E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
ABD'de 2021'in ilk gününde istisnai olarak toplanan Senato, Trump'ın 23 Aralık'ta veto ettiği 740 milyar dolarlık Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısını oyladı.
Oylamada 13 hayır oyuna karşılık 81 senatörün evet oyunu alan tasarı kabul edildi. Tasarı, Temsilciler Meclisi'nin ardından Senato'da da 3'te 2 çoğunlukla geçtiği için Trump'ın veto yetkisini aşmış oldu.
Söz konusu bütçe tasarısı, 4 yıllık görev süreci içinde Trump'ın veto yetkisini aşarak yasalaşan ilk tasarı olarak kayıtlara geçti.
Trump, aralık ayı başında Kongre'de kabul edilen 740 milyar dolarlık savunma bütçe tasarısını 23 Aralık'ta veto etmişti.
Trump, tasarıyı veto ederken, Almanya ve Güney Kore'deki Amerikan askerlerinin sayılarının azaltılmasını önlemesi, sosyal medya şirketlerinin yasal olarak daha fazla sorumlu tutulmasına imkan tanıyacak düzenlemeyi yapmaması ve konfederasyon dönemi komutanlarının isimlerinin kaldırılması gibi sebeplerle eleştirmişti.
Yasalaşan tasarıda neler var
Savunma Bakanlığı (Pentagon) için 635,5 milyar doları temel bütçe, 69 milyar doları savaş fonu olarak bilinen "Denizaşırı Muhtemel Operasyonlar Fonu", 8,9 milyar doları ise tasarının yetki alanları dışındaki savunmaya ilişkin harcamalar olmak üzere 713,4 milyar dolar bütçe ayrılıyor.
Bunun yanı sıra Enerji Bakanlığı bütçesi altında, nükleer kapasiteye ilişkin savunma harcamaları için 26,6 milyar dolar bütçe belirleniyor.
Çin’e karşı "Pasifik Caydırıcılık İnisiyatifi"nin kurulması öngörülürken, ABD’nin Pasifik bölgesindeki askeri gücünü tahkim etmek, bölgedeki ortak ve müttefiklere destek vermek üzere bu inisiyatif için Hint-Pasifik Kuvvetleri Komutanlığının bütçesine ek 2,2 milyar dolar fon ayrılıyor.
Rusya ile askeri ilişki sınırlamalarını artırıyor
Yasalaşan tasarıda, ABD ordusunun Rus ordusu ile ilişkilerine yönelik kısıtlamalarının artırılması ve Rusya’nın Kırım’daki egemenliğini tanıyacak fiil ve faaliyetlerin yasaklanmasına ilişkin maddeler dikkati çekiyor.
Rusya’ya yönelik faaliyetler kapsamında, tasarı, Ukrayna’ya 75 milyonu silah olmak üzere 250 milyon dolarlık savunma yardımı yapılmasını da şart koşuyor.
Yasalaşan tasarıda, Avrupa Caydırıcılık İnisiyatifi için önceki bütçe yasalarında belirlenen 3,7 milyar dolarlık fonun tamamının, bu bütçe kapsamında da sağlanması isteniyor.
Almanya ve Kore’de asker sayısının azaltılmasını yasaklıyor
ABD Başkanı Trump’ın, Almanya ve Güney Kore’den asker çekme planına ilişkin ise tasarıda, gerekli şartlar teyit edilmediği sürece Güney Kore’deki asker sayısının 28 bin 500’ün altına, Almanya’daki asker sayısının ise değerlendirme süreci tamamlanmadan 34 bin 500’ün altına düşürülmesi yasaklanıyor.
ABD askerlerinin, Finlandiya’daki Avrupa Hibrit Tehditlerle Mücadele İçin Eğitim Merkezinin eğitimlerine katılmasını şart koşan tasarıda, İsrail, Tayvan, Baltık ülkeleri, Hindistan, Vietnam ve Japonya’ya yapılan askeri yardımların sürdürülmesi talep edildi.
ABD Hava Kuvvetlerinin, gücünün ortalama 386 filo veya 3 bin 850 savaş uçağına ulaştırılmasını öngören tasarı, birçok savaş uçağının yanı sıra 93 F-35 uçağının alınması için yetki veriyor.
Tasarıda, Türkiye’nin aldığı 6 F-35 uçağının da ABD Hava Kuvvetlerince kullanılması için gerekli yetkilendirme yapılıyor.
Askeri üslerdeki generallerin isimlerinin kaldırılmasını öngörüyor
ABD vatandaşı siyahi George Floyd’un öldürülmesinden sonra yaşanan olaylarda gündeme gelen Konfederasyoncu generallerin isim ve heykellerinin kaldırılması da tasarıda yer aldı.
Tasarının ilgili maddelerinde, Konfederasyoncu generallerin isimlerinin üslerden kaldırılması için bir komisyon kurulması ve bu komisyonun 3 yılda gerekli tavsiyeleri içeren rapor hazırlaması şartı konuldu.
