E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD hükümeti Perşembe günü gerçekleşmesi muhtemel bir kapanma tehdidiyle karşı karşıyayken ülkenin borç tavanının durumu ise finansal piyasalarda giderek daha fazla endişeye sebep oluyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, 30 Eylül, ABD Federal Hükümeti’nin mali yılının sonunu ve ABD Kongresi'nin bir finansman tedbirini geçirmesi için son tarihi işaret ediyor. ABD’nin borçları sebebiyle temerrüde düşme ihtimalinin engellenmesi için Kongre’deki milletvekillerinin ABD Hazine Bakanlığı’na borçlanma yetkisi olarak verdiği tavan limitini Ekim ayına kadar askıya alması veya yükseltmesi gerekiyor.
MarketWatch’un haberine göre vurgulanması gereken önemli bir diğer nokta da tahvil sahipleri de dahil olmak üzere ABD Hazinesi’nin borçlarını ödemek için ne zaman parasının tükeneceğini kimse tam olarak bilemiyor olduğu. ABD devlet tahvilleri genellikle dünya üzerinde sahip olunabilecek en güvenli ve en likit varlık olarak kabul edilir. Bu nedenle her türlü finansal piyasa ürünü ve süreçleri yaklaşık 21 trilyon dolarlık ABD Hazinesi piyasasının düzenli işleyişine sabitlenmiştir.
Ancak tahmin edilemeyecek birçok şeyin gerçek olduğu son birkaç yılın ardından Washington ve Wall Street profesyonelleri en kötü senaryo için hazırlanıyorlar.
Washington merkezli danışmanlık şirketi Beacon Policy Advisors’ın Araştırma Başkanı Ben Koltun ABD’nin temerrüde düşmesi ihtimalini değerlendirdiği açıklamasında, “Tüm yapmacık tavırlarla birlikte bu olasılık artmış olsa da bunun son derece zayıf bir ihtimal olduğunu görüyorum. Eğer bu gerçekleşirse üretilmiş bir siyasi kriz ekonomik krize dönüşecektir. ABD’nin kredisi ve ülkeye olan tam güven artık bütünüyle mümkün olamayacaktır” ifadelerine yer verdi.
ABD parasız kalacak mı?
Barclays Analisti Joseph Abate 22 Eylül'de yayınladığı bir araştırma notunda, Kongre'nin geçmesi gereken bir finansman paketiyle çakıştığı için borç tavanı üzerinde ek belirsizlik olduğuna dikkat çekti. Dahası, salgının getirdiği değişiklikler, ABD Hazine Bakanlığı'nın beklenen ödemelerinin ve gelirlerinin durumunu değerlendirmeyi çok daha zor hale getirdi.
Barclays'in "X tarihi" için diğer bir deyişle Hazine'nin faturaları ödemek için ne zaman parası biteceği tarih için en iyi tahmini 29 Ekim. Ancak Abate, "X tarihi etrafındaki güven aralığının oldukça geniş kalması muhtemeldir" diye yazdı. Moody's Analytics Baş Ekonomisti Mark Zandi ise kader gününün 20 Ekim olduğunu düşünüyor. Ben Koltun borsaların Ekim ayı ortaları itibariyle piyasaların huzursuzlanmaya başlayacağını öngörüyor.
ABD’nin temerrüde düşmesi fikri o kadar alışılmadık bir düşünce ki finansal piyasaların tepkisi öngörülemeyen tek konu değil. Washington'daki mevcut hesaplaşma, finansal sistemlerin altyapısı hakkında da büyük soru işaretlerini gündeme getirdi. Tıpkı milenyuma girerken bilgisayarlarda olduğu gibi kimse nasıl tepki verileceğini bilemiyor.
ABD Menkul Kıymetler Endüstrisi ve Finansal Piyasalar Birliği (SIFMA) Genel Müdürü Rob Toomey konuyla ilgili açıklamasında, “Böyle bir senaryonun gerçekleşeceğine inanmıyoruz ve piyasalarda bu olasılığa inanmıyor. Ancak bu gerçek de sistemin geneli, operasyonlar ve özellikle uzlaşma konularında problemli bir senaryo” dedi.
