E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD sonrası ülkeler ilaç alma yarışına girdi---

ABD sonrası ülkeler ilaç alma yarışına girdi

ABD sonrası ülkeler ilaç alma yarışına girdi
02 Temmuz 2020 - 09:35 borsaningundemi.com

ABD, Kovid-19'a karşı etkili olduğu kanıtlanan Remdesivir stokunun yüzde 90'nını satın almasıyla ülkeler ilacı alma yarışını girdi

ABD’nin korona virüs (Kovid-19) salgını belirtilerinin tedavisinde etkili olan ‘Remdesivir’ isimli ilaçtan büyük miktarlarda satın alması, bazı çevrelerde endişelere neden olurken, bazı ülkeler bu ilacı elde etme çabasına girdi.

Güney Kore İlaç Kontrol Kurumu tarafından dün yapılan açıklamada, Seul’un Kovid-19 tedavisinde kullanılmak üzere ‘Remdesivir’ ilacı dağıtılmaya başlandığı ifade edildi. Gilead Sciences şirketi tarafında geliştirilen ilacı ücretsiz olarak temin eden Güney Kore, Ağustos ayında ek stok satın almak için görüşmelere başlamayı planlıyor. Reuters’in haberine göre Güney Kore, dünya genelinde Gilead ile görüşmek için tarih belirleyen ilk ülke oldu. Şirket, bu hafta gelişmiş ülkelerde ilaç fiyatını kutu başına 390 dolar olarak belirlediğini bildirdi. Şirket, önümüzdeki üç ay içindeki ilaç üretiminin neredeyse tamamını ABD'ye tahsis etmeyi kabul etti.

ABD hükümeti, daha önce önümüzdeki Eylül ayına kadar, ilacın hedeflenen üretiminin büyük bir kısmını satın alma taahhüdünde bulunmuştu. Alman haber ajansının (DPA) haberine göre ABD Sağlık Bakanlığı, 500 bin kutudan fazla ilaç üretimi için etkin maddeden büyük miktarda dozlar satın alma konusunda anlaşma yapıldığını doğruladı. Bu miktarın Temmuz ayında üretilecek miktarın yüzde 100'üne, Ağustos ve Eylül aylarında üretilecek miktarın yüzde 90'ına eşdeğer olduğu ifade ediliyor.

‘Remdesivir’ isimli ilaç, Kovid-19 belirtilerinin tedavisinde en çok umut vaat eden ilaçlardan biri sayılıyor.

Kovid-19'un seyrini değiştirebilecek sayılı ilaçlar arasında yer alan Remdesivir’e talebin artması bekleniyor. İlaç, birkaç ülkede acil durumlarda kullanım izni aldı. Ayrıca klinik araştırmalar hastanede kalış süresini azalttığını gösterdikten sonra ilaç Japonya'da tam onay aldı. Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, ilacın yalnızca ciddi Kovid-19 vakalarına verileceğini açıkladı. Güney Kore'de şu anda bu durumda sadece 33 hasta var. Açıklamada ABD menşeili şirketten kaç doz alındığı hakkında bilgi verilmedi.

Mevcut tedavi şekillerine dayanarak, tek bir hasta, 2 bin 340 dolar değerinde doza ihtiyaç duyuyor.

Öte yandan Almanya hükümeti, korona virüs tedavisinde kullanılan Remdesivir temininde sıkıntı çekilmesinin uzak bir ihtimal olduğunu açıkladı. DPA’nın haberine göre Almanya Sağlık Bakanlığı Sözcüsü, dün yaptığı açıklamada, korona virüs hastalarına verilen ilaçların erken temin edildiğini bildirdi. Şu anda yeterli miktarda rezerv bulunduğuna dikkat çekti. Sözcü, Avrupa pazarında dolaşımı için izin verilmesinin beklendiğini, ruhsatın üreticinin ilacı ‘uygun miktarda’ tedarik etme taahhüdü ile ilişkili olacağını da sözlerine ekledi.

Geçen hafta Avrupa İlaç Ajansı, ilacın Avrupa pazarında dolaşıma sokmak için şartlı lisans verilmesini önermişti.

Avrupa Komisyonu'nun bu hafta konu hakkında bir karar vermesi bekleniyor. Remdesivir, başlangıçta Ebola hastalığının tedavisinde kullanılmak üzere geliştirildi. Ancak çok az etkisi oldu. Henüz dünyanın herhangi bir ülkesinde koşulsuz kullanılan bir ilaç olarak ilan edilmedi.

Aşı haberleri piyasaları destekliyor

Aşı beklentileri ve olumlu veriler ile global piyasalar olumlu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)