E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
ABD Enerji Bakanı Rick Perry, Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması (NAFTA) üyesi olan ABD, Kanada ve Meksika'nın ekonomi ve enerji alanlarında birlikte daha güçlü olduğunu söyledi.
ABD'nin Teksas eyaletinin Houston kentinde düzenlenen IHS Markit CERAWeek 2018 Enerji Konferansı'nın üçüncü gününde, Perry, Meksikalı ve Kanadalı mevkidaşlarıyla panelde bir araya geldi.
Perry, Kuzey Amerika kıtasında yer alan üç ülkenin ortak kaynakları paylaştığına ve ortak çıkarlara sahip olduğuna işaret ederek, bu ülkeler arasında ticaret alanındaki engelleri kaldırmanın herkesin yararına olacağını vurguladı.
NAFTA'nın yeniden müzakere sürecinin devam ettiği bugünlerde ülkelerin zaman zaman rahatsız oldukları konularla karşılaştıklarını belirten Perry, "ABD, Kanada ve Meksika'nın kendi kaynaklarını kullanılabilir ve ekonomik hale getirmeleri herkesin çıkarına. Sonuçta, birlikte çok daha güçlüyüz." ifadelerini kullandı.
Perry, üç ülkenin enerji kaynaklarının bir araya geldiğinde dünyanın en büyük kaynaklarından birini oluşturduğuna dikkat çekerek, Kuzey Amerika'nın ortak bir enerji stratejisine sahip olmasının da küresel açıdan önemli olduğunu dile getirdi.
Meksika'nın zengin enerji kaynakları olduğunu kaydeden Perry, Meksika hükümetinin 2014'te enerji sektöründe başlattığı reformun Kuzey Amerika bölgesi ve Meksika için "tarihi bir dönüşüm" süreci olduğu yorumunda bulundu.
"NAFTA içindeki ticaretin yarısını enerji oluşturuyor"
Meksika Enerji Bakanı Pedro Joaquin Coldwell, ülkesinin 4 yıl önce başlattığı enerji reformunu sayesinde, bu sürede, Meksika petrol endüstrisindeki şirket sayısının 1'den 69'a yükseldiğini ve şu anda ülkede enerji arama-üretim alanında 91 projenin bulunduğunu anlattı.
Söz konusu projelere dahil olan 17 ABD'li ve Kanadalı şirketin yer aldığı bilgisini paylaşan Coldwell, bu projelerin gerçekleşmesi durumunda 150 milyar dolar gelir elde edileceğini belirtti.
Coldwell, NAFTA içindeki toplam ticaretin yarısını enerji alanının oluşturduğuna değinerek, NAFTA sayesinde ABD ve Kanada'dan Meksika'ya daha fazla yatırımın geldiğini ve bunun devam etmesini umduğunu bildirdi.
NAFTA kapsamında ABD'nin güneyindeki Teksas ve Louisiana eyaletlerinin Meksika'dan ağır ham petrol ithal ettiğini ifade eden Coldwell, Meksika'nın da bu bölgelerden hafif ham petrol ve benzin ithal ettiğini dile getirdi.
"Kanada, ABD, Meksika ekonomileri bütünleşik halde"
Kanada Doğal Kaynaklar Bakanı James Gordon Carr da Kuzey Amerika kıtasının bütünleşik bir pazar olduğunu ve bunun üç ülke tarafından da kabul gördüğünü kaydetti.
NAFTA'nın yeniden müzakereleri sırasında bazı anlaşmazlıklar olduğunu belirten Carr, öte yandan bunlar olmadan ülkeler arasında öğrenme sürecinin oluşamayacağını ve ortak çıkarların anlaşılamayacağını dile getirdi.
Carr, NAFTA kapsamında Kanada, ABD ve Meksika ekonomilerinin ve enerji sektörlerinin tamamen bütünleşik hale geldiğini. bunun her üç ülkeye fayda sağladığını belirterek sözlerini tamamladı.
ABD Başkanı Donald Trump, seçim kampanyası sırasında NAFTA'yı "tarihin en kötü anlaşması" olarak tanımlamış, ABD'nin anlaşmadan geri çekilmesi veya anlaşmanın yeniden müzakere edilmesi gerektiğini belirtmişti.
ABD, Kanada ve Meksika enerji bakanları panel kapsamında Trump'ın ithal çelik ve alüminyuma ek gümrük vergileri getirme planı hakkında ise yorum yapmaktan kaçındı.
Beyaz Saray'dan çarşamba günü yapılan açıklamada, Trump'ın ithal çelik ve alüminyuma ek gümrük vergileri getirme planının bu hafta sona ermeden açıklanacağı, Kanada ve Meksika'nın ek vergilerden muaf tutulabileceği bildirildi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:52)