E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
ABD Ulusal Güvenlik Bakanlığı’nın (NSA) küresel alanda yürüttüğü gizli istihbarat çalışmalarının ortaya çıkmasının ardından, gözler şimdi NSA’nın veri toplama altyapısına çevrildi. NSA’nın Utah eyaletinde bulunan 1.7 milyar dolarlık dev tesisinin, milyonlarca insan hakkında on yıllarca bilgi saklayacak kapasitede olduğu belirtildi.
Eski CIA ajanı Edward Snowden’ın bu ay başında sızdırdığı bilgilerin ardından gizli isithbarat ve casusluk operasyonları ortaya çıkan NSA, dünya basının odağına oturmuş durumda. NSA’nın ilk olarak cep telefonlarından bilgi topladığı, küresel alandaki bilgisayar ağlardan veri toplayan bir program geliştirdiği ve dev teknoloji şirketlerinden bilgi talep ettiğinin ortaya çıkmasının ardından, şimdi de Utah eyaletindeki dev tesisi ortaya çıkarıldı.
Guardian’ın haberine, Salt Lake City kentinin dışında kalan bir arazide kalan 9200 metre karelik dev tesis, on milyonlarca ABD’li hakkında on yıllarca bilgi depolamak için kullanılabilir. Nüfusu 10 bin kişinin altında olan Bluffdale kasabasının izole bölgesinde yer alan tesis, askeri alan içinde yer alıyor ve sadece yetkili kişiler bölgeye girebiliyor. Araziyi çevreleyen çitlerin ardında, dev depolar, soğutma tesisleri, kontrol noktaları, güvenlik kameraları ve özel eğitimli köpeklerle devriye gezen nöbetçiler görülüyor.
Guardian’ın, tesise gitmek için izin istemesi NSA yetkilileri tarafından hoş karşılanmadı. NSA’nın merkezinden yapılan açıklamada, “Burası korunan bir tesis. Eğer federal araziye izinsiz giriş yaparsanız güvenlik görevlileri yetkilerini kullanırlar” ifadesi kullanıldı. Guardian, ‘röportajın söz konusu bile edilmediğini’ belirtti.
BİR YILDA 5 ZETTABYTE VERİ
Bluffdale kasabasında, yerleşim birimlerinden uzakta bulunan dev NSA tesisi, yakın gelecekte hizmete girecek. NSA’nın, ABD’nin en büyük telekomünikasyon şirketlerinden Verizon müşterilerine ait cep telefonları bilgilerini topladığının ortaya çıkması, dev tesiste depolanacak bilgiler hakkında kısa bir bilgi veriyor.
Eski CIA ajanı Edward Snowden, ay başında Guardian’a yaptığı açıklamalarda, NSA’nın küresel istihbarat operasyonlarını ortaya çıkarmıştı. NSA’nın, ‘Sınır Tanımayan Muhbir’ adı verilen programla küresel çaptaki bilgisayar ağlarından bir ay içinde 97 milyar veri topladığı, dahası, aralarında Facebook, Google ve Apple’ın bulunduğu teknoloji devlerinden bilgi talep edildiği öğrenildi. Guardian, NSA’nın Eylül ayında dev tesisi için 200 teknisyen işe alacağını belirtirken, ABD’nin Fox News televizyonu, internet sitesinde tesisin rakamları hakkında veriler sundu: NSA, dev tesisinde bir yıl içinde internet trafiğinden 5 zettabayt (ZB) veri depolayabilecek. 1 zettabyte, 1 milyar terabayt anlamına geliyor. Bu da, 1 trilyon gigabayt demek. İnternette dönen veri trafiğinin, 2015 yılında 966 exabyte’a ulaşması bekleniyor (1 zettabayt 1000 exabayt’a eşit).
AMERİKA’NIN KARA DELİĞİ
Wired dergisinin editörü ve NSA hakkında geçmişte ‘The Shadow Factory: The NSA from 9/11 to the Eavesdropping on America’ adlı kitabı yazmış olan James Bamford, Fox News’e şu yorumda bulundu: “Hayata geçtiği zaman, Utah Veri Merkezi NSA’nın bulutu haline gelecek. Tesis, uydulardan deniz aşırı dinleme noktalarına, ABD’nin dört bir yanındaki telekomünikasyon tesislerindeki gizli gözetleme cihazlarına kadar her yerden topladığı bilgiyi depolayacak.”
SANİYEDE 20000 TRİLYON İŞLEM
Fox News’in verdiği bilgiye göre, devasa boyuttaki veri akışı, NSA’nın bünyesinde çalışan hacker’ların kontrolünde olacak. Bir saatte 2.1 milyon GB bilgi işleyebilen NSA hacker’ları, dünyanın en güçlü bilgisayarı unvanını alan, Titan süper bilgisayarından yardım alacak.
Business Insider’ın altığını çizdiği bilgi, ‘Titan Supercomputer’ın saniyede 20000 trilyon hesap yapabiliyor olması. Bu sayı, bilgisayarın 1 saniyede 20x1 katrilyondan fazla bilgi işleyebildiği anlamına geliyor. ABD’deki tüm internet hizmet sağlayıcısından (IPS) toplanacak verileri analiz edecek tesis, operasyonlarını kesintisiz sürdürmesini sağlayacak altyapıya ve güvenlik önlemlerine sahip. Araç denetleme tesisi, ziyaretçi kontrol merkezi, 60 adet dizel jeneratör ve yakıt tesisi bu altyapının bir kısmı. Fox News, tesisin enerji kesintisi halinde 3 gün aralıksız elektrik sağlayacak yedek güç kapasitesine sahip olduğunu belirtti.
TEMKİNLİ BEKLEYİŞ
İstihbarat ve teknoloji analistleri NSA’nın dev tesisi hakkında birçok endişeli görüş ortaya koyuyor. İstihbarat tarihçisi ve ‘The Secret Sentry: The Untold History of the National Security Agency’ adlı kitabın yazarı Matthew Aid, Guardian’a şu açıklamayı yaptı: “Konuştuğum uzmanlar ‘veri çıtırdatmak’ şeklinde daha kibar şekilde ifade edilen konu hakkında uyarıda bulunuyor. Yeterli kapasiteye sahip olmadıklarını söylüyorlar ve Kongre’den daha fazla para isteyecekler... Tesis, modüler olarak tasarlanmış, kısaca, geniş arazide eklentiler yapılabilir.” Bluffdale yetkilileri ise gizlilik konusunda endişeli. Belediye yetkilisi Mark Reid, “Açıkçası birileri e-postalarımı okumakla vakit geçirse, oldukça sıkılır” dedi. Reid, tesisin ticari ve geri dönüşüm açısından kasabaya fayda sağlayacağını da belirtti.
NSA’nın geçtiğimiz ay tesisin bulunduğu araziyi gezme teklifini reddettiği Belediye Başkanı Derk Timothy, “Çitlerden öteye geçmedim ama böyle bir tesis için beklenmedik bir durum değil” dedi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:13)