E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
ABD Tarım Bakanlığı, Türkiye'nin tahıl ve yem üretimine ilişkin kaleme aldığı raporda Mayıs ayındaki yağış miktarının azalması nedeniye ülkede büyük bir kuraklık yaşandığını ve bu kuraklığın arpa ve buğday üretimi etkilediği belirtildi. Buna göre raporda Türkiye'nin 11.5 milyon ton buğday, 2,75 milyon ton arpa ithal edeceği tahmin edildi.
Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı (USDA), Türkiye’nin tahıl ve yem üretimine ilişkin bir rapor kaleme aldı. 27 Temmuz tarihli raporda Türkiye’de bu yıl yaşanan kuraklığa, buğday ve arpadaki düşük rekoltelere ve Türkiye’nin ithal ettiği ürün miktarının artacağına dikkat çekildi.
Rapora göre Türkiye’de 1 Ekim 2020 ile 30 Haziran 2021 arasında ortalama yağış miktarı 396,2 mm oldu. Bu yağış miktarı uzun dönem ortalamasından yüzde 24, geçen yıldan ise yüzde 23 daha az olarak kaydedildi.
KURAKLIK NEDENİYLE YÜZDE 50 FİYAT ARTIŞI
Türkiye’de bu yılki hasadın neredeyse yarısının tamamlandığı belirtilen raporda Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde etkili olan kuraklık nedeniyle buğday fiyatlarının arttığı açıklandı. Bir ton durum buğdayının 2750 TL olduğu belirtilen raporda geçen yıla göre fiyat artışının yüzde 50 olduğu tahmin belirtildi.
Bu yılki Mayıs ayının son 50 yılın en sıcak Mayıs ayı olduğu hatırlatılan raporda bazı bölgelerde verim kayıplarının yüzde 70’e ulaştığı kaydedildi.
BUĞDAYDA İTHALAT REKORU
Ayrıca ABD Tarım Bakanlığı’nın bu sezon Türkiye için rekolte tahmini 16.5 milyon ton oldu. Nisan ayındaki tahmin ise 17.6 milyon tondu.
Bakanlığın Türkiye’deki buğday tüketim tahmini geçen yıla göre 1.4 milyon ton artışla 22 milyon ton oldu.
Buğday için ihracat tahmini 6 milyon ton, ithalat tahmini ise 11.5 milyon ton oldu. Bu ithalat seviyesi Türkiye için yeni bir rekor anlamına geliyor.
ARPA REKOLTESİNDE BÜYÜK DÜŞÜŞ
Ayrıca arpa rekoltesi için 7.5 milyon ton olan tahminin 4.5 milyon tona düştüğü belirtildi. Buna göre arpa üretim tahmini mayıs ayına göre yüzde 40 azaldı.
Bu yıl Türkiye için arpa tüketimi tahmini, üretimde geçen yıla göre keskin düşüş nedeniyle 7,5 milyon ton olarak gerçekleşti. Bu tahmine göre 2.75 milyon Türkiye’nin ton arpa ithal edeceği hesaplandı.
Mısır üretim tahmini ise 6.8 milyon ton olarak gerçekleşti.
Bakanlığın Türkiye için mısır ithalat tahmini 2.8 milyon ton, pirinç ithalat tahmini ise 450 bin ton olarak gerçekleşti.
Tarımsal emtialarda yükseliş sürüyor
Dolarda tarım dışı istihdam verisi bekleniyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:49)