E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, ABD'de görülen Reza Zarrab davasının Türkiye üzerinde belirsizlik yarattığını belirtti. Döviz borcu olan şirketlere yönelik de çalışmaların olduğunu kaydeden Şimşek, bazılarına sınırlama getirilebileceğini söyledi.
Türkiye Finans Forumu'nda konuşan Şimşek, bankalarla ilgili herhangi bir sorunun olmadığını, önemli bir şoku bankacılık sektörünün sermayesinin kaldırabileceğini söyledi. ABD'nin sadece bir banka hakkında bilgi talebi olduğunu belirten Şimşek, diğer bankalarla ilgili sorun olmadığını kayedetti.
Şimşek sözlerine şöyle devam etti:
"Son dönemde Türkiye algısı bozuldu. TL'de aşağı yönlü trend algımız ile ilgili. Kamu açığı makul düzeyde, kamu maliyesi nispeten güçlü. Sermayemiz şokları kaldırabilecek düzeyde. Bankalarımızın aktif kalitesi yüksek, kaldıraç oranı da makul, hatta düşük sayılabilir. Bankacılık sektörünün en önemli sorunu kredi mevduat oranının çok yüksek olması. Önemli bir şoku bankacılık sektörü sermayesi kaldırabilir. ABD'deki dava şu anda bir belirsizlik. Bugün itibariyle bir bankamız hariç hiç bir banka hakkında ABD Hazinesi'nin başlattığı bir bilgi talebi dahi yok. Bu yaşanacak belirsizlik ve bunun etkisi bankaların kendi basiretsizliğinden kaynaklanmıyor, sistem normal işini yapıyor, bu belirsizlik etkilerse tabii ki gereken desteği mevcut yasal çerçevede sağlarız. Hanehalkının önemli bir döviz yükümlülüğü yok. Reel sektör toplanma çok ciddi bir döviz açığına sahip, fakat bir yıllık vadede reel sektör şirketlerinin döviz varlıkları yükümlülüğünden 7,1 kat daha fazla. TL'deki değer kaybı ve oynaklık reel sektör için önemli bir endişe kaynağı. Bu oynaklığın zaman zaman çok daha abartılı bir şekilde piyasalarımızda yaşandığını söyleyebilirim. Çok yakında önemli bir yapısal reform yapacağız. 25 bin şirketimizin döviz yükümlülüğü var, bunun 23 bini 15 milyon dolar ve altında. 23 bin şirketin payı yüzde 16 civarı, 2 bin büyük firmanın payı yüzde 84 civarı. 2 bin büyük firmaya ilişkin veri toplamanın alt yapısını oluşturduk, buna göre bir çerçeve oluşturacağız. Küçük ve orta ölçeklilere doğrudan sınırlama getireceğiz. Hanehalkında aldığımıza benzer bir tedbir olacak, birkaç istisna olacak, örneğin makine-teçhizat. Şoklara dayanıklılık bir gerçek, bunu reformlarla artırabiliriz. Yatırım ortamı daha da iyileşecek. Yatırım ortamında hedefimiz ilk 20. Doğrudan yatırım girişlerinde artış var ama yeterli görmüyorum. Çok kapsamlı bir reform geliyor, ben bile heyecanlandım, bu reformla birlikte yatırım ortamı çok daha iyileşecek. Yarı zamanlı çalışmanın önündeki engelleri kaldırmak istiyoruz. Kamu maliyesinin en önemli sorunu vergi tabanımız dar. Burada bir reform ihtiyacı var, bir reform taslağı var. Bir harcama reformu gerekiyor. En önemli sorun enflasyonun kalıcı bir şekilde düşük tek haneye düşmemesidir. Türkiye önümüzdeki dönemde sermaye piyasalarını derinleştirmek istiyorsa, fiyat istikrarı ve makro istikrarı önceliklendirmemiz gerekiyor. Bankacılık dışı finans sektörünün gelişmesi lazım. İniş çıkışlar oluyor, stresler, şoklar, tartışmalar ama türkiye'nin geleceği parlak. En kötü dönemin geride kaldığı bir zamanlama noktasındayız. Para politikasında daha sade, daha net bir duruş ve yapısal reformlarla bu sorunları yönetmeye devam edeceğiz ve aslında bu sorunları köklü bir şekilde çözeceğiz."
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Öyle olmaz o iş...Serbest piyasa nerede?Kaldı ki zaten ülkeyi döviz borçlusu yapanlar malum büyük holdingler(devlet yada küçük işletmeler değil)....O nedenle canbaza bak taktiğinden vaz geçin...
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:48)