E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Aralık ayı mevsimsel düzeltilmiş reel sektör güven endeksi 105.9’den 108.7’ye, kapasite kullanım oranı %76.7’den %76.9’a yükseldi. Göstergeler büyümedeki toparlanmanın ılımlı hızda devam ettiğini gösteriyor. Son 4 haftada yabancı yatırımcıların kısa vadeli swap pozisyonlarının 4 milyar dolar civarında azaldığı gözlenirken, bu çıkış bankaların uzun döviz pozisyonundaki ve yurtiçi yatırımcıların DTH’ındaki düşüşle karşılanmış gözüküyor. ? TCMB’nin net döviz rezervi 20 Aralık haftasında 1.4 milyar dolar arttı. Yıllık kar ise sınırlı artışla 55.4 milyar TL oldu. Bugün Kasım ayı uluslararası rezerv raporu açıklanıyor.
İmalat aktivitesinde toparlanma sürüyor Mevsimsellikten arındırılmış reel sektör güven endeksi (RSGE) Aralık ayında 105.9’den 108.7’ye yükseldi. Mevsimsellikten arındırılmış imalat sanayi kapasite kullanım oranı (KKO) da %76.7’den %76.9’a çıktı. Göstergelerdeki artış eğiliminin sürdüğü görülüyor. Daha oynak bir seri olan RSGE daha hızlı toparlanıyor. Bu gösterge 2018 Nisan ayındaki seviyesinin üstüne yükselmiş durumda. Buna karşın büyümeyle doğrudan ilişkisi daha güçlü olan KKO, bu sene istikrarlı fakat yavaş bir artış eğilimi gösterdi.
Son çeyrekte KKO ortalamada 0.5 yüzde puan artarak %76.5 değerini aldı. Ayrıca Aralık’taki son değeri hala Ağustos 2018’deki %77.6 oranından aşağıda bulunuyor. Göstergeler sanayi üretimindeki ılımlı artış eğiliminin son çeyrekte de sürdüğünü gösteriyor. Bu doğrultuda, Ekim’de aylık bazda düşüş kaydeden sanayi üretim endeksinin Kasım’da bunu telafi edecek belirgin bir aylık artış kaydetmesi muhtemeldir.
Baz etkisi destekleyici olduğundan Ekim’de %3.8 olan takvim etkisi arındırılmış yıllık sanayi üretimi büyümesi de takip eden aylarda yükselecektir. Hatırlanacağı gibi dün açıklanan imalat dışı sektörlerdeki (perakende, hizmet ve inşaat) güven endeksleri de yükselmeye devam etmişti. Buna karşın geçen hafta açıklanan tüketici güven endeksi hala geçen sene düştüğü dip noktalarından toparlanmadı.
Veriler beklentilerimizle uyumlu olduğundan, bu sene için %0.6 ve 2020 için %4.6 olan yıllık GSYH büyüme tahminlerimizi koruyoruz.
Yabancı çıkıyor, yerli karşılıyor Bankaların bilanço dışı döviz pozisyonu ve bizim hesapladığımız TCMB’nin toplam swap hacmindeki değişim ile yabancı yatırımcıların kısa vadeli swap (carry trade) pozisyonundaki akımları tahmin ediyoruz. 20 Aralık haftasında bu kanaldan 2.8 milyar dolarlık çıkış olduğunu, son 4 haftadaki çıkışın da 4.2 milyar dolara ulaştığını görüyoruz. Böylece, 11 Ekim – 22 Kasım arasında giren 4.7 milyar doların tamamına yakını tersine dönmüştür.
Buna karşılık devlet tahvillerine son hafta 0.1 milyar TL, son 4 haftada da 0.3 milyar TL giriş olmuş, hisse senedi tarafı ise yataya yakın seyretmiştir. Yabancı yatırımcıların bu çıkışına karşılık, bankaların toplam döviz pozisyon fazlaları son hafta 1.9 milyar dolar düşüş göstermiştir. Son 4 haftadaki düşüş de 1.8 milyar dolar ile benzer düzeydedir. Bunun yanında, yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı son haftada, parite etkisinden arındırılmış olarak 0.2 milyar dolarlık sınırlı düşüş gösterirken, son 4 haftada 2 milyar Dolar gerilemiştir. Yani yabancı yatırımcıların son 4 haftada 4.2 milyar dolar azalan TL riskleri, bankaların bilançoları ve yurtiçi yerleşikler tarafından eşit ölçüde paylaşılmış görünmektedir. Ancak bu süreçte kur üzerinde baskı yaşanmış ve dolar kuru %4 artmıştır.
