E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Geleceğe ilişkin enflasyon beklentileri son bir yıl içinde istikrarlı bir şekilde arttı ve şu anda salgın öncesi seviyenin üzerinde. Yüksek enflasyonla birlikte tahvil getirilerinin yükselmesi ve ABD’de bazı yüksek profilli şirketlerin hisselerinde görülen satış dalgası finansal piyasalara ilişkin yeni tartışmalara da yol açtı.
Küresel varlık yönetimi firması Alliance Bernstein’ın CEO’su Seth Bernstein 2021’de yükselişe geçen enflasyonun şaşırtıcı bir durum olmadığını belirtiyor. Bernstein’ın Financial Times’ta yer alan yazısına göre pandemi sürecinde hane halklarının eve kapanmasıyla oluşan tüketici talebi “neredeyse mekanik bir biçimde” bastırılmış talebe dönüştü. Yatırım uzmanına göre bu talebin tedarik zincirindeki daralmayla karşılaşması ise enflasyonu doğuruyor.
Bernstein’a göre yatırımcıların sorması gereken temel soru ise yeniden açılma dönemindeki yüksek enflasyonun bu dönemin ötesine geçip geçemeyeceği. Yatırım uzmanı bunun mümkün olabileceğini belirtiyor.
Varlık yönetimi şirketi Alliance Bernstein’ın yüksek enflasyon ortamını oluşturan birincil güç olarak mali hükümetlerin araçları kullanmasını gösteriyor. Bernstein yeniden açılma süreci tamamlanana kadar politikacıların piyasadaki deflasyon baskılarıyla baş etmek için bu araçları kullanmak zorunda olacağını belirtiyor. Bu baskıların içerisinde iş piyasasındaki gevşeklik ve teknoloji hisselerindeki devam eden eğilimin hisse senetlerinin genelindeki fiyatları düşürmesi de bulunuyor.
Ancak borsa uzmanına göre politikacılar büyük çaplı devlet borcu yükünü azaltmak için orta derecede yüksek enflasyonu uygulamalarını tercih edebilir. Bu durum da yatırımcılar için devamlılık problemi yaratıyor. Bernstein borsa yatırımcıları için devamlılık terimini “bir yatırımcının bir varlığın fiyatını nakit akışlarına göre telafi etmesinin ne kadar sürdüğünün bir ölçütü” olarak açıklıyor.
Borsa uzmanına göre devamlılık konusunu düşünmenin bir diğer yolu da bir varlığın fiyatının verimlerindeki değişime karşı duyarlılığını temsil etmesidir. Bu durum Bernstein’a göre sadece tahviller için değil tüm varlık sınıfları için geçerli olabilir.
Son yıllarda tahvil getirilerinin aşağı doğru hareket etmesiyle yüksek dereceli tahvillerin süresinde de artış görüldü. Bu sebeple tahviller getirilerdeki küçük değişimlere bile daha duyarlı hale geldi. Zira daha düşük oranlar yatırımcıların parasını geri almasının ne kadar süreceğine dair daha büyük bir etki taşır hale geldi. Bernstein bunun üzerine tahvil yatırımcılarının faiz oranlarının yükselmesi ihtimali nedeniyle daha fazla yatırım yaptığına dikkat çekiyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre borsalardaki en popüler yatırım stratejilerinden birisi bu duruma halen direnç gösteriyor. Yatırımların %60’ının hisse senetlerine %40’ınınsa tahvil yatırımlarına ayrıldığı portföy stratejisi 60/40 dağılımı olarak da biliniyor. Bernstein’a göre bu yöntemin şu ana kadar devamlılık sorunundan etkilenmemesinin sebebi bu iki varlık sınıfının şu ana kadar negatif korelasyona sahip olması, bir diğer deyişle hisse senetleri değer kazanırken tahvil getirilerinin değer kaybetmesiydi. Bunun tam tersinin de geçerli olması Hisse senetlerindeki ani düşüşlere karşı portföylerde koruma sağlıyordu.
Ancak enflasyonun aşırı yükselmesi halinde bu tip portföy stratejileri işlerliğini yitirebilir. Bernstein’a göre ılımlı enflasyon oranlarında tahviller satılabilir ancak getiriler artacağı için hisse senetleri daha esnek bir hal alacaktır. Ancak yüksek enflasyon seviyeleri aynı anda hem tahvillerin hem de hisse senetlerinin yüksek faiz oranları beklentilerinden zarar görmesine neden olabilir.
Bu durum yatırımcıların hisse senetleri ve sabit gelir piyasaları üzerine pay ederek yaptıkları uzun vadeli pasif yatırım anlatısını tümüyle altüst ediyor.
Bu yaklaşım, Bernstein’a göre şu anki politika ortamında daha riskli hale gelebilir. Sabit gelirli varlıkların hisse senetlerine karşı koruma sağlamadığı bir ortamda, yeni bir çapraz varlık yatırımı modeline ihtiyaç duyulabilir. Çoğunlukla emeklilik tasarrufu için kullanılan 60/40 modeli gibi yatırımlar soru işaretlerini üzerinde toplayabilir.
Borsa uzmanı yatırımcıların risk oranını azaltmak için daha reel varlıklara olan yatırımları tutmasını tavsiye ediyor. Bu reel varlıklar arasında altyapı ve emlak yatırımları gibi fiziksel yatırım varlıkları yer tutuyor. Bununla birlikte Bernstein yatırımcıların yükselen enflasyonla birlikte artan temettülerden de faydalanabileceğini belirtiyor.
Bernstein ayrıca uzun vadeli enflasyon dönemlerinde değerinin altındaki şirketlerin satın alınmasının veya yatırım yapılmasının da destekleyici bir strateji olabileceğini belirtti. Bu tür varlıklar genellikle daha yüksek verime sahip olduğuna dikkat çeken borsa uzmanı bu nedenle şirketlerin mevcut değerinden daha büyük bir kısmının yakın vadedeki nakit akışlarına bağlı olduğuna dikkat çekti. Bernstein bu tür şirketlerin uzun vadeli faiz oranlarındaki değişimlere de daha az tepki verdiğini sözlerine ekledi.
Alliance Bernstein’ın CEO’su yeni politika ortamının enflasyon çevresinde daha ısrarcı bir anlatı oluşturduğunu belirtiyor. Bernstein’a göre yatırımcıların da bu devamlılık değişimlerine karşı portföylerini daha geniş çaplı olarak ayarlaması gerekiyor. Borsa uzmanı doğru varlık tahsisi hakkında uzun zamandır yapılan birçok varsayımın tersine çevrileceği bir döneme girildiği konusunda uyarıyor.
Teknoloji şirketleri bir sonraki rekorunu sağlık hisseleriyle kıracak
Fitch'ten 'faiz-enflasyon' açıklaması
Yabancıların portföyündeki hisse senetleri
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Türkiye'de ise enflasyon olmazsa yerli yatırımcıların portföylerini altüst eder.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:22)