E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD’nin bir emlak balonunun etkisi altında olup olmadığına yönelik tartışmalar büyüyor. Ancak Insider’ın haberine göre ihtimal dahilindeki bu balonun patlatabilecek unsurlardan en azından biri karşılanıyor.
Tarih boyunca emlak balonlarının çöküşü konusunda üç ana unsur dikkat çekiyor: ekonomik gerileme, daha yüksek faiz oranları ve daha düşük talep. Hafta içerisinde yayınlanan ABD yeni konut satış verilerinin son dört ayın seviyesine düştü. Yeni konut satışları 2022’nin bütün aylarında düşüş gösterdi ve 2021’in başlarındaki parlak günlerinden çok uzakta kaldı. Söz konusu durum ABD’de emlak piyasasına olan talebin düşmekte olduğunu gösteriyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD Merkez Bankası’nın (FED) sıkı para politikasıyla birlikte yükselişe geçen mortgage faiz oranları yükselen ev fiyatlarıyla da birleşerek Amerikalılar için ev almayı oldukça zor hale getiriyor. Bu durum da talebe belirgin bir şekilde zarar veriyor. Balonun patlaması için gerekli olan diğer iki unsurdan birisi gerçekleşmiş durumda, diğeri ise giderek kötüleşiyor.
Emlak fiyatları karşılanabilir düzeyde değil
Yakın zamana kadar, alıcıların piyasaya girip bir eve büyük harcama yapmak için hala büyük bir nedeni vardı: Mortgage faiz oranları, FED’in faiz oranlarını sıfıra yakın belirleme kararı sayesinde pandemi boyunca tarihin en düşük seviyelerinde kaldı. Son iki ay içerisinde ise FED’in faiz oranlarını yükseltmesiyle emlak piyasalarındaki koltuk değneklerinin hızla kaybolduğu görülüyor. 30 yıllık sabit faizli bir mortgage kredisi için şu sıralarda ortalama %5,11 faiz veriliyor. Söz konusu oran son 12 yılın en yüksek seviyesinde. Oranlardaki yükselişin devam edeceği öngörülüyor.
Ev sahibi olmak isteyenler daha ev kredisi alırken dahi para kaybetmeye başlıyorlar. Mortgage teknolojisi ve veri sağlayıcısı şirket Black Knight'tan elde edilen verilere göre, tipik bir Amerikan hanehalkının şu anda gelirinin %31'ini mortgage ödemelerine harcadığını gösteriyor. Söz konusu pay 2007'den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmış.
ABD’deki emlak fiyatlarını karşılaştıran S&P CoreLogic Case-Shiller fiyat endeksine göre ABD’deki emlak fiyatları Şubat ayına kadar yılda %19,8 yükseldi. Yüksek emlak fiyatları da taşınmaz sahibi olmak isteyen alıcıları piyasadan uzaklaştırıyor. Fiyatların artmasıyla ve küresel enflasyonun satın alma gücüne zarar vermesiyle birlikte ev sahibi olmak çok daha zor hale geldi.
Yeni konut satışlarındaki yavaşlama, iki eğilimin (daha yüksek fiyatlar ve artan kredi faiz oranları) son iki yılda görülen olağanüstü konut talebini azalttığına işaret ediyor. Bu da balonun patlaması için sadece bir kriterin kaldığı anlamına geliyor: 2008'de görülen kredi krizi gibi, harcama gücünün büyük ölçüde azalmasına neden olacak büyük bir ekonomik gerileme.
Böyle bir krizin gerçekleşmesi halinde talep çok daha fazla yavaşlayabilir. Piyasanın dışına çıkmamış olan alıcılar da böyle bir krizde muhtemelen kaçacaktır. Konut satışlarındaki daha ciddi bir düşüş, ev fiyatlarında da kayda değer bir düşüşü tetikleyebilir. Fiyatlardaki düşüş buharlaşan bir talep ve gayrimenkullerin değerlerinin düşmesi döngüsünü besler ve bu yolla piyasayı bozabilir.
Emlak piyasasında balon var mı?
