E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiABD’de düşen enflasyon FED’i tatmin edecek mi?---

ABD’de düşen enflasyon FED’i tatmin edecek mi?

ABD’de düşen enflasyon FED’i tatmin edecek mi?
15 Ağustos 2024 - 14:20 borsagundem.com

ABD enflasyonu son üç yıldır ilk kez %3’ün altına geriledi. Analistler düşen enflasyon ve yavaşlay istihdam verilerinin ardından FED’in bir sonraki toplantıda izleyeceği faiz politikasını mercek altına alıyor

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çarşamba günü açıklanan ABD enflasyon verileri ekonomistlere ve yatırımcılara ABD Merkez Bankası’nın (FED) önümüzdeki ay faiz oranlarını düşürmeye başlayacak bir konumda olacağına dair en son göstergeyi sağladı.

FED gözlemcileri arasındaki tartışma faizlerin düşürülüp düşürülmeyeceğinden indirimlerin ne kadar erken ve derin olacağı konusuna doğru evrildi. Enflasyonun kontrol altına alındığına dair işaretlerle birlikte ve özellikle de ABD istihdam piyasasındaki zayıflama göz önünü alındığında dikkatler faizlerin agresif bir şekilde düşürülmemesi halinde Amerikan ekonomisinin ciddi bir krizle karşı karşıya kalabileceği tartışmasına çevrildi.

Investopedia’nın haberine göre Independent Advisor Alliance Baş Yatırım Sorumlusu Chris Zaccarelli, “Çok da hassas olmayan bir değişimle piyasalar enflasyon konusunda endişelenmek yerine ekonomik büyüme konusunda endişelenmeye başladı. FED’in planlarındaki en büyük değişiklik faiz indirimlerinin temposu olmalı” açıklamasında bulundu.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre FED’in fiyat istikrarını sağlamak ve maksimum istihdamı teşvik etmek olmak üzere iki temel görevi bulunuyor. Enflasyon koşullarının ılımlı hale gelmesi ve işgücü piyasası koşullarının kötüleşmesi ise endişeleri beraberinde getiriyor. Ancak FED yönetimi henüz faiz oranlarını düşürmek konusunda kesin bir taahhütte bulunmuş değil.

FED daha fazla veri bekliyor

FED Başkanı Jerome Powell ve ekibi eylül ayı ortasındaki Federal Açık Piyasa Komitesi’nde (FOMC) faiz oranlarını indirmelerinin mümkün olduğunu ancak her şeyin bir sonraki FED toplantısına kadar olan süreçte verilerin nasıl göründüğüne bağlı olacağını söylemişti.

FOMC enflasyonu FED’in yıllık %2 hedefine yaklaştırmak için bir yıldan fazla bir süredir politika faizlerini %5,25- %5,50 aralığında sabit tutuyor. Bu da otomobil kredileri, mortgage ve diğer borçlanma türlerindeki maliyetleri artırıyor. Çarşamba günü açıklanan temmuz ayı tüketici fiyat endeksi raporu ABD’deki yıllık enflasyonun üç yıldır ilk kez %3’ün altına indiğini gösterdi.

KPMG Baş Ekonomisti Diane Swonk daha düşük enflasyonu ve işgücü piyasasındaki değişimi işaret ederek, göstergelerin “tam anlamıyla bir resesyon kaçınmamızı sağlamak için eylül ayında yarım yüzdelik puanlık bir faiz indirimi argümanını güçlendirdiğini” söyledi.

Ancak tüm FED gözlemcileri bu kadar derin bir kesintinin hemen gerektiği konusunda hemfikir değil.

BMO Capital Markets ABD Baş Ekonomisti Scott Anderson, “Bugünkü TÜFE raporunda yer alan hiçbir şey FED’in eylül ayında faizleri indirmesini engellemiyor. Ancak aynı zamanda rapordaki hiçbir şey panikle 50 baz puanlık bir faiz indirimi yapılması gerektiği konusunda bağırmıyor” açıklamasında bulundu.

Vadeli piyasalardaki yatırımcıları takip eden CME Group’un FedWatch göstergesi FED’in eylül toplantısında faizleri 50 baz puan düşürmesi senaryosuna %37 ihtimal verdiğini gösteriyor. Söz konusu oran temmuz ayında dair şaşırtıcı derecede düşük gelen istihdam raporunun ardından FED’in 50 baz puanlık faiz indirimi yapmasına yatırımcıların %100 ihtimal verdiği ve hatta acil bir FED toplantısı gerektiği yönündeki geçen hafta başındaki ölçümlere göre önemli ölçüde düştü.

FED’den gelecek açıklamalar piyasalara netlik sağlayacak

Salı günü geç saatlere kadar bazı FED yetkilileri, faiz indirimleri konusunda hala emin görünmüyorlardı ve faiz indirimlerine başlamadan önce daha fazla veriye ulaşmaları gerektiğini belirtiyordu.

Çarşamba günkü enflasyon raporunun yeterli olup olmayacağı ise henüz belli değil. Yatırımcılarsa muhtemelen sorularına cevap bulma için dikkatlerini FED yetkililerinin açıklamalarına çevirecekler.

Ekonomistler ve yatırımcılar, 23 Ağustos'ta FED’in Jackson Hole, Wyoming'deki yıllık ekonomi sempozyumunda konuşması beklenen FED Başkanı Powell'dan daha fazla şey duymak istiyor.

FOMC’nin bir sonraki toplantısından önce FED yetkilileri 6 Eylül’de açıklanacak ağustos ayı istihdam raporu ve çeşitli enflasyon göstergelerini hesaba katabilecek.

Atlanta Fed Başkanı Bostic Eylül ayını işaret ettiAtlanta Fed Başkanı Bostic Eylül ayını işaret etti

 

ABD enflasyon verisi açıklandıABD enflasyon verisi açıklandı

 

ABD’de akılalmaz Ponzi şeması: Günde 1 milyon dolarABD’de akılalmaz Ponzi şeması: Günde 1 milyon dolar

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)