E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Pandemi sürecinde Amerikalı tüketiciler 1,6 trilyon dolarlık tasarruf elde etti ve 2,9 trilyon dolar olan küresel tüketici tasarruflarının yarısından fazlasını sağladı. Kısıtlamaların sınırlı da olsa devam etmesi ve ABD hükümetinin yeni teşvik paketleriyle birlikte tasarrufların artmaya devam etmesi bekleniyor.
Buniness Insider’ın haberine göre Çin, Japonya ve Avrupa’nın bazı ülkeleri tasarruflar konusunda Amerikalıları takip eden ülkeler arasında. Dünya çapında korona virüs kısıtlamalarının devam etmesiyle tasarruflardaki artışın da sürmesi bekleniyor. Ancak habere göre Kovid aşılarının dağıtımı hız kazandıkça tüketici harcamaları beklenenden daha önce artabilir.
Amerikalı tüketiciler pandemi süresince elde ettikleri tasarrufları koruma konusunda birincil pozisyonda bulunuyorlar. Bu aynı zamanda dünyanın en büyük ekonomisi için önemli bir yatırım potansiyeli anlamına geliyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, 1,6 trilyon dolarlık tasarruflar, ABD ekonomisindeki 1 trilyon dolarlık üretim açığından daha yüksek seviyede. Bu durum tüketicilerin üretim açığını kapatmak için tüm tasarruflarını kolektif biçimde harcamak zorunda olmadığını gösteriyor.
McKinsey’nin konuyla ilgili araştırmasında düzensiz bir ekonomik toparlanmaya rağmen ABD ve Avrupa genelinde tasarruf oranlarındaki 10 ila 20 yüzdelik puan aralığında görülen muazzam zirvenin birçok haneyi harcamalar konusunda sağlam bir zeminde tuttuğunu belirtiyor.
Uzun vadeli yatırımlar
Pandeminin ortasında yatırım yapmak, varlıkları güvende tutarken en iyi getiriyi elde etmek için bazı kritik yönlere bakmayı gerektirir. Bunun içinse yatırımcıların birincil olarak risk duyarlılığını belirleyerek riskten kaçınma seviyelerini geliştirmesi gerekmekte. Zira yatırımcıların almaya hazır oldukları risk seviyesi kazanmayı hedefledikleri miktara ve tolere edebilecekleri kayıplara göre değişkenlik gösteriyor.
Andbank Yatırımcı Gözlemevi analistleri, kriz zamanlarında kısa vadeli düşüşlere odaklanmamak ve bunun yerine kârlılığı artırmak için uzun vadeli yatırımları hedeflemek gerektiği görüşünü savunuyor. Sürekli yatırımlar devam ettiği müddetçe edinilen varlıkların evrimini kontrol etmek ve piyasanın iniş ve çıkışlarını takip etmek de tavsiye edilen unsurlar arasında.
The Economic Times’ın konuyla ilgili makalesinde para birimlerinin menkul kıymetlerdeki güncel fiyatlara bakmak yerine düzenli olarak belli bir miktarı yatırıma yönlendirme stratejisinin daha fazla hissenin düşük fiyatlardan alınmasına izin vereceği ve daha az yüksek fiyatlı hisseye sahip olunmasını sağlayacağına dikkat çekiyor. Makalede, “Belirli bir miktar parayı yatırımlara ayırmaya başladığınızda her iki durumda da yatırımlarınızın değerinin uzun vadede yükselme olasılığı daha yüksek” ifadelerine yer verildi.
Mevcut Kovid-19 ortamında, yatırımcılar belirsizliklere karşı koruma sunan ve para piyasası performansından bağımsız olarak paralarının değerinin aşınmasını önleyebilecek alternatif varlıkları değerlendiriyorlar. Bu sebeple söz konusu kategoride varlıklarda yoğun bir yatırım dalgası oluştu ve %500’ün üzerinde yükselen varlıklar görülebilir hale geldi. Borsada işlem gören fonlara ve yatırım fonlarına göre çok daha düşük maliyeti olan bu yatırımlar tasarruf hesaplarının değerini kaybetmesinden endişelenenlerin uğrak noktası oldu.
Entrepreneur’ın haberinde yüksek tasarruf oranlarına sahip yatırımcıların varlıklarının değerini korumak için borsa yatırımına yönelebileceği belirtiliyor. Ancak haberde iyi düşünülmüş ve çeşitliliğe önem veren bir portföy inşasının önemine dikkat çekiliyor. Haberde ayrıca çeşitlendirilmiş bir portföy oluşturulmasının ardından düzenli aralıklarla yatırım yapmanın önemi vurgulanıyor. Zira piyasaların iyi veya kötü bir konumda olduğuna bakmaksızın her ay sabit mir miktar yatırım yapmak fiyatlar yüksek olduğunda bir varlık için ödeme yapmaktan kaçınılmasına yardımcı oluyor.
Avrupa’da ekonomik toparlanmayı rayından çıkaracak tek şey
Ray Dalio: Çin kapitalizm karşıtı bir ülke değil
Türk Lirası’nın reel değeri yükselişe geçti
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:27)