E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Wall Street yatırımcıları son dönemde ‘Kara Pazartesi’ye dair kötü anılarını daha sık hatırlar hale geldi. 19 Ekim 1987’deki büyük borsa çöküşü sırasında Dow Jones Endeksi bir günde %22,6 oranında düşmüştü. Bugünkü piyasalarla karşılaştırıldığında bu 7.500 puanlık bir düşüş anlamına geliyor.
MarketWatch’un haberine göre yatırımcıların bu tarihi yeniden hatırlamasının sebebi çöküşten önce tıpkı şimdi olduğu gibi ABD Hazinesi tahvil getirilerinde keskin bir sıçrama olmasıydı. Hiç kimse bu tür bir çöküşün olmasını istemez. Ancak portföylerin zarar görmesi için bu tür bir düşüşün illa da olması gerekmiyor.
Tahvil faizlerinin yüksek kalması halihazırda yatırımcılar için zarar verici bir durum. Saxo Bank Baş Yatırım Sorumlusu Steen Jakobsen bundan sonraki süreçte piyasalarda neler olabileceğini ve yatırımcıların ne yapması gerektiğini söyledi.
Jakobsen’e göre unutulmaması gereken ilk şey tahvil getirilerindeki son artışın önemli bir nedeninin borsa uzmanına göre finansal sistemin doğasından kaynaklanıyor olması. Zira hükümetler enflasyon üzerinde hiçbir sonucu olmadan sonsuz miktarda tahvil ihraç edebileceklerini sanıyorlar.
Borsa uzmanı açıklamasında, “Tahvil ihraçlarından kaynaklanan borcun mevcut sermayeyi aşması sonucunda marjinal sermaye maliyeti piyasayı zorluyor. Piyasa hiçbir hükümetin ihtiyatlı bir maliye politikasıyla borçlarını geri ödemeye istekli olacağına inanmıyor ve ne yazık ki haklılar” dedi.
Sonuç olaraksa piyasalar artık bir şeylerin kırıldığı aşamaya ulaşıyor. Borsa uzmanı, “Reel faiz oranları çok yüksek ve merkez bankası yetkilileri direksiyon başında uyurken küresel ekonomi aşağı yöne doğru eğilmek üzere” uyarısında bulundu.
Yükselen tahvil faizleri ABD Merkez Bankası (FED) yetkililerinin düşünce yapısını değiştirebilir. Jakobsen’e göre FED yetkilileri 2024’de faiz artışlarıyla ilgili daha fazla konuşmaya başlayacak ve tahvil getiri eğrisinin uzun vadeli ucundaki artış FED’i bir tür dolaylı veya örtük faiz artışı kontrolü yapmaya zorlayacak. Borsa uzmanı on ila otuz yıllık tahvil getirilerini %5’te tutan bir politika değişikliğine gidilebileceğini belirtiyor.
FED ayrıca parasal genişleme politikasından vazgeçmeyi de değerlendirebilir. Amerikan merkez bankası tahvil satışlarını durdurabilir veya bankacılık sistemindeki aşırı rezervlere faiz ödemeyi bırakabilir. Bu FED’in bilançosunda yıllık 100 ila 200 milyar arasında bir birikime yol açar ancak aynı zamanda bankaları da sermaye mevzuat gereksinimlerini tamamlamak için tahvil almaya zorlar.
Peki yatırımcılar ne yapmalı?
Jakobsen ve Saxo Bank’teki meslektaşı Saxo Bank Hisse Senetleri Stratejileri Başkanı Garnry Peter Garnry’e göre riski azaltmak ve sabırla beklemek yapılması gereken en doğru şey. Ancak iki borsa uzmanı yatırımcıların yapabileceği beş önemli stratejiye de işaret etti:
Bu stratejilerden birincisi nakit birikimlerini artırmak, bazı hisse senedi pozisyonlarından çıkmak veya daha fazla yatırım yapmayı kesip sabırla beklemek. Garnry, “Yatırımcılar, zamanlama riskinizi artırdığından, genellikle tüm parayı nakde çevirmekten kaçınmalıdır. Zira hisse senetlerinden hem çıkarken hem de yeniden borsalara girerken eşit derecede şanslı olmanız gerekir” uyarısında bulundu.
Uygulana bilecek bir diğer strateji de tek bir endekse bağlı ETF’yi veya uygun başka bir enstrümanı açığa satışa alarak hisse senedi portföyünüzü korumak. Jakobsen, "Örneğin, ABD hisse senetlerine maruz kalan portföyler için, genel S&P 500 Endeksini izleyen, en çok işlem gören ETF olan SPDR S&P 500 ETF SPY'yi veya Nasdaq 100 Endeksi’ni izleyen Invesco QQQ Trust Series I ETF QQQ'yu düşünmek uygun olabilir" diyor.
Uygulanabilecek üçüncü bir strateji ise 2 yıllık ABD Hazinesi tahvili gibi kısa vadeli tahvillere dönmek olabilir. Zira reel getiriler ekonomik döngünün bu aşaması için fazlasıyla yüksek. Dolayısıyla bu getiriler enflasyonun düşmesiyle veya tahvil faizlerinin düşmesiyle düşüşe geçebilir ancak sabitlediğiniz kupon ücretleri kalıcı olacaktır.
Stagflasyon risklerinin atmasıyla birlikte yatırımcılar döngüsel ekonomiye uygun hisse senetlerine karşı savunma hisselerini tercih edebilir. Garnry tarih boyunda stagflasyon benzeri senaryoların teknoloji, finans ve gayrimenkul sektörlerine kötü geldiğini hatırlatıyor: “Kamu hizmetleri, enerji, temel tüketici ürünleri ve sağlık hizmetleri gibi savunma sektörleri genellikle bir resesyon döneminde çok daha iyi performans gösterir. Bu nedenle yatırımcıların döngüsel sektörlere ve özellikle teknoloji hisselerine maruz kalmaktan kaçınmaları önemlidir."
Borsa uzmanlarına göre son bir tavsiye ise mega sermayeli hisse senetlerinden uzak durmak. Garnry, “Bu yıl borsa yatırımlarının büyük temalarından birisi yapay zekaydı ve bu ABD’nin mega sermayeli hisse senetlerini o kadar şişirdi ki şu anda eşit ağırlıklı ABD Hisse senedi endeki ile piyasa değeri ağırlıklı endeks arasında önemli bir performans farkı oluştu. Söz konusu durum mega sermayeli hisselerin üstün performansını yansıtıyor ve teknolojik gelişmelere ilişkin duyarlılık değişirse bu tablo da hızla değişebilir” uyarısında bulundu.
Hangi trade stratejisi size daha uygun?
JPMorgan’ın yıldız ismi uyardı: Wall Street yüzde 20 düşebilir
ABD'de tarım dışı istihdam beklentilerden güçlü arttı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
ABD aslı resesyona girmez bir pislik yapıp bir yerde savaş çıkartır yine resesyondan çıkarlar.Tarihte hep bunları yapmışlardır.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:08)