E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıABD için kötü olan Türkiye için ne kadar iyi?---

ABD için kötü olan Türkiye için ne kadar iyi?

ABD için kötü olan Türkiye için ne kadar iyi?
05 Ekim 2015 - 09:23 borsaningundemi.com

ABD'deki kötü veriler Türkiye gibi kırılgan ülkelerde satış baskısı yaratabilir

Piyasalar haftaya ABD ekonomisinden gelen sürpriz yavaşlama işaretleriyle başlıyor. Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisi yalnız beklentilerden çok daha zayıf gelmesiyle değil, Wall Street’in verdiği tepki açısından da dikkat çekiciydi.
Eylül ayında ABD ekonomisinde beklentilerin çok daha  altında ( G142bin – T200bin) tarım dışı istihdam yaratıldı.  Temmuz ve Ağustos ayları istihdam rakamlarında yapılan aşağı yönlü düzetmeler ile bakıldığında son üç ayda yeni istihdamdaki sapma 120bin düzeyine ulaştı. Ağustos ayında yukarı yönlü revizyon beklendiği için açıklanan veri çifte sürpriz yaptı diyebiliriz.
Yatay seyreden ücret verisi Eylül ayında emek piyasasında işlerin yolunda gitmediğini gösteren diğer bir gelişmeydi. Güçlü dolar nedeniyle rekabet etmekte zorlanan ABD sanayisi ücret artışlarını baskıladı.  Bu nedenle yıllık ücret artışları %2,2 gibi makul bir düzeyde seyretmeye devam etti. 
Eylül ayı verisi sonrası Fed’in Aralık ayında faiz artırma ihtimali  %43’ten %34’e geriledi. Bir zamanlar favori tarih olan Ekim ayında faiz artırma ihtimali ise %8 gibi sembolik bir düzeye indi.  Gelişmeler sonrasında Fed’in faiz artırımını 2016 bahar  aylarına taşıma ihtimali %50’nin üzerinde seyrediyor. 
Çin ekonomisindeki yavaşlama nedeniyle büyümede aşağı yönlü sapmalara duyarlı olan piyasalar Eylül istihdam verisine sert tepki gösterdi.  2 yıllık ABD tahvil faizleri 7bp gerileyerek 0,57 düzeyine ulaştı. Dolar G7 ülkelerinin paralarına göre ortalama 0,4 sent değer kaybetti.
Ancak asıl şaşırtıcı olan ABD hisse senedi piyasasının gösterdiği tepki oldu. S&P 500 sabah ilk işlemlerde %1,5 değer kaybetmesine rağmen günü %1,4 yukarıdan kapatmayı başardı.  
Wall Street’teki toparlanmanın olduğu saatlerde kapalı olduğumuz için Türkiye hisse senedi ve tahvil piyasalarındaki olumlu tepki Pazartesi gününe kaldı. Açık olan döviz piyasasında ise Türk lirası dolara karşı 4 kuruş değer kazanarak 2,99 seviyesine güçlendi.  
Hazine 7 Ekim’de 7,3 milyarı piyasaya 1,1 milyarı kamuya olmak üzere toplam 8,4 milyar iç borç servisi yapacak.  Ekim ayındaki borç servisin kamu kesiminde %100, özel sektörde %67 oranında yeniden çevrilmesi planlanıyor. 
Yabancı yatırımcılar 1,1 milyarı tahvil portföyünden, 4,3 milyarı repo portföyünden olmak üzere sabit getirili yatırım araçlarından sene başından beri 5,4 milyar dolar çıkış yaptılar. Bugün ve yarın yapılacak hazine ihalelerine olan talep piyasalardaki olumlu havanın ne kadar kalıcı olacağı konusunda önemli bir gösterge olacak. 
Piyasalardaki olumlu havanın bugün de devam etmesini bekliyoruz. Asya borsalarındaki yükseliş ve dolara karşı 3,0 seviyesinin altına güçlenen Türk lirası ile Borsa İstanbul’un  %1 civarında yükselişle açılmasını ve 75.000 seviyesindeki psikolojik direncini kırmasını bekliyoruz.  Hisse bazında bakıldığında geri alım açıklayan Emlak GYO hisselerinin piyasaya göre daha iyi performans göstermesini bekliyoruz. 
Bu olumlu faktörlere rağmen ‘Amerikan ekonomisi için kötü olan Türkiye için iyidir’ temasının devam ettiğini söyleyemiyoruz. 
Küresel kriz sonrasında dünya ekonomisini ABD ve Çin’in ana motorlarını oluşturduğu bir  uçağa benzetiyoruz.  Çin ekonomisinin sert iniş işaretleri verdiği bir ortamda ABD ekonomisinin yavaşlaması küresel risk iştahını bozarak Türkiye gibi kırılgan gelişmekte olan piyasalardaki satış baskısının artmasına neden olabilir.   
Bu nedenle piyasalardaki yükselişin  sağlam temellere dayanmadığına inanıyor ve kısa soluklu olacağını tahmin ediyoruz. 

Serhat Gürleyen - İş Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)