E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Geçen yıldan bu yana yüksek enflasyonla mücadele eden ABD ekonomisinde, beklentilerin üzerindeki yavaşlamanın tersine dönmesi sonrası hesaplar yeniden gözden geçiriliyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, varlık yönetim şirketi SEI’den James Solloway, enflasyonun ‘bir miktar acı çekmeden’ hedefe geri dönmeyeceğini öne sürüyor.
Yüzde 2 hedefi gerçekçi değil
MarketWatch’tan Vivien Lou Chen’in haberine göre, “Nispeten sağlıklı bir ABD ekonomisinin enflasyonun ‘bir miktar acı çekmeden’ yüzde 2'ye gerilemesi pek olası değil ve mali piyasalar muhtemelen çok fazla faiz indirimini fiyatlıyor." Bu yaklaşım, Pennsylvania merkezli varlık yöneticisi SEI SEIC'in baş pazar stratejisti ve kıdemli portföy yöneticisi James Solloway'e ait.
Solloway’in görüşleri, Orta Doğu'da gerilimlerin alevlenmeye devam ettiği ve ABD verilerinin, Amerikalıların yüzde 5’in üzerinde faiz oranlarına ve ayakta kalan bir iş gücü piyasasına rağmen harcama yapma istekliliğine işaret ettiği bir haftada geliyor.
Solloway'in en büyük çıkarımlarından biri, büyük ekonomilerdeki ücret baskılarının merkez bankalarının enflasyon talimatlarıyla tutarlı olacak kadar azalmasının pek mümkün olmadığına dayanıyor. Solloway, birkaç varsayıma dayanarak ABD enflasyonunun Fed'in yüzde 2 hedefi etrafına gerileyeceğinde şüphe duyuyor. Bu varsayımlardan biri de geçen yıl görülen petrol fiyatlarındaki düşüşün 2024'te tekrarlanmayacağı yönünde. Solloway ayrıca Fed tarafından yapılacak herhangi bir faiz oranı indirimine olan ihtiyacı da sorguluyor.
Solloway yaptığı açıklamada, “Orta Doğu'da gerilimin tırmanma riski hala herkesin rahat etmesi gerekenden daha yüksek. Gerçek askeri çatışma kesinlikle petrol fiyatlarında keskin, kısa vadeli bir artışa ve başka bir arz şokuna yol açabilir. Böyle bir arz şoku enflasyon beklentilerinin hızla artmasına neden olabilir” diyor.
11 Ocak’ta açıklanan Aralık ayı ABD tüketici fiyatları endeksi ve Perşembe günkü ilk işsizlik başvuruları verilerinin ardından ise Soloway, “Gelecek altı ay için ekonomik rakamlarda pek bir zayıflık görünmüyor. Enflasyonun yüzde 3 ila yüzde 4 arasında olması muhtemel ve piyasalar, son altı aydaki iyi enflasyon okumalarından sonra buna hazır gözükmüyor” şeklinde konuşuyor.
Merkez bankaları henüz misyonunu tamamlamadı
Gerçekten de, SEI tarafından yayınlanan 18 sayfalık rapora göre, ABD, İngiltere, Kanada, Euro Bölgesi ve Japonya için değişken gıda ve enerji fiyatlarını hariç tutan temel enflasyon ölçümleri, merkez bankalarının henüz misyonunu tamamlamadığını gösteriyor.
Solloway'in görüşüne göre, diğer şeylerin yanı sıra yüksek ücretlerden kaynaklanan temel maliyet baskıları nedeniyle enflasyonun hâlâ hareket alanı bulunuyor. Ayrıca Solloway, İsrail-Hamas savaşının da tırmanarak enerji fiyatlarında artışa neden olabileceğini ve ABD’de bu yılki başkanlık seçiminin de ‘piyasalar için bir başka istikrarsızlığının kaynağı' olabileceğini öne sürüyor.
