E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiABD’de borç krizi, faiz oranlarını yüzde 7 seviyesine çıkarabilir---

ABD’de borç krizi, faiz oranlarını yüzde 7 seviyesine çıkarabilir

ABD’de borç krizi, faiz oranlarını yüzde 7 seviyesine çıkarabilir
20 Mart 2024 - 14:02 borsaningundemi.com

Uzmanlar, ABD’de faizlerin, borç krizi yüzünden yüzde 7 seviyesine yükselebileceğini öngörüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de borç krizinin, eğer hükümet harekete geçmezse, faizleri beklenenin çok üzerine çekmeye yol açabileceği düşünülüyor.

Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, Wharton Finans Profesörü Joao Gomes, ABD borçlarının faiz oranlarını 2025 yılında yüzde 7 seviyesine yükseltebileceğine inanıyor.

Yüzde 7’lik faiz oranı ihtimali

Benzinga’dan Eric McConnell’ın haberine göre, potansiyel bir ev alıcısı veya yüksek faiz oranlarından endişe duyan bir emlak yatırımcısıysanız ve kötü haberlerden bıktıysanız, okumayı hemen şimdi bırakmak isteyebilirsiniz çünkü Pensilvanya Üniversitesi Wharton Okulu'nda finans profesörü olan Joao Gomes, eğer hükümet yakın zamanda harekete geçmezse Amerika'nın 34 trilyon dolarlık borcunun, faiz oranlarının yüzde 7'nin üzerine çıkmasına neden olacak bir krize yol açabileceğine inanıyor.

Gomes, ufukta gerçek bir kriz olarak gördüğü durumu yönetmek için her iki tarafın da siyasi iradeye, hatta doğru formüle sahip olduğuna dair pek fazla kanıt görmediğini ifade ediyor. JPMorgan CEO’su Jamie Dimon ve Fed Başkanı Jerome Powell yakın zamanda Amerika'nın taşıdığı borç miktarı ve bunun ekonomiye yönelik oluşturduğu potansiyel tehdit konusunda derin endişelerini dile getirdiğinden, Gomes bu değerlendirmesinde yalnız değil.

Ekonomi için uzun vadeli tehlike

Meslektaşlarının çoğu Amerika'nın borç yükünü gelecekte bir tehdit olarak görse de Gomes, bunun Amerikan ekonomisini 2025 yılı gibi erken bir tarihte sarsma potansiyeline sahip olduğuna inanıyor. Ayrıca Gomes, kontrolden çıkmasına izin verilmeden önce hükümetin harekete geçmesi gerektiğinin de altını çiziyor.

Gomes, “Açıkçası bu bir sonraki yönetimi raydan çıkarabilir. Büyük vergi kesintileri veya başka bir büyük mali teşvik planıyla gelirlerse piyasalar isyan edebilir, faiz oranları tam orada aniden yükselebilir ve 2025 yılında bir krizle karşı karşıya kalabiliriz. Bu pekâlâ olabilir. 10 yılın sonunda öyle ya da böyle orada olacağımızdan çok eminim” diyor.

Emlak piyasasına etkisi yıkıcı olabilir

Arz eksikliği ve yüksek fiyatlar, konu konut olduğunda çoğu Amerikalının satın alma gücünde zaten büyük bir çöküntü yaratmış durumda. Faiz oranları yüzde 7'nin üzerine çıkıp orada kalırsa, Amerikan konut piyasası toparlanma noktasının ötesinde bir yıkıma uğrayabilir. ABD tahvillerini elinde bulunduran ulusların, Amerika'nın bu borçları ödeyebileceğine olan güvenlerini kaybetmeleri ve gelecekteki tahvil alımlarında daha yüksek faiz oranları talep etmeye başlamaları durumunda ise bu gerçek bir olasılık olabilir.

On yılın sonu çok uzak görünebilir ancak ABD ekonomisinin gidişatını değiştirmesi kadar büyük bir olay söz konusu olduğunda altı yıl uzun bir süre değil. Felaketten kaçınmaya yönelik planların şimdi yapılması gerekiyor çünkü işlerin beklenenden çok daha hızlı bir şekilde kontrolden çıkmasına dair bir örnek bulunuyor. Gomes, örnek olarak İngiltere'de eski Başbakan Liz Truss döneminde yaşanan son mortgage krizini gösteriyor.

Gomes şöyle konuşuyor: "Bu durumda, İngiliz hükümeti pek sevilmeyen tartışmalı bir ekonomik paket duyurdu ve bunun sonucunda ortaya çıkan olumsuz durum, ipotek faizlerinin neredeyse kontrolden çıkmasına neden oldu. İngiliz Sterlini ciddi kayıplar yaşadı ve Truss kısa sürede istifa etti.” Gomes, bir sonraki yönetimin harcama kesintileri ile ekonomiyi canlandırmak arasında dikkatli bir çizgide yürümemesi halinde bu durumun ABD’de tekrarlanma potansiyeli olduğunu düşünüyor.

Acil eylem planı şart ancak umut yok

Gomes'in yaklaşmakta olan felaket korkusunun, ABD borcunun endişe verici olduğu konusunda hemfikir olanlar arasında bile evrensel olarak paylaşılmadığını belirtmek gerekiyor. Gomes şöyle diyor: “Muhtemelen ABD borçları konusunda meslektaşlarımın çoğundan daha fazla endişeleniyorum ancak bu seçim yılında seçmenlerin, bu tehdidi ciddiye almayan politikacılara çok daha zor sorular sorması gerektiğine inanıyorum.”

Gomes’in haklı olduğu noktalar var ve kendisi de bir borç krizini önlemenin Amerika'nın seçilmiş yetkililerini karmaşık bir konu hakkında pek çok zor ve sevilmeyen kararlar almaya zorlayacağının bilincinde. Bunun korkutucu yanı, popüler olmayan kararlar alan politikacıların bir sonraki seçimleri kaybetme eğiliminde olmaları; oysa bilindiği üzere bir sonraki seçimleri kazanmak her politikacının asıl işi.  Ve bu da, ABD borçlarıyla ilgili eylem talebinde bulunmanın Amerikan halkına bağlı olduğu anlamına geliyor.

Küresel borç krizi yaklaşıyor mu?

 

Paul Tudor Jones: ABD ekonomisi borçlanmayla büyüyor

 

ABD'nin kamu borç stoku 34 trilyon dolara ulaştı

 

Moody's: ABD borçlanma kağıtlarına talep güçlü

 

Citi: ABD borç riski yatırımcılar için 'hayatın gerçeği' olacak

 

ABD 33 trilyon dolarlık borç batağından çıkamayabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)