E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakABD konut piyasasında 'yeni normal' yüzde 6---

ABD konut piyasasında 'yeni normal' yüzde 6

ABD konut piyasasında 'yeni normal' yüzde 6
11 Temmuz 2024 - 17:20 borsagundem.com

ABD’de ekonomistler, alıcıların ve satıcıların yüzde 6’lık konut kredisi oranına kendilerini alıştırmaları gerektiğini söylüyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de konut piyasasındaki durgunluk devam ediyor. Uzmanlar, mortgage faizlerinin uzun süre yüzde 6 civarında seyredebileceği noktasında alıcıları ve satıcıları uyarıyor.

Borsagundem.netin derlediği bilgilere göre, ABD’de ipotek oranları, özellike genç neslin belini büküyor. Uzmanlar ise ev sahibi olma noktasında zorluklar yaşayan yeni neslin yüzde 6’lık mortgage faizine kendilerini hazırlamaları gerektiğini öne sürüyor.

Konut piyasasında 'yeni normal'

Fortune’dan Alena Botros’un haberine göre, ABD’de eğer baby boomer kuşağı üyesiyseniz, bugünün ipotek oranlarının yüksek olduğunu düşünmeyebilirsiniz. Sonuçta 1980'lerde ve 90’larda oranlar çok daha yüksekti. Ancak genç nesildenseniz ve pandemi boyunca ve yıllar öncesinde tarihsel olarak düşük ipotek oranlarıyla karşılaştıysanız, muhtemelen aksini hissetmelisiniz. ABD konut piyasasına gelen ‘yeni normal’ kim olduğunuza bağlı olarak kulağa hoş ya da korkunç gelme riski taşıyor.

Ulusal Emlakçılar Birliği'nin baş ekonomisti Lawrence Yun, “İpotek oranları için yeni normalin yüzde 6 civarında olacağını düşünüyorum. Fed faiz indirimine gideceğini açıkça belirtti; gecikmelerle bile, kesinlikle bu yıl yapmadıkları her şey gelecek yıla ertelenecek, ancak ipotek oranı yüzde 3'e, yüzde 4'e ve hatta yüzde 5'e düşmeyecek. Bu nedenle tüketiciler yüzde 6’nın yeni normal olacağına kendilerini hazırlamalı” şeklinde konuşuyor.

Enflasyon yaklaşık iki yıl önce kırk yılın en yüksek seviyesine ulaştığında, Fed bunu dizginlemek amacıyla faiz oranlarını birçok kez artırdı. Enflasyon düştü, ancak bazılarının beklediğinden daha yüksek olduğu ortaya çıktı. Her iki durumda da faiz oranlarının yükselmesiyle ipotek faizleri de yükseldi.

Aralık 2020'nin sonlarında, ortalama 30 yıllık sabit ipotek oranı yüzde 2 aralığındaydı; geçen yılın Ekim ayında ise oranlar yüzde 8'in biraz üzerindeydi. Bugün, günlük ipotek faizleri yüzde 6,99 seviyesinde seyrediyor. Yun, “Uzun vadeli ortalama ipotek oranı yüzde 7 civarında. Bugün bu durumdayız, ancak ortalama yüzde 4 ve yüzde 5 olan geçtiğimiz on yılla karşılaştırıldığında kesinlikle daha yüksek” diyor.

Ancak yüzde 6'lık bir ipotek oranı çok da kötü olmayabilir. Compass CEO'su Robert Reffkin, ‘sihirli ipotek oranı’ rakamının yüzde 6'nın altında olduğunu ve alıcıları ve satıcıları geri getiren şeyin bu olabileceğini söylüyor.

Ev fiyatları artmaya devam ediyor

Daha kötüsü ise çoğu tahmine göre pandemiden bu yana yüzde 40'tan fazla artan ev fiyatları. Gelirler için ise aynı şeyi söylemek mümkün değil. Yani satın alınabilirlik her yerde darbe aldı ve Yun'un görüşüne göre Fed'in arzı desteklemek için faiz oranlarını düşürmesi gerekiyor.

Yun, “Gördüğümüz şey, yüksek finansman maliyetleri nedeniyle apartman inşaatı faaliyetinin gerçekten düşmeye başladığı; arz eksikliği nedeniyle bu durum gelecekteki enflasyonu hızlandırabilir. Dolayısıyla enflasyonun sakin olmasını sağlamak için konut bileşeninde daha fazla inşaata, daha fazla arza ihtiyacımız var” diyor ve devam ediyor: “Bugün yüksek inşaat finansman maliyeti bazı geliştiricileri kısıtlıyor ve bu aslında konut sıkıntısına yol açıyor ve gelecekteki enflasyonu artırma potansiyeli taşıyor.”

Konut arzı sorunu

Açıkça söylemek gerekirse halihazırda bir konut sıkıntısı var; milyonlarca ev inşa edilmesi gerekiyor. Redfin'in yayınladığı bir analiz de, apartman inşaat izinlerinin pandemiden bu yana neredeyse yüzde 30 oranında düştüğünü ortaya koyuyor. Tedarik krizinin bir dereceye kadar kilitlenme etkisi nedeniyle daha da kötüleşmesi de cabası, özellikle de geçen yıl mevcut ev satışları neredeyse otuz yılın en düşük seviyesine düştüğünde; çünkü çok az insan evini satıyor.

Mevcut ev satışları da Mayıs ayında aylık ve yıllık bazda düşüş gösterdi ve pek iyi durumda değil. Ancak stoklar bu yıl arttı. Örneğin, Realtor.com'un aylık trend raporuna göre, Haziran ayında sıradan bir günde bir yıl öncesine kıyasla aktif olarak yüzde 37'ye yakın daha fazla ev satılıyordu. Bu nadir iyi haberlerden biri olarak öne çıkıyor.

Yun, “Daha fazla stok elde ettikçe ev fiyatlarındaki artışın duracağına inanıyorum. Hafif bir büyüme olacağını düşünüyorum ancak güçlü bir büyüme olmayacak ve ev fiyatlarının daha istikrarlı hale getirilmesine kesinlikle ihtiyacımız var” diyor.

Yakın zamanda yapılan bir Redfin analizi de, Mayıs ayındaki ev fiyatlarına atıfta bulunarak, “Yıllık büyümenin yatay durma işaretleri gösterdiğine dair işaretleri zaten görüyoruz. Nisan ayına ait Case-Shiller verileri fiyat enflasyonunun da daha yavaş ilerlediğini gösteriyor” diyor.

ABD’de konut arzı kıtlığı anlatısı anlamını yitiriyorABD’de konut arzı kıtlığı anlatısı anlamını yitiriyor

 

ABD'de ikinci el konut fiyatları rekor seviyeye ulaştıABD'de ikinci el konut fiyatları rekor seviyeye ulaştı

 

ABD'de konut başlangıçları mayısta düştüABD'de konut başlangıçları mayısta düştü

 

ABD'de konut fiyatları el yakmaya devam ediyorABD'de konut fiyatları el yakmaya devam ediyor

 

ABD konut piyasası tepetaklakABD konut piyasası tepetaklak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)