E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Atlantik Konseyi'nin yerleşik olmayan kıdemli üyelerinden Carla Norrlöf, ABD’nin dedolarizasyon sürecinin önüne geçmek için yapabileceği hamleler olduğunu söylüyor.
Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, ticaret ve merkez bankası rezervleri için ABD para biriminden uzaklaşan veya tamamen ayrılmayı planlayan ülkelerin eğilimi, son yıllarda Rusya, Çin ve diğer BRICS ülkeleri gibi oyuncular arasında hızlandı. Döviz uzmanları bunun küresel ticaret ve finansta doların hegemonyası açısından ne anlama gelebileceği konusunda alarma geçmiş durumda.
Süreç abartılıyor
Insider’dan Filip de Mott’un haberine göre, Project Syndicate'a konuşan Carla Norrlöf, önleyici tedbirlerin Washington'un küresel ortaklarıyla olumlu ilişkiler kurarken kendi istikrarına odaklanmasını gerektirdiğini belirtiyor.
Norrlöf, doların ortadan kaldırılmasına şüpheyle yaklaşıyor. Norrlöf, dedolarizasyon hareketinin son yıllarda önem kazanmasına rağmen herhangi bir şeyi değiştireceğinin garantisi olmadığını savunuyor. Norrlöf ayrıca, uluslararası çekişmenin dolardan büyük bir uzaklaşmaya yol açma ihtimalinin düşük olduğunu da öne sürüyor. Bu, artan dolarizasyondan arındırma söylemine ilişkin en popüler açıklamalardan bazılarına da aykırı; zira pek çok kişi, yabancı oyuncuların dolar risklerini sınırlamak istemelerinin temel nedeni olarak ABD yaptırımlarını gösteriyor.
Norrlöf, “Yaptırımların ve diğer jeostratejik önlemlerin doların hakimiyetini zayıflatabileceği doğru, ancak risk çoğu zaman abartılıyor. Doların ticaret, finans piyasaları ve ülkelerin döviz rezervlerindeki konumuyla desteklenen küresel finanstaki merkezi konumu, doların kullanımından büyük çapta uzaklaşmanın önünde önemli engeller yaratıyor” diyor.
Yine de bir tehlike
Norrlöf ayrıca alternatif para birimlerini ve ödeme sistemlerini teşvik etme çabalarının henüz ABD Doları’nın kapsamını ve ölçeğini karşılamadığını da ekliyor. Ancak Norrlöf, dolarsızlaştırmanın ivme kazanabileceği bazı senaryoları da görmezden gelmiyor.
Norrlöf, “ABD’nin müttefikleri de dahil olmak üzere yabancı ekonomiler koordine olursa güvenilir bir rakip ortaya çıkabilir. Bu amaçla ABD'nin karşı koalisyonların oluşmasını engellemeye çalışması gerekiyor ve bunu sağlıklı dış politika ve olumlu ticari ortaklıklar arayarak yapması gerekiyor” diyor.
Norrlöf, “Diğer ülkeler ABD'nin aşırı agresif veya tek taraflı bir dış politika izlediğini veya desteklediğini iddia ettiği liberal uluslararası düzene aykırı önyargılı politikalar uyguladığını düşünürse, doların kendi ekonomileri üzerindeki etkisini azaltmaya çalışabilirler. Rusya'nın dondurulmuş varlıklarına olası el konulması buna örnek olarak verilebilir” diye konuşuyor.
Yine de Amerikan müttefiklerinin dolara karşı birleşmeleri pek mümkün görünmüyor. Norrlöf, Çin liderliğindeki çabalar devam ederken, diğer ülkelerin rekabetçi herhangi bir başka para birimini hem güvenli hem de güvenilir olarak kabul ettirmesi gerektiğinin altını çiziyor.
Teknolojiye dayalı finansal çözümler ve iç siyasi istikrar
Norrlöf, “Eğilimin daha da hızlanmasını önlemek için ise ABD, dijital ödemelerdeki gelişmeler gibi teknolojiye dayalı finansal çözümler aracılığıyla dolar istikrarını aktif olarak takip etmelidir. Bu, bölgesel olarak ortaya çıkan ikame ödeme sistemlerinin yükselişini durdurmaya yardımcı olabilir” diyor.
Norrlöf, “Son olarak ABD'nin dolara güç veren ekonomik faktörleri güçlendirmesi önemli. Bu kısmen, dolara olan güveni zedelememek için iç siyasi istikrarı teşvik etmek anlamına geliyor” diyor.
Aynı argümanın, ABD'nin iç işlevsizliğinin dolara yönelik gerçek tehdit olduğu konusunda uyarıda bulunan analistler Steven B. Kamin ve Mark Sobel tarafından da dile getiriliyor. İkili, kontrolsüz federal harcamalar, siyasi çekişmeler ve artan korumacılık gibi faktörlerin, diğer ülkelerin dolarsızlaştırmaya yönelik devam eden girişimlerinden daha etkili olduğunu söylüyor.
Dolara yönelik en büyük tehdit ABD ekonomisinin işlevsizliği
Doların yükselişi nereye kadar sürecek?
Goldman Sachs: Dolar daha uzun süre güçlü kalabilir
Morgan Stanley: Doların hakimiyeti sürecek
ABD Doları’ndaki güçlü seyir uzun soluklu olacak mı?
ABD dolarının hegemonyası bitecek mi?
Peter Schiff: ABD Doları’nın günleri sayılı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Ne necaksın sakin, serin kanlı ve akıllı davranacaksın ....ALLAH ın dediği olur
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:12)