E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
ABD'deki orta sınıf harcamalarını sürdürürken uzmanlar, varlıklı sınıfın harcamalarını azaltmasının ekonominin kalan kısmını etkileyeceğini ve büyüme üzerinde olumsuz etkiye neden olacağını belirtiyor.
Konut sektöründen mücevherata üst gelir gurbunun harcamalarını azaltması resesyonun buradan başladığı endişelerini tetikliyor
Lüks konut sektörü finansal krizden bu yana en kötü senesini geçiriyor, Manhattan gibi pahalı bölgelerde satışlar 6 çeyrek üst üste geriledi. Redfin verilerine göre, yılın 2. çeyreğinde değeri 1.5 milyon dolar veya daha üzerinde olan konut satışları % 5 düştü. Satılmayan malikaneler ve lüks dairelerin birikmeye başladığı belirtiliyor.
AZALAN HARCAMALAR 'TEHDİT' OLUŞTURUYOR
Bloomberg'de yer alan habere göre, % 1'lik kesime hitap eden perakendeciler de kötü dönemden geçiyor. New York'un önemli hazır giyim mağazası Barneys iflasını açıklarken perakende mağaza zinciri Nordstrom karında üç çeyrek üst üste düşüş açıkladı. Öte yandan sıradan vatandaşa hitap eden perakende devleri Walmart ve Target ise tahminlerin üzerinde trafik ve büyüme rakamları açıklıyor.
Bunların yanı sıra sanat müzayedelerindeki satışlar 2019'un ilk yarısında yıllar sonra ilk kez düştü. Merkezi New York'ta bulunan dünyaca ünlü müzayede evi Sotheby's'da satışlar geçen yılın aynı dönemine göre % 10 geriledi.
Gelen son veriler, ABD'de varlıklı kesimin harcamalarını azaltmaya başladığını gösteriyor. Eğer harcamalar daha da azalırsa ekonomide geniş çapta etkiler hissedilmeye başlanabilir. Moody's Analytics Şef Ekonomisti Mark Zandi'ye göre en yüksek gelire sahip % 10'luk kesim, toplam tüketici harcamalarının neredeyse yarısını oluşturuyor ancak bu kesimin harcamaları son 2 senede düştü, orta sınıfın harcamaları ise arttı.
Zandi "eğer yüksek gelirli tüketici, harcamalarını daha fazla kısarsa bu ekonomik büyüme üzerinde önemli bir tehdit oluşturur" uyarısını yaptı.
HARCAMALAR AZALDI, TASARRUFLAR ARTTI
Varlıklı kesimin harcamaları azalırken tasarrufları ise son iki senede iki katından fazla artarak patlama yaptı.
Zandi, "Eğer istihdam artışı daha fazla yavaşlar, işsizlik oranı artmaya başlarsa orta sınıf da harcamalarını durduracak, bu da ekonomik sıkıntılara yol açacak" yorumunu yaptı.
SERVETİN AZALMASINDA 2 NEDEN
'Volatil piyasalar ve küresel büyümedeki yavaşlama' servetlerin azalmasındaki 2 önemli sebep olarak görülüyor. En üst gelir grubundaki % 10'luk kesim, ABD hisse senetlerinin % 80'den fazlasına sahip, bu nedenle de hisse ve tahvillerdeki son dalgalanmalara karşı daha hassas konumdalar.
Bunun yanı sıra üst kesim, uluslararası iş yapan şirketlere sahip ve bu şirketler dünya ekonomisinde yaşanan çalkantılara karşı da erken uyarı sistemi görevi görüyor.
Üst gelir grubunun bu sıkıntılarına rağmen orta gelir grubundaki tüketiciler ise güçlü istihdam ve görece istikrarlı konut sektöründen faydalanıyor.
10 yıldan fazla süredir varlıklı kesimin 'servetlerinin meyvesini yemesi ve harcamaları tetiklemesi'yle tanımlanabilecek ABD ekonomisinde artık işler tersine dönmüş görünüyor. Şimdi 'Main Street' kalkınırken yatırımcı sınıfı resesyon sinyalleri veriyor. Üst grubun hala harcayacak çok serveti var ancak bu harcamalar 'güven' ve 'belirlilik' ortamından destek buluyor. Şimdi ise hisse senedi piyasalarındaki durum ve süregelen ticaret savaşları bu kesime istediklerini vermiyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Doğru demiş. Paralar tek elde toplanıyor. Toplanan tek eldeki PARA bu para abuk subuk yerlere gitmeye başladı. Tablolar, bitocinler, global manada hisse senetleri, altın, bazı kontratlar. Burada kazanç sağlamak için giriliyor. ama burada bu paralar bir şekilde uçuyor. inanın bana, hatta sıfıra yakın kaybedenler dahi oluyor. ama zengin bu şans nabalım diyip kabulleniyor. ,.Neyse bu durum aslında iyi bişi. zengin piyasadan kazandığı çektiği karşılıksız parayı buhar ediyor. sanalda yakıyor parayı. Böylece piyasadan karşılıksız basılan para reelde yok olmuş oluyor. Zengine de bu durum koymuyor. o bakımdan ABD DİKKAT EDİN, BİREYLERİ VE KİŞİLERİN GELİRİNİ ARTTIRIYOR. KİŞİLER REEL MANADA PARA ÇEVİRİP, ALIŞVERİŞ YAPIYOR.REEL EKONOMİDE DÖNEN PARA ALT TABAKAYI ORTAYA VE YUKARI ÇEKİYOR. Çok para da dert demekki :D
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:30)