E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD'de faizlerin yükselmesi hisse piyasasına satış getirdi---

ABD'de faizlerin yükselmesi hisse piyasasına satış getirdi

ABD'de faizlerin yükselmesi hisse piyasasına satış getirdi
25 Nisan 2018 - 09:17 borsaningundemi.com

ABD 10 yıllık tahvil faizinin yüzde 3'ü aşması ile birlikte yatırımcılar hisseden çıkmaya başladı

Asya borsaları, ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvil getirisinin yüzde 3 seviyesine yükselmesi ve ABD'li şirketlerin kâr artışlarında sona yaklaşılmış olabileceğine işaret eden uyarılarının ardından geriledi.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.7 gerileyerek üç haftanın en düşük seviyesini gördü.
Teknoloji hisselerinin ağırlıkta olduğu Tayvan borsası  yarı iletken yonga talebinin yavaşladığı endişeleriyle iki ayın dip seviyesine indi. Japonya'nın Nikkei endeksi ise yüzde 0.4 düştü.
ABD borsaları dün yüzde 1'in üzerinde kayıpla kapanırken, S&P 500 endeksi vadeli kontratları bugün yüzde 0.1 ekside bulunuyor.
Küresel ekonomik büyüme için gösterge kabul edilen ABD'li iş makinası üreticisi Caterpillar dün beklentilerden güçlü bir bilanço açıkladı. Ancak şirketin ilk çeyreği "yılın zirvesi" olarak nitelemesi ve çelik fiyatlarındaki artışın tehlike yarattığına dikkat çekmesinin ardından hisseler yüzde 6.2 geriledi.
ABD Hazine tahvil getirilerinin yükselmesi de piyasalar üzerinde baskı yaratıyor. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvilinin getirisi bir süredir enflasyonun hızlanacağı, ABD devletinin daha fazla borçlanacağı ve Fed'in borçlanma maliyetlerini yükselteceği beklentileriyle düzenli olarak yükseliyor.
ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi dün yüzde 3.003'e kadar yükseldikten sonra bugün yüzde 2.992'de bulunuyor. Teknik göstergeler getirilerin Ocak 2014'te görülen yüzde 3.041 düzeyini aşması halinde yükselişin sürebileceğine işaret ediyor.

DÖVİZ

Dolar, ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvil getirisinin yüzde 3'ü aşarak 2014 başlarından bu yana en yüksek seviyeyi görmesinin etkisiyle bugün Asya piyasalarında değer kazandı ve dün gördüğü dört ayın zirvesine yaklaştı.
Dolar endeksi dün risk iştahını zedeleyen ABD borsalarındaki düşüş öncesinde 91.016'ya kadar yükselerek 12 Ocak'tan bu yana en yüksek seviyeye çıktıktan sonra geri çekildi. Dolar bugün yüzde 0.1 artıda 90.844'te bulunuyor. Dolar ABD ile Çin arasındaki dış ticaret politikası kaynaklı gerilimin hafiflemesiyle birlikte yatırımcıların doları destekleyen temel göstergelere, yani ABD Hazine tahvil
getirilerindeki artışa odaklanmasına paralel olarak geçen haftanın son günlerinden bu yana değer kazanıyor.
ABD'de dün açıklanan tüketici güven ve yeni konut satışları verileri de ekonominin gelecek aylarda ivmeyi koruyacağına işaret ediyor.

PETROL

Petrol, ABD'nin stoklarındaki artış ve ülkedeki yüksek üretiminin yarattığı baskıyla dün gördüğü üç yıldan uzun sürenin zirvelerinden geriledi.
İşlemciler petrol fiyatlarındaki düşüşü kâr realizasyonu olarak nitelerken, pekçok analist güçlü küresel talep ve süregelen arz kesintileri nedeniyle 2014 yılında başlayan küresel arz fazlasının artık ortadan kalktığını düşünüyorlar. Brent petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı dün 75.47 dolara kadar yükselerek
Kasım 2014'ten bu yana en yüksek seviyeyi gördükten sonra geriledi. Brent bugün yatay seyirle
73.88 dolarda bulunuyor.
ABD'nin ham petrol stokları özel sektör temsilcisi API'nin verilerine göre 20 Nisan haftasında 1.1 milyon varil gerilyerek 429.1 milyon varile inerken, bugün yayımlanacak resmi veri yatırımcılar tarafından izlenecek.

ALTIN

Altın fiyatları, doların üç aydan uzun bir sürenin zirvesine yaklaşmasıyla birlikte geriledi.
Altının spot piyasadaki ons fiyatı dün yüzde 0.5 yükseldikten sonra bugün yüzde 0.1 ekside 1,329.04 dolarda bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)