Savunma bütçesi tasarısında, Türkiye’nin S-400’leri teslim almasının ABD Hasımlarına Yaptırım Yoluyla Mücadele Yasası (CAATSA) kapsamında, Rusya ile önemli boyutta bir işlem olarak kabul edildi ve NDAA’nın yasalaşmasından sonra 30 gün içinde Türkiye’de S-400 alımına müdahil olanlara CAATSA yaptırımlarının uygulanması talep edildi.
Tasarıda, Başkan'ın CAATSA kapsamında belirtilen 12 maddeden en az 5’ini uygulaması, yaptırımların "ithal edilen malları" kapsamaması istendi.
Ancak Trump yönetimi Türkiye'ye zaten söz konusu yaptırımları uyguladığı için yeniden yaptırım uygulanması beklenmiyor.
Trump kabak tadı verdi: Seçimi protesto mitingi düzenleyecek
Trump, Türkiye'ye yaptırımları da içeren bütçeyi veto etti
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
ABD ÜLKEMİZE YAPTIRIM KARARI ALIYORLİBYADA HAFTER'İN YANINDA YER ALAN BAE 'NE 10 KASIMDA 50 ADET F 35 INSANSIZ HAVA ARAÇLARI HAVADAN HAVAYA/KARAYA FÜZELERİN SATIŞ KARARI ALIYOR BÖYLE DOSTLUK OLMAZ BİZ DE ABDYİ ÜLKEMIZE DÜŞMAN ÜLKELER LİSTESİNE DAHİL ETMELİ ONA GÖRE TEDBİRLER ALMALI YENİ MÜTTEFİKLER BULMALIYIZ
Abd ye karşı maddi olmayan fakat bunları ciğerini delecek sembolik karşı attaklarla başlayıp dozu yavaş yavaş arttırma taraftarıyım Örneğin Kızılderili katliamını andığımız biir gün ilan edelimAbd yi teröre yardım eden ülkelerden ilan edelimUluslarası ticareti euroya döndürebilme tavsihesi ile piyasayı yönlendirelim
ABD YA ÜLKEMİZE KAYIP EDECEK YADA YİNE ROLANTİDE GİDECEK.KARŞINDA MUHALEFET PARTİLERİ YOKTUR.
Doğru rahipde yok zaten.
Abd bittik dolar çökmek üzere Çin yuhanı ucuz tutmak istiyor da ondan Çin politikasını değiştirdiği an abd biter bilim insanları bile artık abd ye gitmiyor Çine gidiyor aşıyı bile bulamadılar ilk önce çinliler almanlar ruslar buldu pifizer biontech in bulduğu aşıyı abd de üretiyor sadece yani pifizer aşıyı bulan değil aşıyı biontech buldu sadece pifizer le üretim ortaklığı yaptı Amerika kıtası için çünkü biontech bir labaratuvar sadece öyle dünyaya üretim yapacak bir fabrikası yok bu sebeple gelecekte üretim için pifizer gibi başka başka kıtalarda ortaklıklar kurabilir
1. İlk onayı alan prifizer yani abd firması 2. Onayı alan moderna abd firması 3.olarak abd nin bu firmaları çağ atlatan mrna teknolojisi kullandı rus ve çin üzerine çalıştığı klasik aşı teknolojisi değil sizin zekanıza göre mercedeste de türk ayponda türk
Türkiyeye yaptırım uygulayıp pkk/ypg ye tırlarla askeri silah alet malzeme yardımı yapan abd türkiyenin müttefiği değildir ayrıca s400 ü geri verin yoksa yaptırımlar artık kaçınılmaz bir sonuç çünkü abd parlamentosunda onaylandı geri dönüş yok diyorlar bizdede bazı TV yorumcuları bazı emekli büyükelçiler artık bundan geri dönüş yok abd parlamentosu geri adım mı atacak felan filan diyorlar yani abd parlamentosu yanlışta yapsa bu dünyanın kanunuymuş gibi gösteriyorlar o sebeple bizim geri adım atmamız gerekiyormuş gibi bir algı oluşturuyorlar ama hiçte öyle değil bizde geri adım atmayacaz bakalım bu işin sonunda kim daha çok zarar görecek bizim zaten abd menşeli hiç bir silah kullanmamız gerek ayrıca öyle abd kontrolündeki hiçbir uçağı da almamamız lazım
Güvenilir dost ülke olsa vericeksin bunların caatsa sını ellerine alsınlar müsait yerlerinde saklasınlar
takmayin kafaniza bos isler , it urur kervan yurur , dunyada duzenin degistiginin farkina varamadilar ama yakinda onlarda anlar (6)
HEM PARASINI Ver hemde ucakları verme yok öyle Bi dünya
Sıkıysa alsın!
Nice..
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (17:05)