E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD ekonomisinin geçen çeyrekte hızlanması 'yumuşak iniş’ senaryosunu güçlendirdi.
Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, ABD ekonomisi geçen çeyrekte güçlü bir şekilde büyüdü ve yıllık yüzde 2,8 oranında hızlandı; tüketiciler ve işletmeler sürekli yüksek faiz oranlarının baskısına rağmen büyümeyi yönlendirmeye yardımcı oldu.
‘Yumuşak iniş’ için güven tazelendi
The Associated Press’ten Paul Wiseman’in haberine göre, Ticaret Bakanlığı'nın Perşembe günkü raporunda gayri safi yurtiçi hasılanın, yani ekonominin toplam mal ve hizmet çıktısının Ocak-Mart döneminde yüzde 1,4 oranında büyümesinin ardından Nisan-Haziran çeyreğinde toparlandığı belirtildi. Ekonomistler yüzde 1,9’luk daha zayıf bir yıllık büyüme hızı bekliyordu.
GSYİH raporu ayrıca enflasyonun Fed'in yüzde 2 hedefinin üzerinde kalırken azalmaya devam ettiğini gösterdi. Merkez bankasının tercih ettiği enflasyon göstergesi geçen çeyrekte yıllık yüzde 2,6 oranında arttı ve yılın ilk çeyreğindeki yüzde 3,4 seviyesinden düştü. Dalgalı gıda ve enerji fiyatları hariç tutulduğunda, sözde çekirdek PCE enflasyonunda artış yüzde 2,9 oldu. Bu, Ocak'tan Mart'a kadar olan yüzde 3,7 seviyesinden düşüş anlamına geldi.
Son rakamlar, ABD ekonomisinin Fed tarafından tasarlanan yüksek faiz oranlarının ekonomiyi durgunluğa sürüklemeden enflasyonu dizginlediği nadir bir ‘yumuşak iniş’in eşiğinde olduğuna dair güveni pekiştirdi.
Tüketici harcamaları asıl etken
Geçen çeyrekte büyümeyi artırmaya yardımcı olan, ABD ekonomisinin kalbi olan tüketici harcamaları oldu ve Nisan-Haziran çeyreğinde yıllık yüzde 2,3 oranında arttı; bu, Ocak-Mart dönemindeki yüzde 1,5 oranından da yüksek bir orana karşılık geldi. Araba ve ev aletleri gibi mallara yapılan harcamalar, yılın ilk üç ayında yüzde 2,3 oranında düştükten sonra yeniden yüzde 2,5 oranında yükseldi.
Geçen çeyrekte işletme yatırımları, ekipman yatırımındaki yıllık yüzde 11,6'lık artışın liderliğinde arttı. Büyüme, işletmelerin envanterlerini artırması nedeniyle de hızlandı. Öte yandan, GSYİH'dan çıkarılan ithalattaki artış, Nisan-Haziran büyümesinden yaklaşık 0,9 puan düşürdü.
Fed yetkilileri, enflasyonun yüzde 2 hedef seviyesine doğru ilerlemesiyle birlikte, faiz oranlarını yakında düşürmeye hazır olduklarını açıkça belirtiyor ve Eylül ayında ilk hamlenin gelmesi bekleniyor.
Comerica Bank'ın baş ekonomisti Bill Adams, GSYİH raporuyla birlikte Fed'in rahatlayacağını söylüyor ve ekliyor: “Enflasyon düşüş eğilimindeyken Fed, faiz oranlarını düşürme zamanının yaklaştığını düşünüyor.”
Fed'in faiz indirimleri, zamanla tüketicilerin ipotek, otomobil kredisi ve kredi kartı gibi harcamalar için borçlanma maliyetlerini azaltacak.
Seçim öncesi ekonominin durumu ve iki faktör
Başkanlık kampanyası yoğunlaştıkça ekonominin durumu Amerikalıların dikkatini daha da çekiyor. Enflasyon 2022'deki yüzde 9,1'den yüzde 3'e keskin bir şekilde yavaşlasa da, fiyatlar pandemi öncesi seviyelerinin oldukça üzerinde kalmaya devam ediyor.
Bu yılki ekonomik yavaşlama, büyük ölçüde Fed'in agresif faiz artırımları sonucunda konut ve otomobil kredileri, kredi kartları ve birçok ticari kredi için çok daha yüksek borçlanma oranlarını yansıtıyor.
2022 ve 2023'te 11 kez olmak üzere Fed'in faiz artırımları 2021 yılı baharında başlayan ve ekonominin Kovid-19 durgunluğundan beklenmedik bir hızla toparlanmasıyla ciddi arz sıkıntılarına yol açan enflasyondaki artışa bir yanıttı. Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgali, dünyanın bağımlı olduğu enerji ve tahıl fiyatlarını artırarak durumu daha da kötüleştirdi. Fiyatlar ülke genelinde ve dünyada yükseldi.
Ekonomistler uzun zamandır daha yüksek borçlanma maliyetlerinin ABD'yi durgunluğa sürükleyeceğini tahmin ediyordu. Yine de ekonomi yoluna devam etti. Harcamaları GSYİH'nın yaklaşık yüzde 70'ini oluşturan tüketiciler, güçlü bir iş piyasası ve Kovid-19 kilitlenmeleri sırasında biriktirdikleri tasarruflarla cesaretlenerek bir şeyler satın almaya devam etti.
Bu yılın başındaki yavaşlama büyük ölçüde iki faktörden kaynaklandı ve bunların her biri çeyrekten çeyreğe büyük ölçüde değişti: "İthalattaki artış ve işletme envanterlerindeki düşüş." Her iki eğilim de ekonominin altta yatan sağlığı hakkında fazla bir değer ortaya koymuyor.
'Yumuşak iniş' ihtimali güçleniyor
ABD ekonomisi ‘Goldilocks' sinyali veriyor
ABD ekonomisi beklentilerin üzerinde büyüdü
Goolsbee: ABD ekonomisi %2 enflasyona doğru ilerliyor
Bank of America: ABD ekonomisi için stagflasyon tehdidi yok
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:33)