E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Korona virüs pandemisinin yarattığı yıkımın ortasında, ABD hükumeti yeni ve yüksek ihtimalle tehlikeli bir mali mihenk taşına yaklaşıyor: vergi ve diğer gelirlerinden daha yüksek miktarda borç alacak.
Bu durum en son 1945’te İkinci Dünya Savaşı’nın son yılında gözlenmişti. Beyaz Saray Ekonomik Danışmanlar Konseyi’ne göre hükumet 45,2 milyar dolar kazanç elde etti ancak aynı yıl 47,6 milyar dolar açık verdi.
Market Watch’un haberine göre hükumet gelir ve giderleri arasındaki açığı her yıl borç alarak kapatıyor. Bunu da elde nakit bulundurmak ve vadesi gelmiş borçları kapatmak için yapıyor.
Temmuz ayı boyunca hükumet 2,824 trilyon dolar gelir elde etti. Bu gelirin büyük bölümü gelir vergilerinden ve sigorta primlerinden geliyor. Ancak harcamaları 5,631 trilyon doları bularak, borçla kapatılacak 2,807 trilyon dolarlık bir açık yarattı.
ABD'de iflaslar sonbaharda artacak
1945 yılında ABD iki cepheden oluşan küresel bir savaşın içindeydi. Şimdiyse küresel bir pandemiyle baş ediyor. İşsizlik artarken devlet ve federal gelirler darbe alıyor. Pandemi süreci aynı zamanda hükumetin daha fazla harcama yapmasına neden oldu. Konsey ve Beyaz Saray bu yıl korona virüs için 2,4 trilyon dolar harcama yapmaya karar verdi.
Bipartisan Policy Institute (Bipartizan Siyaset Enstitüsü) direktörü Shai Akabas, 30 Eylül’de sona erecek olan bütçe yılında 3,7 trilyon dolarlık açık beklediklerini açıkladı:
“Bu rakamlar Konsey önümüzdeki ay, bütçe yılı bitiminden önce yeni yasalar çıkarırsa artacak. Bütün bunlar göz önüne alındığında, bütçe açığının gelirlerin önüne geçeceğini söylemek güvenli bir tahmin olacak. Bu da bu yıl elde edilen gelirlerin, harcamaların yarısından daha azını karşılayacağı anlamına geliyor.”
ABD'de tüketici güveni sınırlı artış gösterdi
Konsey’deki demokratlar ve Beyaz Saray bir başka korona virüs yardım paketinin boyutuyla ilgili çıkmazda. Demokratlar Mayıs ayında 3,4 trilyon dolarlık bir paket açıklarken, Beyaz Saray 1 trilyon dolarlık daha küçük bir paket için ısrarcı bir tutum sergiledi.
Devlet gelirlerinden daha yüksek miktarda borç alarak harcama yapmak, birçok beklentiyi boşa çıkaran bu yıl için bir başka mihenk taşı da olacak. Bütçe açığı, 2009 yılının 1,413 trilyon dolarlık açığını geçerek dolar bazında en yükseği olarak tarihe geçecek.
Bu gelişmeler üzerine Fitch, Temmuz ayında ABD Hazinesi’ne yönelik tahminlerini düşürerek, öngörüsünü “durağan”dan “negatif”e çevirdi. Ancak Hazine borcu notunu en yüksek not olan AAA olarak korudu.
Fitch’in açıklamasında, yeni borçlanma öngürülerine yönelik “Yüksek mali açık ve borçlanma, korona virüs’ün getirdiği devasa ekonomik şoktan çok daha önce orta seviyede yükseliyordu” dedi.
ABD’li ekonomistler: Zenginler için kriz bitti
Hazine’nin borç ihalelerine sıklıkla katılan şirketlerle yapılan bir ankette, piyasa yapıcı kurumlar 2020 açığının 3-5 trilyon dolar arasında olacağı tahminlerini ortaya koydu. Temmuz ayı boyunca yalnızca 2,8 trilyon dolarda kalsa da, Akabas bu açığın 3,5 trilyon doların altında kalmasının şaşkınlık yaratacağını söyledi: “Bu korkutucu gerçeklik en azından üç faktörün etkisiyle oluşuyor: 1) korona virüs öncesi sürdürülemez bir büyüme yaşıyorduk, 2) Kriz gelirlerin tahminlerin ötesinde düşmesine ve konjonktür karşıtı harcamaların artmasına neden oldu, 3) hükumetin mali tepkileri, bütçe açığına katkıda bulunuyordu”.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Oh be içime su serpildi buzdolabından sonra konut iyi geldi he,ama nedense bankalar faizleri yukarı çekti,ya konutlardaki stoklar bitti yada bankalarda ki ucuz kredi musluğu kapandı.
Tamam ışte herşey çok güzel , en duşuk emekli maaşını 2750 tl Yapın da inanayım...haydi millet bahçelerine lay lala lala
allah yardimcimiz olsun...
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:07)