E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Washington yönetimi, Huawei’nin lisans yenileme sürelerini 90 gün daha uzattı. Bu izinler sayesinde Çinli üretici, üretimine devam etmesi için gereken parçaları ithal etmeye devam edebilecek.
ABD ile Çin arasında başlayan ticaret savaşlarının en net şekilde zarar verdiği firma Huawei olmuştu. Çinli teknoloji devi, bir anda casusluk suçlamalarına da maruz kalmıştı.
Oldukça zor günler geçiren firma genel olarak ABD’den satış ambargosu yese de lisansları ve parça sağlama konusunda bazı özel izinlere sahip. Bu izinleri belli aralıklarla uzatan ABD, yeni bir uzatmaya daha imza attı.
Bu yılın başlarında, ABD Ticaret Bakanlığı, Çinli teknoloji devini aktif olarak kara listeye aldı. Bu kararın altında ulusal güvenlik çekinceleri yer alıyordu ve karar, Amerikan şirketlerinin Huawei ile iş yapmasını engelliyordu. Hatta yasaklar, Huawei’nin Google uygulamaları ve Android işletim sistemi gibi önemli kaynaklara erişimini de engellemişti.
Yine de Washington, bir noktada Huawei’ye nefes alacak bir boşluk bıraktı ve çeşitli ABD’li iletişim sağlayıcılarının Huawei ekipman kullanmalarına ve Huawei'nin bu ekipmanlar için parça ve lisans tedarik etmesine izin veren lisansın süresini 90 gün daha uzattı. Gelen söylentilere göre firmanın lisansı, 90 günlük ertelemeden sonra 2 hafta daha uzatılacak. Daha önce de ağustos ayında benzer bir durum olmuş ve lisansın süresi uzatılmıştı.
Huawei’yi ABD’den tamamen çıkarmak zor:
Huawei, ABD pazarından net bir şekilde uzaklaştırılmış olsa da genel olarak kırsal bölgelerde yer alan servis sağlayıcıları, fiyatlarının uygunluğu nedeniyle Huawei cihazlar kullanıyor. Huawei’nin anahtar bazı bileşenlerden mahrum kalması, bu altyapıların ciddi zarar görmesine neden olacaktır.
Bu konuyla ilgili olarak Fox Business Network’e konuşan Wilbur Ross, “Kırsal bölgelerde telefon servisi ile ilgili yeterince sorun var ve onları devre dışı bırakmak istemiyoruz. Geçici genel lisansların amacı, bu kırsaldaki kişilerin çalışmaya devam edebilmesi” ifadesini kullandı. ABD yönetimi, genel olarak Çinli üreticiyi kendi ulusal pazarından çıkarmayı amaçlıyor. Bu amaçla da gerekirse bütçeden destek vererek kırsaldaki servis sağlayıcılara altyapı sağlamayı planlıyor. Amerikan Kırsal Kablosuz Operatörler Birliği adlı organizasyona göre 100 binden az kullanıcısı olan firmaların altyapılarını yenilemek için toplamda 1 milyar dolar gibi bir bütçeye ihtiyaç var.
Huawei ise inatla ve ısrarla ürünlerinin herhangi bir güvenlik açığı oluşturmadığını, Washington’ın yanlış bir şey yaptıklarına dair herhangi bir kanıt göstermediğini söylüyor. Öte yandan ABD’li firmalar da Huawei ile çalışmaya devam edebilmek için baskı yapmaya devam ediyor. Bu baskıların sebebi ise Amerikalı üreticilerin zarar etmekten çekinmesi.
Huawei yasakları esneyebilir:
Amerikan hükûmeti de bu noktada çeşitli çalışmalar yapmaya hazırlanıyor. Hassas olmayan konularda Huawei’nin önündeki engelleri kaldırmayı planlayan idarecilerin henüz herhangi bir konuda izin verme girişimi bulunmuyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (23:02)