ABD temerrüde düşerse ne olacak?
SIFMA menkul kıymetlerin devlet tahvillerini nasıl ticaretin yapılacağı ve uzlaşmalar gibi mekanik konularla ilgilenen bir sektör grubudur. Grup, Fedwire ve FICC gibi finansal altyapı sağlayıcılarıyla birlikte çalışarak bir tür ihtimalleri tasarlamaya çalıştı. Şimdilik iki olası senaryo var:
Hazine Bakanlığı bir ödemeyi kaçıracağını biliyorsa, ideal olarak bunu en az bir gün önceden duyurur. Bu duyuru, söz konusu tahvillerin vade tarihlerinin değiştirilmesine izin verir: Pazartesi günü vade tarihi olan tahviller Salı olarak, Salı vadesi olanlarsa Çarşamba olarak değiştirilir. Bu revizyonlar günden güne gerçekleşir.
Bu nispeten düzenli görünse de hala birçok bilinmeyen konuyu geride bırakıyor. SIFMA’dan yapılan açıklamada, Hazine tahvilleri ve bonoları piyasasını normal şekilde temizlenenlere ve vade tarihleri amacına uygun hale getirene kadar uygulamalarla piyasanın ikiye bölünebileceğini söyledi. Söz konusu durumsa SIMFA senaryosuna göre, fiyatlandırma ve Hazine oranlarına sabitlenmiş tüm aşağı yönlü menkul kıymetler için büyük bir belirsizlik anlamına geliyor.
SIFMA'nın çok uzak bir ihtimal olduğunu belirttiği ikinci bir senaryoda ise, Hazine ödemenin yapılmaması konusunda önceden bir uyarıda bulunamaz veya tarih vermez. Bu aniden gerçekleşir. SIMFA araştırmacıları bunun çok daha kaotik, “gerçekten problemli” bir senaryo olacağını belirtti.
Bu ihtimalde garip bir şekilde, söz konusu menkul kıymetler muhtemelen sistemden kaybolacaktır. Bunun nedeni, bir tahvilin belirli bir günde olgunlaşması ve ödenmesi gerekiyorsa, sistemin olgunlaştığını varsaymasıdır. SIFMA notunda konuyla ilişkili olarak, "Bu durum açık bir şekilde sistemin bu ihtimale göre tasarlanmadığı gerçeğini gösteriyor" diyor.
Bu gerçekleşirse, vadenin planlanmasından bir gün önce tahvil için bir kayıt sahibi olacak ve bu kişi de ödeme almaya hak kazanacaktır. Bununla birlikte, Hazine'nin tahvil sahibini tatmin edebilmek için bir miktar ek faiz ödemesi de muhtemeldir.
Analistler söz konusu olağanüstü ortamın gerçekleşmesinden önce Kongre’nin büyük olasılıkla müdahale edeceğini öngörüyor. Ancak Koltun konu ile ilgili görüşlerinde, “Bir an için bile olsa, kaybedilen güvenilirlik, Hazine tahvil getirileri oranlarında kalıcı bir artışa sebep olabilir ve bu da dünyadaki finansal piyasalar üzerinde art arda etkilere sahiptir. Bu ihtimal ciddi anlamda gerçek olursa tahvil piyasalarının çekirdeği ve piyasalara olan inanç temelinden sarsılır” ifadelerine yer verdi.
Yellen'dan Kongre'ye bir uyarı daha: Ekonomi için felaketi önleyin
Borsaların son çeyrekte karşılaşacağı 7 engel
Fed'in şahin duruşu, dolarda yukarı yönde hareketi destekliyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
keşke düsse ben zaten full altındayım.bunların hepsi numara kaç kere bunları gördük artık bayatladı.bunların hepsi ekonomik tuzak olup ben olsam yerimden kıpırdamam asla.
zannetmiyorum yalaka araplar para vermek için sıraya girerler. en başdada biz oluruz.
Zaten temerrütteler bastıkları dolarların karşılığı var mı yok mu bilen yok bilen varsa açıklasın.Dünyada trilyonlarca dolar kol geziyor değeri yok derlerse nolcak ????????????kağıt ve mürekkep.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:07)