E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD temerrüde düşerse yatırımcılar nereye sığınacak?---

ABD temerrüde düşerse yatırımcılar nereye sığınacak?

ABD temerrüde düşerse yatırımcılar nereye sığınacak?
15 Mayıs 2023 - 14:54 borsaningundemi.com

Borç limiti açmazı konusunda Washington yönetiminin anlaşmaya varamaması ihtimali her zamankinden daha yüksek. ABD’nin temerrüde düşmesi halinde ise az sayıda yatırım tercihi yatırımcılara güvenli liman sağlayabiliyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’nin borç limitleri nedeniyle temerrüde düşme ihtimali her zamankinden daha yakın. Söz konusu tablo küresel piyasaları yepyeni bir krize hazırlıyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre yatırımcılarsa klasik portföy koruma stratejisi olan altının dışında saklanacak farklı seçenekler arıyor.

Bloomberg’ün Markets Live Pulse (MLIV) anketine göre, Washington’ın borç limiti konusunda bir anlaşmaya varamaması halinde varlıkların korunması için en iyi seçenek altınmış gibi görünüyor. Finans profesyonellerinin yarısından fazlası ABD’nin yükümlülüklerini yerine getirememesi halinde altın alacaklarını belirtiyor.

Durumun daha çarpıcı olan tarafı ise alternatif koruma yatırımlarının kısıtlı olması. 637 katılımcıyla gerçekleştirilen küresel ankete göre bir temerrüt durumunda yatırımcıların almayı düşündüğü en popüler ikinci varlıksa ABD Hazinesi tahvilleri. Bu oldukça ironik bir karar. Zira Washington yönetiminin anlaşmaya ulaşamaması halinde tahviller aynı zamanda ABD’nin temerrüde düşeceği alan olacak.

Ancak en kötümser analistlere göre bile tahvil sahiplerine geç de olsa ödeme yapılacak. Geçmiş yıllardaki benzeri süreçlerde, kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s ABD’nin kredi notunu düşürdüğünde dahi, ABD devlet tahvili ödemelerini gerçekleştirmişti.

Araştırmada Japon Yeni ve İsviçre Frangı gibi geleneksel güvenli liman para birimlerini tercih eden bazı yatırımcılar da bulunuyor. Ancak tüm bu yatırımcıların tercihleri ABD Doları’ndan daha popüler olamadı. Araştırmadaki belki de en çarpıcı sonuç ise Bitcoin’in bazı yatırımcılar tarafından bir tür dijital altın olarak kabul edilmesiydi.

Siyasetin ve finansın önemli isimleri borç limiti çıkmazının çözüme ulaşmaması halinde nelerin ters gidebileceğine dair açıklama yapma konusunda adeta sıraya giriyor. ABD Başkanı Joe Biden konuyla ilgili “Tüm dünyanın başı dertte” açıklamasında bulundu. Biden salı günü Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ve diğer Kongre liderleriyle buluşacak. JPMorgan Chase CEO’su Jamie Dimon borç limiti krizine ilişkin, “potansiyel felaket” tanımlamasında bulundu. Uluslararası Para Fonu (IMF) ise kendi standartlarına göre çok sert bir dil kullanarak krizin “çok ciddi yankıları” olacağı açıklamasını yaptı.

Dünyanın en büyük ekonomisinin temerrüde düşmesi muhtemelen hayal bile edilememesi gerekirdi. Ancak bu ihtimal artık ciddi bir şekilde değerlendiriliyor.

MLIV Pulse anketine göre katılımcıların %60’ı temerrüt riskinin 2011’dekine göre çok daha yüksek olduğunu belirtiyor. Tahvillere ödeme yapılmaması ihtimaline karşı bir yıllık kredi temerrüt takasları yoluyla sigortalamanın maliyetleri ise geçmiş dönemdeki seviyelerin çok ötesine geçti. Ancak yatırımcılar yine de gerçek bir temerrüt riskinin nispeten zayıf olduğunu öne sürüyor.

Invesco Sabit Gelir, Altenatif Yatırımlar ve ETF Stratejileri başkanı Jason Bloom, “Seçmenlerin ve Kongre’nin kutuplaşması göz önüne alındığında risk eskisinden daha yüksek. Her iki taraf da kendi cenahlarında mevzilenmiş durumda. Bu zamanı geldiğinde birlikte hareket edemeyebilecekleri anlamına geliyor” dedi.

Tüm yıl boyunca güçlü bir ralli yapan altın da artık ucuz bir portföy koruma yatırımı değil. Önce Çinli lüks alıcılardan artan talep, ardından bankacılık sektöründeki kriz ve ABD'nin temerrüde düşme tehdidi altındaki yükseliş ivmesini de canlandırıyor. Altın ons başına 2.017 dolarda ve tüm zamanların en yüksek seviyesinden yakın seyrediyor.

MLIV anketindeki yatırımcıların büyük bir çoğunluğu, borç limiti mücadelesinin kızışması durumunda 10 yıllık ABD Hazine tahvillerinin toparlanacağını ancak ABD’nin temerrüde düşmeyeceğini öngörüyor. Bununla birlikte, profesyoneller, ABD hükümetinin uçurumdan yuvarlanması durumunda neler olabileceği konusunda bölünmüş durumda. Gösterge niteliğindeki 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirisi geçen haftayı %3,46 seviyesinde, yılın en yüksek seviyesinin yaklaşık 63 baz puan altında tamamladı.

Bu arada borç limiti krizi bazı çok kısa vadeli menkul kıymetlerdeki getirileri artırdı. Zira söz konusu varlıklar ödemelerin gecikmesi halinde en fazla tehdide maruz kalabilecek tahviller olarak öne çıkıyor. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’ın ABD’nin borç limitinin tükeneceği konusunda uyardığı en yakın tarih olan haziran ayının başlarına dair tahvillerse en yüksek getiri oranlarıyla dikkat çekiyor. ABD Hazinesi eğer haziran ayı ortalana kadar dayanabilirse vergi ödemeleri ve diğer düzenlemeler sayesinde nefes alabilecek bir miktar hava boşluğu yakalayabilir.

S&P’nin ABD’nin kredi notunu düşürmesine neden olan 2011’deki krizde ABD Hazinesi’ndeki alımlar 10 yıllık getirileri o dönemdeki rekor düşük seviyeye taşımıştı. Altın yükselmiş ve trilyonlarca dolarlık küresel sermayenin değeri silinmişti.

Yatırım profesyonelleri ise bugünkü krizin S&P 500 Endeksi'ne etkileri konusunda perakende yatırımcılara göre daha az kötümser.

TD Securities'in Faiz Stratejisi Başkanı Priya Misra, "Kısa bir temerrüt dönemi görürsek, piyasa tepkisi borç limitini yükseltmek için Kongre'ye baskı yapar" dedi.

Bazı yatırımcılar, borç limiti dramasının zaten dolara bir miktar zarar verdiğine inanıyor. Yatırımcıların %41'i ABD'nin temerrüde düşmesi durumunda doların birincil küresel rezerv para birimi olarak pozisyonunun risk altına girebileceğini söylüyor.

ABD Kongresi Bütçe Ofisi'nden kritik borç limiti uyarısı

 

Faizlerin düşmemesi piyasaların işine gelebilir

 

Morgan Stanley'den hisse senedi uyarısı: Keskin dalgalanmalar tetiklenebilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)