Yukarıda anlatılanlar olası bir emlak balonunun patlaması için gerekli şartların oluşması ile ilgiliydi. Ancak uzmanlar hala bir balonun oluşup oluşmadığı konusunda hemfikir değil ve piyasaların 2000’lerin ortalarındaki konumundan çok farklı olduğunu belirtiyorlar. Zira o dönemden bu yana kredi verme standartları çok daha güvenli ve hane halkı tasarrufları da oldukça büyümüş konumda.
Önemli miktarda bir ekonomik gerilemenin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği de kesin değil. Bazı ekonomistler, FED’in faiz oranlarını çok agresif bir şekilde yükseltmesini ve enflasyonu düşürmek için ekonomik büyüme üzerindeki frenleri sıkmasını bekliyor. Bu konuda olumsuz görüşleriyle dikkat çeken Deutsche Bank analistleri bankanın Salı günkü notunda, FED hamlelerinin 2023'ün sonuna kadar büyük bir resesyona yol açacağını öngördü.
Diğerleri ise bu kadar endişelenmiyor. FED Başkanı Jerome Powell Mart ayı toplantısında “gelecek yıl veya daha sonraki yıl bir resesyon yaşanması ihtimalinin önemli bir şekilde arttığını” söyledi. Ancak Powell ekonominin düşük faiz ortamında dahi gelişebilecek kadar güçlü olduğunu söyledi. Diğer veriler, işgücü piyasasının neredeyse tamamen iyileştiğini ve tüketici harcamalarının rekor seviyelerde olduğunu gösteriyor ve ekonomik toparlanmanın geriye düşmekten uzak olduğuna işaret ediyor.
Yine de konut piyasası birkaç ay daha yoğun bir baskı altında olabilir. Ev fiyatları karşılanabilir fiyatların çok üzerinde. Bununla birlikte yeni ev inşaatları artsa da bir sıfırdan inşa edilmesi için ortalama yedi ay sürüyor. ABD ekonomisi henüz balon piyasası sürecine girmemiş olabilir. Ancak Insider’In haberine göre en son göstergeler göze alındığında bu ihtimale çok yakın oldukları da görülüyor.
5 ekonomistten emlak piyasası tahminleri
Gayrimenkul yatırım fonlarının büyüklüğü 13 milyar liraya ulaştı
Gayrimenkul satışında TL ile ödeme şartı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Yakında ikinci evi olana yüksek emlak verisi geliyor şöyle birinci evin 5 katı gibi nasıl barınma ihtiyacı yatırım aracı olmasın diye
Yazık bize FIRSATÇILIKTA bir numarayız. Acımasız ve merhametsiz olduk, Düşünün bir 99 depremi gibi olsa ,yada mortgage krizi olsa,Amerikada oldu Türkiyede olamaz mı, ...
türkiyede konut kredi faizleri çok düşük enflasyonun yarısı bile değil,bu yüzden millet kredi çekip mala saldırıyor buda doğal olar konut ve kira fiyatlarını devamlı yukarı çekiyor,ülkeyi yönetenler bunu nasıl görmüyor akıl alacak gibi değil...
O balon Bi patlarsa görürsünüz bulunduğum yerde Türkiyenin baş kentinde Bi mahallede 30 yıllık Bi ev bundan 1.5 yıl önce 35 bin euroydu kimse yüzüne bile bakmıyordu hatta ev sahibi komşulardan biri alırsa 30 bine veririm diyordu yinede ev sarılmadı neyse şimdi o ev için 70 bin euro isteniyor evi yeniden yapmaya kalksan 20bin euro daha harcanır böyle Bi ortamda emlak balonu yok demek enayilik olurdu herhalde ama o evleri alanlar buradan söylüyorum son sahipleri olacaklar bir dahada o fiyatları göremiyecek emlak fiyatları yakında hatrı sayılır emlak verileri gelirse hiç şaşırmam herkes elindekini satmaya çalışır 1 milyonluk evin yıllık emlak verisi 300 500 TL olurum en az 8 10 bin lira olması gerekir
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:05)