Solloway, yaptığı açıklamada, ABD'de yüzde 3'lük enflasyon oranının tek başına sorun teşkil etmediğini söylüyor. Solloway, “Sorunlu olan, Kovid öncesindeki ortama dönüşe işaret eden piyasa beklentileri. Enflasyonun daha yüksek olma eğiliminde olduğu ve bunun sonucunda faiz oranlarının zaman içinde daha yüksek kalması gerektiği yeni bir rejimdeyiz” diyor.
Jeopolitik gerilimler
Perşembe günü, yatırımcıların Orta Doğu gerilimlerinden kaynaklanan arz tehdidini değerlendirmesiyle yön arayışının ardından petrol vadeli işlemleri yükselişe geçti. Ancak ham petrol, İsrail-Hamas savaşının Ekim ayında başlamasından bu yana jeopolitik risk primi oluşturmakta zorlanıyor.
UniCredit Bank'ta uluslararası ekonomi ve enerji ekonomisti olan Edoardo Campanella, Brent petrol fiyatlarının varil başına 80-85 dolar aralığına itilmesini beklediğini ancak bu fiyatların bazı riskler barındırdığını söylüyor. ABD'nin İran petrolüne yaptırımları artırması, İran destekli Husilerin Suudi Arabistan'daki tesisleri hedef alması veya İran yakınındaki Hürmüz Boğazı'nda istikrarsızlığın artması durumunda fiyatların 100 doların üzerine çıkabileceğini ekliyor.
Hisse senedi piyasalarında yüzde 10’luk düzeltme
Bu arada, ABD'de işsizlik başvuruları için son 16 ayın en düşük seviyesinin görülmesinin, 30 yıllık Hazine tahvil getirilerini yeni yılın en yüksek seviyelerine taşıdığı gözleniyor. BTIG Küresel Ticaret Eş Başkanı Tom di Galoma, "Hazine'nin 18 milyar dolarlık 10 yıllık TIPS ihalesi Perşembe öğleden sonra yatırımcılardan güçlü talep gördü; bu da enflasyondan korunma ihtiyacına işaret ediyor” diyor.
Fed fon vadeli işlem yatırımcıları, son ABD verileri güçlü olmasına rağmen Fed'in Aralık ayına kadar beş ila yedi çeyrek puanlık faiz indirimi yapacağı beklentilerine bağlı kalmaya devam ediyor. ABD hisse senedi piyasaları ise Nasdaq’taki yüzde 1,4'lük yükselişin öncülüğünde yükselişle kapandı.
Ancak enflasyonun gidişatına, merkez bankalarının tepkilerine, ekonomik büyümeye ve kurumsal kar görünümüne ilişkin değişen algılar, finansal piyasaları altüst etme potansiyeli taşıyor. Solloway, S&P 500'de yüzde 10'luk bir düzeltmenin göz ardı edilemeyeceğini söylüyor ve raporunda “Bizim görüşümüze göre enflasyon ölmekten çok uzak” diye yazıyor.
Stratejist, “Enflasyonun bir miktar acı çekmeden merkez bankalarının hedefine kadar düşmeyeceği yönündeki pozisyonumuzu koruyoruz. İş gücü piyasalarının yüzde 2'lik sürdürülebilir bir enflasyon oranıyla tutarlı olması bağlamında ücretler üzerinde yeterli aşağı yönlü baskı oluşturacak kadar rahatlaması için küresel ekonomilerin uzun süreli ortalamanın altında bir büyüme veya doğrudan daralma dönemine katlanması gerekeceğini düşünüyoruz” şeklinde yazıyor.
Altın boğası: FED enflasyon savaşını çoktan kaybetti!
Enflasyon rakamları Fed’in faiz indirimi hamlesini zora soktu
Fundstrat: Borsa yüzde 7 oranında değer kaybedecek
Borsa yatırımcıları için seçim yılının en ideal ayları
ABD borsası 'Dow Teorisi’ne meydan okuyor
Ekonomist Steve Hanke: Şiddetli resesyonla birlikte hisse senetleri de değer kaybedecek
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:56)