E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD Kongresi’nden peşpeşe S-400 adımları---

ABD Kongresi’nden peşpeşe S-400 adımları

ABD Kongresi’nden peşpeşe S-400 adımları
16 Mayıs 2019 - 08:47 borsaningundemi.com

ABD Temsilciler Meclisi Tahsisat Komisyonu'nun Türkiye'ye F-35'lerin teslim edilmesini engelleyen tasarıyı görüşmesinin ardından Dışişleri Komisyonu’ndan da S-400 adımı geldi.

ABD Temsilciler Meclisi Tahsisat Komisyonu'nun Türkiye'ye F-35'lerin teslim edilmesini engelleyen tasarıyı görüşmesinin ardından Dışişleri Komisyonu’ndan da S-400 adımı geldi. Demokrat ve Cumhuriyetçi Partili Kongre üyelerinin destek verdiği karar tasarısında Türkiye’ye S-400’leri almaktan vazgeçmesi çağrısı yapıldı.

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’na sunulan tasarıda Türkiye ile tarihi müttefiklik ilişkisi vurgulandı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Rusya ile Türk-Amerikan ortaklığını ve Türkiye’nin NATO’daki rolünü tehlikeye atabilecek askeri bir ilişkiden kaçınması çağrısı yapıldı. Tasarıda Türk hükümetine Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi almak için yapılan anlaşmanın iptal edilmesi çağrısında bulunuldu.

“S-400’ler alınırsa ABD Kongresi seyirci kalmaz”

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nun Demokrat Partili Başkanı Eliot Engel “Bu karar ABD Kongresi’nin ülkemizin Türkiye ile tarihi ilişkisine taahhüdünü gösteriyor. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önemli NATO müttefikimizi götürdüğü yönden endişeliyiz. Demokrasi, sivil toplum ve özgür basına yönelik saldırıları kaygı verici. (Rusya Cumhurbaşkanı) Vladimir Putin ile samimi durmak kabul edilemez. ABD Kongresi Erdoğan’ın Rusya’dan S-400 füze savunma sistemini alması halinde boş oturmayacak. Bu tasarı Erdoğan’a ‘Bu yolda gidersen ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalacaksın’ mesajını net şekilde veriyor” ifadelerini kulllandı.

“Türkiye tercihini yapmalı”

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nun Cumhuriyetçi kıdemli üyesi Michael McCaul da “Türkiye uzun süredir Amerika’nın müttefiki. Ancak bir tercih yapmak zorunda. Ankara’nın Rus füze sistemini alması halinde Amerika derhal yaptırım uygulamalı ve Türkiye’yi de F-35 programından çıkarmalıdır. Her iki partinin de destek verdiği karar tasarısı Türkiye’nin seçimini yapması gerektiği konusunda Kongre’den gelen açık bir mesaj olarak algılanmalı.

Türkiye Rusya ile mi ortak olacak yoksa NATO müttefikleriyle mi? Umarım Erdoğan doğru kararı verir. İttifakımızın geleceği buna bağlı” şeklinde konuştu. Temsiciler Meclisi’nin Demokrat Çoğunluk lideri Steny Hoyer “Türkiye’nin liderlerinin NATO ile Batı’dan ve ittifakı birleştiren ortak demokratik değerlerden uzaklaşmasından endişeliyiz” dedi.

Cumhuriyetçi Kongre üyesi Kevin McCarthy de “Türkiye’ye verilen mesaj açık. Türkiye’nin S-400’leri alması halinde F-35’leri almaması konusunda geniş tabanlı ve her iki partinin de desteğini gören bir mutabakat söz konusu. Bunun Amerika’nın ulusal güvenlik çıkarlarına yönelik çok ciddi sonuçları olur. Türkiye bu alımı iptal etmeli ve bunun yerine birlikte çalışmanın ortak çıkarımıza olduğu alanlarda Amerika ile işbirliği yapmalıdır” ifadelerini kullandı.

Tasarıya destek veren Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu Başkanı Jerrold Nadler da, “Türkiye Putin’le hareket etmek ve kendi halkının haklarını bastırmak gibi bir tehlikeli yolda ısrar edemez. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rus yapımı hava savunma sistemleri Amerika’nın güvenliğini tehdit eder ve müttefiklerimize zarar verir” diye konuştu.

“Yasalarımızı uygulamalıyız”

Tasarıda imzası bulunan Cumhuriyetçi Kongre üyesi Doug Collins de “Amerika ve Türkiye’nin güçlü ilişkileri oldu ancak Türkiye’nin Rus hava savunma sistemini alma planlarını görmezden gelemeyiz. Türkiye’nin Rusya’dan askeri teçhizat alma planı NATO’daki yerine zarar veren güvenlik riskleri taşımakta. Kendi ülkemizin güvenliğini ve NATO müttefiklerimizin güvenliğini korumak amacıyla, Rus savunma şirketleri ya da istihbaratıyla iş yapanlara yaptırım uygulanması dahil yasalarımızı uygulamalıyız” değerlendirmesinde bulundu.

