E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Temsilciler Meclisi, "Ermeni soykırımının" tanınması kararını 405’e karşı 11 oyla, Suriye’nin kuzeyine Türkiye’nin gerçekleştirdiği ve iki hafta süren harekât nedeniyle Ankara’ya yaptırım getirilmesini öngören kararı ise 403’e karşı 16 oyla kabul etti.
ABD başkanlık sisteminde başkanlara veto hakkı verilse de, Kongre’nin her iki kanadında da üçte iki oranında oya ulaşarak ‘süper çoğunluk (super-majority) elde ettiği benzeri durumlarda Başkan’ın vetosunu geçersiz kılan (veto-proof) kararlar alma hakkı söz konusu.
Dolayısıyla, yasa tasarısı metni kaç oy alırsa alsın nihai olarak ABD Başkanı Donald Trump'ın masasına imzaya gidecek. On gün içerisinde karar vermesi gereken Trump'ın ise bu metni veto etme yetkisi var. Ancak Başkan tarafından veto edilen tasarının Kongre'nin her iki kanadında üçte iki çoğunlukla -yani 435 üyeli ve Demokratların kontrolündeki Temsilciler Meclisi’nde 290 oy, Kongre’nin üst kanadı olan 100 üyeli Senato’da ise en az 67 oyla- tekrar kabul edilmesi durumunda veto da geçersiz hale geliyor.
Senato halihazırda Cumhuriyetçilerin kontrolünde ve uzmanlara göre bu dönemeçte Trump'ın Senato'da kendi partisinin grubu üzerindeki etkisi belirleyici olacak; zira Cumhuriyetçilerin Senato'daki grubunun lideri Mitch McConnell de Türkiye'ye yönelik yaptırımlara karşı bir tavır takınıyor.
Türk Dostluk Grubu'ndan bile destek çok düşük
Halihazırda "Ermeni soykırımını" tanımaya ilişkin karar tasarısına Temsilciler Meclisi’nde 106 üyeden oluşan Türk Dostluk Grubu’ndan sadece 4 kişi, yaptırım yasa tasarısına ise sadece üç kişi hayır dedi; grubun eş başkanları ise (iki demokrat ve iki cumhuriyetçi) her iki tasarıya evet oyu kullandı.
Eğer Kongre’nin her iki kanadının onayladığı yaptırım paketleri söz konusu oy oranına ulaşmazsa, ABD Başkanı’nın onayına sunulacak ve Trump’ın düzenlemeyi veto etme yetkisi korunmuş olacak.
Özellikle Suriye operasyonunun ardından yaptırımların en hararetli savunucusu olan Cumhuriyetçi Senatör Lindsay Graham, dün resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Senato’nun bu işi devam ettirmesini ve Türkiye’nin, onlar bize ve müttefiklerimize sorun yaratırken ABD’nin bir kenarda oturmayacağını tartışmasız şekilde görmesini sağlayacağını bekliyorum” demişti.
Temsilciler Meclisi'ne sunulan PACT (Türkiye'nin Çıkardığı Çatışmaya Karşı Yasa - Protect Against Conflict by Turkey Act) başlıklı yaptırım tasarısı kapsamında Suriye’nin kuzeyinde gerçekleştirilen Barış Pınarı Operasyonu’yla ilintili olan Türk yetkililere ve savunma sektörüyle bağlantılı bankalara yaptırım uygulanmasının yanı sıra, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi alımına yönelik yaptırımlar getirilmesi öngörülüyor.
Tasarının yasalaşması durumunda Amerikan menşeli silahlar, Suriye’de askeri operasyon yürüten Türk Silahlı Kuvvetleri’ne artık satılamayacak. Yasanın yürürlüğe girmesinden durumunda ise, 30 günlük süreç içerisinde CAATSA yaptırımları başlayacak.
"Türkiye aleyhindeki atmosferin göstergesi"
Alman Marshall Fonu Ankara ofis direktörü Özgür Ünlühisarcıklı’ya göre, “ABD Temsilciler Meclisi’nin iki partili ve çok büyük bir çoğunlukla kabul ettiği iki yasa tasarısı ABD Kongresi’nde Türkiye aleyhine oluşmuş atmosferin şu ana kadarki en somut göstergesi oldu."
Euronews Türkçe’ye konuşan Ünlühisarcıklı, “Başkan Trump siyasi sermayesinden yemeyi göze alırsa bu tasarıları henüz kendi masasına gelmeden akamete uğratabilir” diyor.
Öte yandan tasarıların Senato’da Başkanın veto edemeyeceği bir çoğunlukla, yani 100 Senatör’ün en az 70’inin desteği ile geçmesi de Ünlühisarcıklı’ya göre yadsınabilir bir olasılık değil.
“Bu tasarıların Temsilciler Meclisi’nde bulduğu destek Türkiye’nin ABD Kongresi ile ileride yaşayabileceği sorunların da bir işareti gibi okunmalı. Ancak Kongre’nin bu yaklaşımı Türkiye’yi uyguladığı politikalardan uzaklaştırmak şöyle dursun ABD’den daha fazla uzaklaştırması muhtemel. Çanlar ABD-Türkiye ilişkileri için çalıyor Moskova’da birileri ellerini ovuşturuyor,” diyor transatlantik ilişkiler uzmanı Ünlühisarcıklı.
"Ermeni soykırımı" yasa tasarısı, Temsilciler Meclisi’nde daha önce 1975 ve 1984 yıllarında da geçmiş, ancak Senato’dan geçememişti.