Asgari ücret %15 arttı, asgari ücret desteği düştü Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun dün gerçekleştirdiği son toplantının ardından 2020 yılında geçerli olacak asgari ücret tutarı brüt 2,943 TL, net 2,324 TL olarak açıklandı. Böylece, net asgari ücretteki artış %15.0 oldu YEP’teki enflasyon tahmini olan %8.5’e göre reel ücret artışı %6 oldu. Dolayısıyla enflasyon üzerinde bu kanaldan gelecek etki nispeten sınırlı boyutta kalacaktır.
Asgari ücret desteğinin tüm işletmeler için 75 TL olacağı da açıklandı. Bu sene asgari ücret desteği 500 kişinin altında işçi çalıştıran işletmelerde 150 TL, diğerlerinde 100 TL olarak uygulanıyordu. İşkur tarafında karşılanan bu ödeme, son iki senede İşkur’un bütçesinde bozulmanın belirleyicilerinden biri olmuştu. Böylece, 2017 yılında 2.5 milyar TL olan teşvik ve destek ödemeleri 2018 yılında 10.7 milyar TL’ye bu senenin Ocak-Kasım döneminde ise 14.3 milyar TL’ye ulaşmıştı. Bu da İşkur’un bu sene aynı dönemdeki, işsizlik ödemeleri dahil toplam harcamasının %43’lük çok önemli bir kısmını oluşturuyordu. Asgari ücret desteğinin azalması İşkur bütçesini olumlu etkilerken, işverene maliyeti yükseltecektir.
TCMB bilançosunda önemli gelişmeler TCMB’nin brüt döviz rezervi 20 Aralık haftasında 0.8 milyar dolar artışla 104.7 milyar dolar oldu.
Bankaların zorunlu karşılık ve rezerve opsiyon mekanizması kapsamında TCMB’de tuttukları döviz miktarının 0.6 milyar dolar azalması rezervleri olumsuz etkiledi. Bunu hariç tutan net döviz rezervinin ise 1.4 milyar dolar artışla 39.7 milyar dolara yükseldiğini görüyoruz.
Hazine’nin iç piyasaya 1.25 milyar euro (yaklaşık 1.4 milyar dolar) karşılığı tahvil ihracı net rezervdeki artışta belirleyici olmuştur.
Bunun yanında, TCMB’nin bankalarla 1 hafta vadede yaptığı altın ve döviz swap miktarındaki 0.4 milyar dolarlık ve tekrar başladığı 3-6 ay vadedeki swap işlemlerinde geçen hafta hesaplara giren 1 milyar dolarlık artış hem net hem de brüt döviz rezervlerini olumlu yönde etkilemesi gerekirken, rezervlerde bunların etkisi görülmemektedir. Bu durum günlük bazda miktarı açıklanmayan BIST piyasasındaki swap işlemlerindeki azalış veya döviz satış işlemleri ile ilgili olabilir.
TCMB’nin son 18 Ekim – 13 Aralık arasında haftalık ortalama 2.5 milyar TL, toplamda 19.7 milyar TL artış gösteren yıllık karı, 20 Aralık haftasında 0.5 milyar TL’lik daha sınırlı yükselmiştir. Böylece yıllık toplam kar 55.4 milyar TL’ye ulaşmıştır.
Piyasalarda bugün Küresel piyasalarda ticaret anlaşması beklentilerinin yarattığı iyimserlik sürerken, ABD’de hisse senedi endeksleri yükselişe devam etti. EUR/USD 1.1080 seviyelerinden 1.1120’ye yükseldi. 10 yıllık ABD devlet tahvili faizi yataya yakın seyrederek %1.89 oldu. Yükselmeyi sürdüren Brent petrol fiyatı 68 dolara ulaştı. USD/TL hacimsiz piyasada sakin seyretmeyi sürdürdü.
Kur bu sabah da 5.94 seviyelerinde başladı. 5 yıllık Türkiye CDS primi değişmeyerek 284 baz puan, 2 yıllık gösterge faiz 3 baz puan azalarak %11.77 oldu.
QNB FİNANBANK
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:50)