Temsilciler Meclisi’nde F-35 yasa tasarısı Temsilciler Meclisi Tahsisat Komisyonu’nun gündeminde de Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı füze savunma sistemi S-400’lerle ilgili tartışma vardı. Komisyon, savunma bütçesine yönelik kapsamlı bir harcama tasarısına, Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının teslim edilmesini engelleyen bir madde ekledi.

Tasarı bugün komisyonun alt komitesinde görüşüldü. Temsilciler Meclisi Tahsisat Komisyonu’nun tasarısına eklenen madde, F-35’lerin Türkiye’ye teslim edilmesi için federal bütçeden kaynağın kullanılmasını yasaklıyor.

ABD’de Kongre sıklıkla federal hükümet bütçesi üzerindeki denetimini bütçe kaynaklarının kullanımını yasaklayarak politika etkileme aracı olarak kullanıyor. Böyle bir durumda söz konusu tasarı F-35’lerin Türkiye’ye gönderilmesi konusunda yakıt ya da pilotlar için bütçeden harcama yapılmasını imkansız kılacak.

Washington’un diğer NATO üyesi olan müttefikleri gibi Türkiye de F-35 savaş uçaklarının üretiminde hem alıcı hem de ortak. Ancak Amerikalı yetkililer Türkiye’nin Rus sistemini satın alma kararının Lockheed Martin tarafından üretilen F-35’lerin güvenliğine yönelik bir risk teşkil ettiğini savunuyor. Bu konuda iki ülke arasında yaşanan anlaşmazlık Washington ve Ankara arasındaki ilişkileri germiş durumda.

Temsilciler Meclisi Tahsisat Komisyonu Savunma Bakanlığı’na kaynak sağlayan büyük tasarıyı görüşecek. F-35’lerle ilgili madde 690 milyar dolarlık yasa tasarısının küçük bir bölümü. Reuters haber ajansı F-35’lerle ilgili bu tasarının ne zaman yasalaşacağını ya da yasalaşıp yasalaşmayacağını söylemek için henüz erken olduğunu belirtiyor.

Tasarının yasalaşması için öncelikle Demokratlar’ın kontrolundaki Temsilciler Meclisi’nden daha sonra da Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Senato tarafından kabul edilmesi gerekiyor. Tasarının yasalaşması için savunma için Temsilciler Meclisi’ndeki Demokratların sunduğundan daha fazla kaynak yani yaklaşık 750 milyar dolar talep eden ABD Başkanı Donald Trump’ın da imzalaması gerekiyor.

Temsilciler Meclisi Tahsisat Komisyonu’nun internet sitesinde söz konusu savunma tasarısına ilişkin olarak yer alan 14 Mayıs tarihli basın bildirisinde son madde olarak tasarının F-35’lerin Türkiye’ye transferini yasakladığı, bunun da amacının ABD teknolojisini Rus füze sistemleri karşısında riske atmamak olduğu belirtiliyor.

Tasarının kapsamlı metninde de ilgili bütçe kaynağının “F-35 hava araçları ya da F-35 silah sistemlerinin Türkiye Cumhuriyeti’ne teslimi için kullanılmayacağı” ifade ediliyor. Temsilciler Meclisi Tahsisat Komisyonu’nun sayfasındaki basın bildirisine göre, tasarı 90 adet yani talep edilenden 12 adet daha fazla F-35 savaş uçağı için toplam 8,7 milyar dolarlık kaynak ayrılmasını öngörüyor. (Amerikanınsesi)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (19)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • tuarek17 Mayıs 2019 14:04

    Kongreniziznde sizinde sizi bu dünyanın başına bela edenin de ta

  • JBT 16 Mayıs 2019 23:28

    Zamansız öten horozun başını keserler..............

  • Bedri16 Mayıs 2019 22:15

    Artık sünepe Türkiye yok Vatan savunması en önemli görevdirNOKTA

  • Kamil16 Mayıs 2019 14:39

    Kime karşı kullanacağız biz bunları, Irak istiyormuş, paslayın gitsin. O da nerede kullanacaksa

  • metin can16 Mayıs 2019 19:16

    saman yiyenlere karşı kullanacağız,zamanı gelince göreceksiniz akdenizde 250 parça donanma kime karşı toplandıysa 3 uçak gemisi akdenizde körfezde iki uçak gemisi gibi müthiş bir güç  o gücü burada toplayanlara karşı kullanacağız ,bizden başka alanlara sesi çıkmayanların biz alınca niye sesi çıkıyorsa o yüzden alıyoruz

  • Alamanci16 Mayıs 2019 16:50

    Bende cok merak ediyorum kime karsi kullanacagiz biz bu S400 leri , bu füzeler ucaklar ve uzun mevzili füzeler durduruyor ki Bize bu saldiriyi yapacak tek bir güc var.

