E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Merkezi ABD'de bulunan Uluslararası Yatırım Bankası Goldman Sachs, bugün yayınladığı petrol raporunda, ABD'de petrol üretim maliyetinin varil başına, 50 doların altına düşebileceğini bildirdi.
Goldman Sachs tarafından hazırlanan "Kaya Petrolü Verimliliği Paradoksu" adlı raporda, ABD'de kaya petrolü üretim maliyetinin varil başına 50 ila 55 dolar arasında değiştiği kaydedilerek, bunun 2020'den önce 50 doların altına inmesinin mümkün olduğu belirtildi.
Sondaj kuyularının yatırım maliyetinin yükselmemesi şartıyla ve kuyu verimliliğinin her yıl yüzde 3 ila 10 arasında artması durumunda üretim maliyetlerinin düşebileceğine dikkat çekilen raporda, söz konusu koşulların sağlanması halinde 2020'ye kadar üretim verimliliğinde ilerleme görülebileceği ve böylece kaya petrolü üretim maliyetinin varil başına 50 doların altına inebileceği vurgulandı.
Raporda, üretim verimliliğin artmasının, ABD'li kaya petrolü şirketlerinin düşük petrol fiyatları nedeniyle olumsuz etkilenen nakit akışlarını telafi ederek, firmaların faaliyet düzeylerini ve yatırım bütçelerini korumalarına olanak sağlayacağı kaydedildi.
ABD Enerji Enformasyon İdaresinin (EIA) revize edilmiş en güncel verilerine göre, düşük petrol fiyatlarından olumsuz etkilenen yüksek maliyetli Amerikalı petrol şirketlerinin üretimlerini kısması nedeniyle ülkenin toplam ham petrol üretimi Haziran 2015'te günlük ortalama 9,6 milyon varilden Mayıs ayının ikinci haftasında günlük ortalama 8,8 milyon varile kadar geriledi.
OPEC'in üretimi artacak
Öte yandan, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) üretimiyle de ilgili öngörülere yer verilen raporda, OPEC'in ham petrol üretiminin 2020'ye doğru ilerlerken artmaya devam edeceği, ancak bu artışın geçen seneye kıyasla daha yavaş olacağı ifade edildi.
Raporda, bu yıl OPEC'in toplam petrol üretiminin günlük ortalama 32,7 milyon varil olacağının tahmin edildiği belirtilirken, 2020'de toplam üretimin günlük ortalama 34,2 milyon varile yükselmesinin beklendiği vurgulandı.
OPEC'in en büyük üreticilerinden Suudi Arabistan, Irak ve İran'ın üretim kapasitelerinin hızlı bir şekilde arttığına dikkat çekilen raporda, söz konusu ülkelerin yeni projelere sermaye ayırmaması durumunda üretimlerinin olumsuz etkileneceği uyarısında bulunuldu.
Raporda, 2016-2020 yılları arasında Suudi Arabistan'ın ham petrol üretim miktarının günlük ortalama 10,3'ten 11,3 milyon varile, Irak'ın üretim miktarının günlük ortalama 4,4'ten 4,7 milyon varile ve İran'ın üretiminin günlük ortalama 3,4'ten 4 milyon varile yükselmesinin öngörüldüğü kaydedildi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:32)