E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsalarında kırılma anı yaklaşıyor ---

ABD borsalarında kırılma anı yaklaşıyor

ABD borsalarında kırılma anı yaklaşıyor
07 Aralık 2023 - 15:07 borsagundem.com

Analistler, yatırımcıların ABD hisse senedi piyasalarına akın etmesiyle birlikte borsanın ‘kopmaya yakın lastik bir bant’ı andırdığını söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları 2023 yılında yatırımcıların ilgisini fazlasıyla çekmiş olsa da terazinin dengelerinin şaşma olasılığı yüksek görünüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD merkezli yatırım yönetimi şirketi Richard Bernstein Advisors (RBA), yatırımcıların ABD hisse senetlerine akın etmesiyle borsanın ‘kopmaya hazır bir lastik bant'ı andırdığını söylüyor.

Lastik bant kopmak üzere

Marketsinsider’dan Aruni Soni’nin haberine göre, RBA analisti Matthew Poterba, bir avuç ABD hisse senedine akan sermaye bolluğunun piyasayı ‘kırılmaya hazır bir lastik bant’ gibi gösterdiğini ifade ediyor. Poterba, paylaştığı notta, “Hisse senedi değerlemeleri, yatırımcı psikolojisi ve duyarlılığından büyük ölçüde etkilenen bir lastik bant gibi davranma eğilimindedir” diye yazıyor ve ekliyor: “Bu duygu normalleştikçe ABD hisse senetlerindeki kazanımlar azalacak ve uluslararası piyasalarda büyük ölçüde göz ardı edilen değerlemeler ise artacak.”

Poterba, “ABD'nin ağırlığını anlamlı derecede düşük tutuyoruz ve ABD dışında önemli fırsatlar görüyoruz" diyerek ABD dışı pazarların kazanç açısından giderek daha fazla öne çıktığının altını çiziyor.

Muhteşem Yedi hisselerinin öncülüğü

ABD borsalarında, 2023 yılında, Aralarında Nvidia, Apple ve Microsoft'un da bulunduğu Muhteşem Yedi olarak bilinen teknoloji hisseleri, ABD hisse senedi endekslerini yükselten ayak işlerinin çoğunu gerçekleştirdi. S&P 500 Endeksi’nin 2023'teki yaklaşık yüzde 20'lik artışının yüzde 76'sından ‘Muhteşem Yedi’ hisseleri sorumlu.

Yapay zekaya duyulan ilgi yoğunlaştıkça yatırımcıların teknoloji odaklı hisselere yönelik ilgisi de artıyor. Ancak Poterba, durumun artık fazlasıyla ileri gittiğini, değerlemeleri sürdürülebilir seviyelerin üzerine çıkardığını ve bunun da daha az popüler olan pazarların değerinin düşük kalmasına neden olduğunu belirtiyor.

Poterba’ya göre, değeri düşük olan sadece küresel hisse senetleri değil. Ayrıca ABD hisse senetlerinin büyük çoğunluğunun da nispeten ucuz olduğunu söyleyen Poterba, ABD Hisse senetlerinin geri kalanının da dar teknoloji hisselerine yönelik ilgi odağının dışında kaldığını ekliyor.

Poterba, “Değerleme lastiğinin ne zaman daralacağını ya da kopacağını tahmin etmek imkansız” diye uyarıyor. Poterba, “Ancak, bu kadar küçük bir hisse senedi kümesine akın eden sermaye bolluğu, yatırım fırsatları evreninin sadece 7 hisse senedinden çok daha geniş olduğunu güçlü bir şekilde ortaya koyuyor” diyor.

Ancak teknoloji hisselerinin en iyi dönemini geride bıraktığı konusunda herkes Poterba’yla hemfikir değil. Goldman Sachs'tan David Kostin, Kasım ayında S&P 500 Endeksi’ndeki öncü yedi hisse senedinin gelecek yıl da muhtemelen en alttaki 493 hisse senedinden daha iyi performans göstereceğini öne sürüyor.

Morgan Stanley: Faiz indirimleri borsalar için yakıt olmayacak

 

Jeremy Siegel: Borsaları ancak Jerome Powell raydan çıkarabilir

 

JPMorgan: Borsalarda düşüş 2024 ortasına kadar yüzde 20’yi aşacak

 

Borsada yıl sonu rallisi yaşanır mı?

 

Muhteşem Yedi hisselerine sahip olmak neden hala güvenli? İşte 3 neden...

 

Muhteşem Yedili’nin rekor yükselişi balon mu?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)