  • Şimşek16 Mayıs 2019 12:15

    Çanakkale savaşı Alman silahıyla, Kurtuluş savaşı eski düşman Rusya sonrasında savaştan çekilen Fransız silahlarıyla verildi barış anlaşması eski dost İngiltere ile yapıldı. Dostluk yok çıkarlar var. İngiltere, Almanya, Rusya, Çin, İran yani Avrasya ile herkesle eşit mesafede dost kalmak zorundayız. İNGİLTERE, ALMANYA, RUSYA VE ÇİNİ KARŞINA ALAMAZSIN. İslam ve Türklük duygularını suistimal ederek Avrasya ile dayanışma engellenemez. Emperyalizm, Türklüğün ve İslamın dostu olamaz.

  • HALİL TÜRK16 Mayıs 2019 12:09

    21.yüzyılın korsanı, mafyası edepsisi abd.o yüzden her şeyine sen yapar isen abd ihtiyaç kalmaz.

  • FİKO ŞEKER FABRİKALARI16 Mayıs 2019 11:39

    NEYLE ALACAĞIZ DUBLE YOLLARI KESİP KESİPMİ ÖDEYECEĞİZ

  • ALAATTİN CAMGÖZ16 Mayıs 2019 11:30

    eğer Türkiye s 400 leri alır ise bu işten belki zarar görürüz fakat.bizleri gören diğer değletlerde artık abd den korkmayacaklar ve abd kazan kaldıracaklar ki abd bunu göze alamaz.ya abd nin kontrolünde yok olacağız ya bu abd nin şerefsizliklerine dur diyeceğiz.ne imiş f 35 vermezler imiş.bizler de bu açığı acilen suv 57 ile rusya ile bir takım üretim anlaşmaları ile hızlı bir şekilde aşar isek abd birde burdan ve diğer çıkarlarından zarar görecek ki.abd karizmayı çizdilerecek.

  • mezarci 16 Mayıs 2019 09:43

    TC nin  abd bagimliligindan kurtulmadigi /ozgurlesmedigi surece bir arpa boy alamaz,TC yi elllerinden /kontrollerinden kacirmak istemiyorlar,fazla yorumu gerek yok,pkk yi icat eden kim ve fetoyuda kucaklarini aldilar TC ye karsi kullaniyorlar......

  • Rusya ya yamanmak16 Mayıs 2019 09:39

    Arkadaşlar bu S400 olayı sadece Rusya ile düşürülen uçakla bozulan arayı düzeltmek için verilen bir karardı. Rusya düşen uçağın hıcını özel kuvvetlere bağlı vatan evlatlarımızın üzerine bomba atarak şehit ettiğini ne çabuk unuttunuz :'( 

  • AhmetK16 Mayıs 2019 09:36

    Sonu tam bagımsızlıksa, her turlu sıkıntıya varım. Ülkenın bagımsızlıgı herseyden ustundur. Kendi gobegımızı kendimiz kesmeli, yeni ortaklıklar bulmalıyız.

  • Talha16 Mayıs 2019 14:46

    Sizler çıkarlarınızı korumak için birilerinden emir almaya alışmışsınız duramazsınız... Öyle Vatan Millet Sakarya ağzı yapmayın yemiyoruz.

  • Güven16 Mayıs 2019 13:51

    Tam bağımsızlık diyorsun - yeni ortaklıklar diyorsun. Çelişki var

  • Ali16 Mayıs 2019 12:42

    Bay soru işareti (?) Türkiye'nin senin gibilere ihtiyacı yok,

  • ???16 Mayıs 2019 11:12

    Çanakkalede her Türk evladı ayrımsız hoşaf ve 1 dilim kuru ekmek yemiş, Bağımsızlık için günlerce aç kalmış... günümüzde halk fakir fukara aç, kodamanlar bolluk içinde, TV de görmüyonmu ifar yemeklerini, masalarını ? biz aç kalacaz, kodamanlar yedi önünde yemedi arkasında olacak. sonra birlik zamanı kardeşlik kuvvet zamanı yokluk açlık da olsa edebiyatları olacak. Bizim çocuklar aç işsiz güçsüz, kendileri ve sülaleleri şirketler, holdingler, ihaleler. sonra aç kalırız edeibaytı garibanada. Geç bu işleri. ya hepimiz, ya hepimiz, yoksa aç maç kalamam ben

  • Malesef16 Mayıs 2019 09:19

    Bunlar bu işten vazgeçmeyecek.İlla bi yaptırımı olacak bu işin kaçarı yok.

  • Şimşek16 Mayıs 2019 09:10

    Sen darbe yaptır ülkede milletin çocukları sokaklarda ölsün, iade etme, sığınma ver. Parasıyla Türkiyeye tabanca bile vermezken git eşkıyaya en son teknoloji silahları hibe et.