E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiABD ekonomi enflasyondaki sert yükselişleri kaldırabilir---

ABD ekonomi enflasyondaki sert yükselişleri kaldırabilir

ABD ekonomi enflasyondaki sert yükselişleri kaldırabilir
01 Haziran 2021 - 15:49 borsagundem.com

Küresel yatırımcıların odağında ABD ekonomisinin enflasyon karşısında nasıl şekilleneceği sorusu yatıyor. Wall Street’in tecrübeli ismi Ed Yardeni ekonominin yüksek enflasyona dayanabileceğini öngörüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kısıtlamalar sonrasında tüketici harcamalarının yükselmesi enflasyonda keskin bir artışa sebep olabilir. Ancak ünlü borsa uzmanı Ed Yardeni ABD ekonomisinin bununla başa çıkabilecek güçte olduğuna inanıyor.

Prudential ve Deutsche Bank gibi Wall Street’teki önemli firmaların yatırım stratejilerini yürüten tecrübeli borsa uzmanı, kısa vadeli enflasyon baskılarının ekonominin büyük çaplı olarak yeniden açılmasından ve tarihi seviyelere ulaşan likiditeden kaynaklandığını belirtiyor.

Yatırım araştırmaları şirketi Yardeni Research’ün Kurucu Başkanı Ed Yardeni CNBC’ye yaptığı açıklamalarında, “İnsanlar harcama yapmaya devam ediyor. Bastırılmış talebin büyük bir kısmı hem mal hem de hizmet sektöründe karşılığını buluyor” dedi.

Wall Street geçtiğimiz hafta çekirdek tüketici harcamalarındaki büyümeyle birlikte enflasyondaki güçlü yükselişin işaretlerini aldı. Borsagundem.comun derlediği bilgilere göre Nisan ayında %3,1’lik oranda beklenenden hızlı büyüyen tüketici harcamaları ABD Merkez Bankası (FED) tarafından da enflasyonun en kilit göstergesi olarak kabul ediliyor.

Yardeni konuyla ilgili açıklamalarında, “Kısıtlamaların kademeli olarak kaldırıldığında alışverişlerde muazzam bir yükseliş gördük ve alışveriş insan beyninin dopamin (mutluluk hormonu) salgılamasına neden olur. Birçok insan dışarıya koşup alışveriş yapmaya başladı” ifadelerine yer verdi.

Ünlü borsa uzmanı önce mal şimdi de hizmet sektöründe alışverişlerin arttığını belirtiyor. Yardeni, “Hizmet sektöründe birçok unsur hangi alandaki şirketlerin açık olduğuna bağlı olarak elemine olmuştu. Açık bir şekilde bu hizmet sektörü şirketlerinin yeniden açıldığını görüyoruz” dedi.

Yardeni enflasyona yönelik yukarı yönlü baskının en azından birkaç ay daha sürebileceğini belirtiyor. Borsa uzmanı, “Ekonomi V şeklinde toparlanmaya döndü ve gerçekten de pandemi öncesindeki reel gayri safi yurtiçi hasıla seviyelerine geri döndük. Ekonomide bu yılın sonundan bir sonraki yıla girerken bir miktar yavaşlama bekleyebilirim” dedi.

Ünlü borsa uzmanı ABD gayrimenkul piyasasındaki patlamaya karşın talebin bir noktadan sonra doyma noktasına ulaşacağını öngörüyor. Yardeni, “Son birkaç çeyrektir gördüğümüz büyüme oranlarının sürdürülebilir olduğunu hayal bile edemiyorum” dedi.

Ancak kiralar konusuna gelindiğinde ise Yardeni ev sahiplerinin daha fazla fiyatlandırma gücüne ulaştığına dikkat çekiyor. Borsa uzmanı emlak kira piyasasının şu anda çok hızlı bir şekilde daraldığına dikkat çekiyor.

Yardeni açıklamasında, “Gayrimenkul envanterimiz tükenmiş durumda. Tüm bu insanlar uygun fiyatlı bir yer almayı umuyorlardı. Ancak fiyatların bir yıl öncesine göre %20 arttığını ve çok az tercihleri bulunduğunu görüyorlar. Birçok ev sahibi adayının, ‘Yeter artık, pes ediyorum’ diyerek vazgeçmesinden endişeleniyorum” dedi.

Gözler tahvil fiyatlarında

Uzun süredir borsa boğası savunucusu olan Yardeni, 10 yıllık ABD Hazinesi getirisinin artan fiyatlara rağmen uygun seviyelerde kalacağına inanıyor.

Borsa uzmanı tahvil getirileri için, “Son birkaç ay içinde beklenenden yüksek enflasyon haberleri ve çok güçlü ekonomik göstergeler karşısında oldukça istikrarlı kaldı. Tahvil getirilerinde %2’yi göreceğimizi düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

Yardeni’ye göre bu seviye Wall Street’i ürkütecek düzeyde değil. Ancak borsa uzmanı FED yöneticilerinin piyasa desteklerini yatırımcıların beklediğinden erken sınırlayacağını düşünüyor. Bunun sonucu olarak 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri 2022 gibi %2,5 ila %3 arasında değerlenebilir.

Borsa uzmanı, “Bu dünyanın sonu olmaz. Zira söz konusu seviyeler pandemi öncesinde de bulunduğumuz bölgelerdi. Aslına bakılırsa bu normale dönüş olacak” dedi.

Geçtiğimiz haftayı %1,58’le bitiren 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri geçtiğimiz iki ayda neredeyse %6’lık bir düşüş gösterdi.

Altın bu yıl tekrar zirveye oynayacak

 

Tüm para birimleri dolara karşı değer kazandı

 

Rekor bilançolar hisseleri yükseltmeye yetmedi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)