E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD konut piyasasında ne hareketli geçmesi beklenen ve bir kılavuz işlemi gördüğü kabul edilen bahar mevsiminde satışa çıkan ev sayısındaki azalış, piyasanın geleceği hakkında endişelere neden oluyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD konut piyasasında bir çeşit ‘sessiz istifa’ yaşanıyor. Bir başka deyişle ABD’de satıcıların önemli bir bölümünün piyasadan çekildikleri görülüyor.
Arz düşüyor
Fortune’dan Lance Lambert’ın haberine göre, ABD konut piyasası için oldukça belirleyici olan bahar mevsimi gelmiş olmasına rağmen satışa çıkan çok fazla ev olmadığı görülüyor ve bu da piyasanın geleceğine dair korkuları şiddetlendiriyor.
Realtor.com'a göre, Nisan 2023'te ABD'de yalnızca 392.016 ev satılık olarak listelenmiş durumda. Bu, kısıtlı arzıyla ünlü olan Nisan 2022'de listelenen 497.844 konutun da altında bir rakamken Nisan 2021’de listelenen 552.082 konutun ise fazlasıyla altında.
Redfin Baş Ekonomisti Daryl Fairweather, geçen hafta paylaştığı tweet’te bu fenomeni en iyi şekilde özetlemiş gözüküyor: “Ev sahipleri konut piyasasından sessizce ayrılıyor.”
Fairweather, yeni envanter eksikliğini açıklamak için sessiz istifa metaforunu kullanırken biraz alaycı davranıyor. Bununla birlikte, önemli bir şeyin peşinde olduğu da kesin: İpotek oranlarındaki artış daha az alım satım hareketiyle aynı zamana denk geliyor.
Herkes yerinde kalmayı tercih ediyor
Konut piyasasında, pandeminin en büyük finansal avantajlarından biri olarak yüzde 2 veya yüzde 3 ipotek oranına sahip birinin evini satıp sonra yüzde 6 ipotek oranıyla yeni bir ev almaya çalışması ekonomik olarak pek mantıklı gözükmüyor. Bunu yapan bir yatırımcının, önemli ölçüde daha büyük bir aylık ipotek ödemesi altına gireceği açık gözüküyor. Bu nedenle, pek çok müstakbel alıcı yerinde kalmayı tercih ediyor ve bu da piyasaya daha az satılık ev girmesine neden oluyor.
Alıcı ve satıcılardaki gerileme sadece arz tarafında hissedilmiyor, aynı zamanda talep tarafına da bir darbe vuruyor. Belirli bir ev sahibi mülklerini takas etmeyi bırakmaya karar verirse, bu piyasadan bir evin daha eksilmesi ve piyasaya girmek üzere olan bir alıcının daha azalması anlamına geliyor.
Alıcılar mı yoksa satıcılar mı üstün?
Belirli bir ayda piyasaya çıkan ev sayısından farklı olarak, piyasadaki toplam envanter, herhangi bir zamanda bir piyasadaki denge için daha iyi bir gösterge kabul ediliyor.
Nisan 2023'te ABD'de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21,2 daha az ev satışa çıkarken aslında Nisan 2023'te Nisan 2022'ye kıyasla yüzde 49,3 oranında daha fazla satılık ev olduğu görülüyor. Bunun nedeni olarak ise geçen yılki ipotek oranı artışının piyasadaki evlerin piyasada daha uzun süre kalmasına neden olması ve bunun da daha az ev satışa çıksa bile envanterin birikmesine izin vermesi olarak gösteriliyor.
Ancak, hala ulusal düzeyde bir alıcı piyasasında çok uzakta olunduğu gözüküyor. Aslında, Nisan 2023'teki aktif listelemeler yani envanter sayısı, Nisan 2019'da görülen seviyelerin yüzde 50,3 altında seyrediyor.
Teorik olarak, pandemi öncesi seviyelerin üzerinde envantere sahip bir piyasanın, güç dinamiğinin dramatik bir şekilde alıcıların lehine değiştiğini göstermesi gerekiyor. Pandemi öncesi seviyelerin çok altında envanter seviyelerine sahip piyasalar ise daha az dramatik bir değişim yaşıyor.
Ülkenin en büyük 100 konut piyasası arasından yalnızca birinin, düşen Austin konut piyasası, pandemi öncesi yani 2019 yılı envanter seviyelerine geri döndüğü görülüyor. Bu arada, diğer 99 büyük piyasa hala Nisan 2019 envanter seviyelerinin altında seyrediyor.
ABD konut piyasasında envanter krizi
ABD'de konut fiyatlarında 11 yılın en düşük artışı
ABD konut piyasasında kira balonu patlıyor mu?
ABD'de konut başlangıçları beklentileri aştı
2008 Krizi’ni kâhininden küresel emlak balonu uyarısı
Leon Cooperman: Emlak piyasası resesyon alarmı veriyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:51)