E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD’de temettü dağıtımı yüzde 12,2 arttı---

ABD’de temettü dağıtımı yüzde 12,2 arttı

ABD’de temettü dağıtımı yüzde 12,2 arttı
17 Ekim 2014 - 13:34 borsagundem.com

SP 500 şirketlerinin temettü verimliliğinde artış çift haneli rakamları aştı

BORSAGUNDEM.COM

Amerikan S&P 500 endeksindeki şirketlerin ödediği temettünün son bir yıl içerisinde 323 milyar dolar olduğu ve temettü dağıtımındaki artışın geçen yıla oranla yüzde 12,3 olduğu açıklandı. 

Strategas Research Partners’ın yayınladığı son raporda S&P 500’e üye firmaların ABD’deki net şirket gelirlerinin üçte birine sahip olduğu belirtildi. Endekse üye şirketlerin İkinci Dünya Savaşı’ndan beri temettü dağıtımı yüzde 6000 artarken ABD enflasyonundaki artış yüzde 1,100 seviyesinde.

Temettü, ABD’de hisse senedi seçimi yapılırken en çok göz önünde bulundurulan unsur. Yatırımcıların F/K oranından çok temettü verimliliğini dikkate alması sebebiyle ABD’li şirketlerin temettü rekabetine girdiği biliniyor. 

Ekonomi kitaplarında gider olarak tanımlanan temettü Amerikan şirketleri tarafından gider olarak görülmüyor. Raporda kazançları arttıran en önemli unsurun temettü verimliliği olduğu belirtilirken, yatırımcıların temettü verimliliği yüksek olan şirketlerin hisse senetlerini satmaktan uzak durduğu belirtiliyor.

Türkiye’de ise temettü verimliliği yok denecek kadar az. Borsa İstanbul verilerine göre pay piyasasında işlem gören 438 şirketin toplam piyasa değeri 590 milyar TL. Bu şirketlerin ödedikleri toplam nakit temettü miktarı 9,5 milyar TL. Yani temettü verimi yüzde 1,6.

9,6 milyar TL net temettünün yaklaşık yüzde 90'ını BİST100 içinde yer alan şirketler dağıtmış. Bu rakam 8,4 milyar TL. 

Kurumsal Ürünler Pazarında işlem gören şirketler temettü dağıtımı konusunda biraz daha bonkör. Toplam 23,8 milyar TL piyasa değerine sahip olan bu pazarda dağıtılan temettü 795 milyon TL. Temettü verimi yüzde 3,34'e geliyor.

Borsa İstanbul 2. Ulusal Pazar'ında işlem gören şirketler ise 21,6 milyar TL toplam piyasa değerine sahip. Bu pazarda işlem gören şirketlerin 2014 yılında dağıttıkları toplam temettü miktarı ise 83 milyon 691 bin TL. Temettü verimi yüzde 0,39 ile oldukça düşük seviyelerde.

Temettü verimi bekleyen yatırımcının ise borsada para kazanmak için geriye tek bir şansı kalıyor. Şirketlerin borsa fiyatlarının artmasıyla ortaya çıkabilecek fiyat artışları. Bu konuda da başarılı olamayan yatırımcı temettü verimi alamadığı gibi spekülatif hareketlerle de mevcut parasını da kaybetmeye mahkum ediliyor. Türk sermaye piyasalarında yatırımcı sayısının her gün azaldığını göz önüne aldığınızda bunun nedenlerinden sadece bir tanesi daha net anlaşılıyor. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • murat18 Ekim 2014 15:12

    borsada dağıtılan temettünün neredeyse yarısını 5 firmanın dağıttığını biliyor muydunuz?

  • Mehmet17 Ekim 2014 16:50

    Temettü dağıtımı kar etme meselesi değil ahlak meselesi.Şirketlerin ahlakı yaşadıkları devletteki ahlak neyse şirketlerin ahlakıda o.Ahlakı oluşturan faktörler Devletin yönetim biçimi,din,milletin asker ya da tüccar millet olması,iklim güneye indikçe ahlak bozulur.