Washington merkezli düşünce kuruluşu Turkish Heritage Organization Başkanı ve dış politika analisti Ali Çınar ise, soykırım karar tasarısının sembolik olduğu ve bağlayıcılığının bulunmadığı kanısında. “Bu karar tasarısı, yangından mal kaçırır gibi, TR-ABD ilişkilerindeki gerginlikten fırsat bilerek geçirildi. Ancak soykırım karar tasarısı Senato’ya gelemeyecek zira sembolik nitelikte,” diyen Çınar, yaptırım yasa tasarısının ise Senato’ya geleceğini ve Senato’daki olumsuz havadan etkilenen zorlu bir süreci fitilleyeceğini düşünüyor.
ABD Türkiye'yi kaybetmeyi göze aldı mı?
Euronews Türkçe’ye konuşan Çınar, “ABD’nin genel anlamda dış politikası tamamen Türkiye’yi de kaybetsek olur yörüngesine giriyor ve bu çok tehlikeli. Trump ile Erdoğan ilişkisini, ikili ilişkilerden ayrı yere koymak lazım,” diyor.
Trump ile Erdoğan’ın 13 Kasım’da Washington’da gerçekleştirmeleri beklenen ikili görüşme bu süreçte kritik önem arz ediyor.
Ancak Çınar’a göre, Kongre’deki olumsuz durum daha da kötüye gidiyor ve Türkiye aleyhine yaptırım getirilmesi konusunda Senato’da zaten ayrı bir yasa tasarısı var.
Ankara geçtiğimiz otuz yıl boyunca Kongre'den bu kararın çıkmasını lobi çalışmaları ve diplomatik temaslar yoluyla engellemişti.
Temsilciler Meclisi'nin kararı, Avrupa Parlamentosu üyelerinin Ankara'ya karşı yeni mali yaptırımlar uygulanmasını değerlendirdikleri toplantıdan bir gün önce geldi. Avrupa parlamenterlerinin, metni üzerinde halen değişiklikler yapılan karar taslağını Perşembe günü kabul etmesi bekleniyor. (Euronews)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Astor sen TÜRKİYE'de yasamıyorsun herhalde ABD'lisin. Büyüklerin deden ninen falan vs. varsa sor öğren bilgi sahibi oluver bari. Türkiye CUMHURİYETİ DEVLETİ MECLİSİ gözüm. Dünya bunu gördü siz göremediniz. Yazık.
sız dışışlerıne monşer dıye aşşağılayıp badem bıyıklıları imamları doldurursanız olacağı zaten buydu ha AKP de zaten çok üzülmüş değil bu karara zaten bu tasarı BOP un bır parçası süreç devam edıyor bu ülkede ATATÜRKÇÜLER iş başı yaptığı zaman işgalde işgalıyede son bulur
Omrunuz beklemekle gececek.
abd temsilciler meclisinin çok üstünde meclis varki oda TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ dir.Bilsinler ki bu meclis okadar büyüktür ki eğer abd nin bu abuk supuk hareketleri devam ederse olağan üstü toplanacak ve yeryerinden oynayacaktır.
bunlar söyle devlet isyiyorlar aynen 1970 yılında ecevit in abd karşısında el divan pençe duram bir devlet adamı ve köle devlet.artık o eski Türkiye yoktur.abd yi zorunan operesyon yapacağı bölgeden çıkarttık karizması çizildi.
hangi meclisten bahsediyon anlamadım. türkiyede meclis mi kaldı her şey reisin iki dudagı arasında ha bir khk cıkarır onu bilmem.
AB ülkelerine karşı RTE yanlış yaptı aç artık su sınır kapılarını ve abd ye karşıda bir şeyler yapmamız lazım.mesala incirlik ve kürecik ten çıkarta incirlikten alsınlar atom bombalarını bunun yerine kendimiz rusya dan süpersonik uzun menzilli atom bombası da alalım.bunların ardıkdaki israil artık bizden korksun.
Topunuz gelin. Sizden korkan sizin gibi olsun
Önce incirliği boşaltsınlar... Sonra sabaha kadar oylasınlar.... Olmadı oyun oynasınlar...
Piçler gavur küffar tek vücut olmuş bizimde birlik olmamız farzdır
Hem bazen itiraf ediyor lar. Türkiye kaybedilemeyecek kadar değerli konumda olan bir ülke diye. Hem sopa gösteriyor lar. Sonra da birşey yok deyip muttefikiz diyorlar ama hiç bu zora koşma huyundan vazgeçmiyor ABD yönetimi. En iyisi bizde kozlarimizi daha iyi ve etkin kullanarak elimizdeki avantajları onların istemediği yönde kullanmalıyız. Onlar istedi diye biz suçlu ilan edilemeyiz. Hiç adil davranmıyor ABD yönetimi. Müttefik ruhuna yakışmayan hareketler sergiliyor. Yarında köklü cezalar almaya kalkar. Türkiye bunları hak etmiyor. İlişkileri belki de düşürmek bile gerekebilir. Ticari ilişkileri de gözden geçirmek gerekebilir. Onların hareketleri ne göre yerine göre tam zamanında iyi kozlar oynamaliyiz. Türkiye sonuçta bu bölgedeki dengeleri değiştirecek güçte olan bir ülke dir. Dünyanın ortasında ve dünyanın güç dengesini değiştiriyor ve çok çok önemli bir ülke dir
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (17:05)