E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
ABD Ulusal Güvenlik Dairesi’nin (NSA) gizli istihbarat operasyonlarını içeren ‘PRISM’ programının ortaya çıkmasının ardından, ABD başta olmak üzere internet kullanıcılarının arama motorlarına olan güveni azaldı. İnternet kullanıcıları, kişisel bilgileri kaydetmeyen DuckDuckGo arama motoruna akın ediyor.
NSA’nın milyonlarca ABD’linin cep telefonu kayıtlarını gizlice topladığını ve dev teknoloji şirketlerinden müşterileri hakkında bilgi talep ettiğini ortaya çıkaran skandalın ardından, internet kullanıcıları gizliliklerini ihlal etmeyecek arama motoru arayışına düştü.
ABD merkezli DuckDuckGo şirketi, aralarında tarayıcı ve arama motoru piyasında yer alan Apple, Google ve Microsoft gibi şirketlerin NSA ile bilgi paylaştığına yönelik bilgilerin ortaya çıkmasının ardından kullanıcı sayısında patlama yaşıyor.
DuckDuckGo arama motoru, aynı hizmeti veren benzerlerine kıyasla kullanıcı bilgilerini kaydetmiyor. Bu sayede, arama yapıldığı zaman çıkan sonuç filtrelerden geçmiyor ve her kullanıcıya aynı sonuç beliriyor.
Kullanıcı sayısında patlama
Kullanıcılara bir nevi ‘isimsiz’ arama yapma şansı sunan DuckDuckGo.com, PRISM skandalı sayesinde en çok kullanılan internet sayfalarından biri oldu.
DuckDuckGo şirketinin CEO’Su Gabriel Weinberg, ABD’nin CNBC kanalına yaptığı açıklamada, ‘son bir haftada ziyaretçi sayısının yüzde 33 arttığını’ belirtti. Wikipedia’nın verdiği bilgiye göre, DuckDuckGo Alexa’nın dünyanım en çok ziyaret edilen sayfaları listesinde 3158’inci sıraya yükseldi.
Weinberg, “İnsanların hiçbir zaman takip edilmek istemediklerini biliyoruz. İnsanların istedikleri sonuçlara ulaşırken aynı zamanda gerçekten gizliliğe sahip olmayı tercih etmesi hiç şaşırtıcı değil” dedi.
Weinberg, diğer arama motorlarına kıyasla ‘IP ve e-posta adresi ve diğer şahsi bilgilere ulaşılmasını sağlayacak bilgilerin kaydedilmediğini, yazım hatalarının düzeltilmesi gibi işlemler için kişisel olmayan arama sonuçlarını sakladıklarını’ söyledi.
Soruşturma riski yok
Microsoft, Yahoo ve Apple gibi şirketler, kullanıcı bilgisi konusunda ABD hükümetince bugüne kadar sayısız soruşturmaya maruz kaldı.
Weinberg, “Bugüne kadar bir kez bile soruşturmaya tabi tutulmadı, çünkü veri depolamıyoruz... Gizlilik politikamız bunu gerektiriyor. Kısaca hükümet kapımıza gelse onlara verecek bir şeyimiz yok” dedi.
DuckDuckgo’da kullanıcılar ayarlarından paylaşabildikleri bilgileri de değiştirebiliyor. Şirketin gizlilik politikasında, “Mahkeme kararları gereğince bilgi sunabiliriz. Ancak kullanıcı bilgisi bulundurmadığımız için böyle bir şey gerekeceğini sanmıyoruz” ifadesi yer alıyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:30)