak daha iyi tanıyacak ve bu işi kökten çözecek geleceğe yönelik temeller oluşturuyor. İyi yanıda bu aslında. ama ABd nin istemeidği işlere bulaşma varsa özellikle terör ve finasmanlarının kolaylığı ciddi problemler olacaktır. Kapı arkasından anlaşıp uzlaşacaklarını düşünüyorum. Belkide hesaplar kimin üzerinde ? hesap sahipleri kimler ? tek tek ABD bunları alacak :D bilemiyoruz.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (20:16)