E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsalarında ‘hesaplaşma’ zamanı---

ABD borsalarında ‘hesaplaşma’ zamanı

ABD borsalarında ‘hesaplaşma’ zamanı
22 Ocak 2024 - 10:53 borsagundem.com

ABD borsalarında geçen yıla damga vuran dev teknoloji hisselerinde düşüş sinyali yanıp sönüyor ancak bunun yatırımcılar için başka bir fırsatın da kapısını araladığı tahmin ediliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında ‘Muhteşem Yedili’ olarak da bilinen dev teknoloji hisselerindeki yavaşlamanın, hisse senedi piyasalarının diğer alanlarında alım fırsatı doğurduğu düşünülüyor. Bunun, özellikle küçük sermayeli hisse senetlerinin dev teknoloji hisselerine karşı hesaplaşması anlamına geleceği kabul ediliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, RBA, ABD borsalarının en sıcak hisse senetlerinde düşüş sinyalinin yanıp söndüğünü ve bunun yatırımcılar için kaçırılmayacak bir başka fırsatın yaklaştığını gösterdiğini söylüyor.

‘Muhteşem Yedili’den yalnızca üçü

Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, Richard Bernstein Advisors (RBA) CIO yardımcısı Dan Suzuki, aylardır bekledikleri ve yüz yılda bir kez görülen bir fırsatın sonunda yaklaşıyor olabileceğini söylüyor.

Firmanın ilk olarak geçen yılın sonunda öne sürdüğü tez, 'Muhteşem Yedili’den ibaret bir avuç hisse senedinin daha geniş bir piyasaya doğru genişleyen aşırı piyasa liderliğine ve S&P 500'deki diğer 493 hisse senedinin baskın bir genişlemenin ardından daha güçlü kazançlar elde etmesine dayanıyor.

Suzuki, son 15 yılda piyasadaki kazanımlardan teknoloji hisselerinin çok büyük bir pay aldığını ancak büyük teknoloji şirketlerinin kurumsal kazançlarının gelecek çeyrekte yavaşlayacağını öne sürüyor.

RBA, paylaştığı notta, Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia, Tesla ve Meta’dan oluşan ‘Muhteşem Yedili'den yalnızca üçünün 2024 yılında yüzde 25'ten fazla kazanç artışı elde etmesinin beklendiğini ifade ediyor. Bu, gelecek yıl kazançlarında artış beklenen küçük sermayeli şirketler, sanayi, enerji ve gelişmekte olan piyasa hisse senetleri gibi alanlardan belirgin bir ayrışma anlamına geliyor.

Balon olasılığı

Bu arada Suzuki'ye göre, mega sermayeli teknoloji şirketlerindeki değerlemeler ve yatırımcı yoğunlaşması önceki borsa balonlarında görülenlerden çok daha aşırı seyrediyor. S&P 500'ün ilk 10 hisse senedi şu anda endeksin toplam piyasa değerinin yüzde 30'unu oluşturuyor; bu da son 40 yılda görülen en büyük paya karşılık geliyor.

Suzuki, bu coşku seviyesinde söz konusu firmaların düşük performans gösterme riskiyle karşı karşıya kaldıklarını ve bu durumun yatırımcıların piyasanın diğer alanlarına yönelmelerine neden olduğunu söylüyor ve 2000'li yılların başlarında patlayan ‘dot-com balonu'nun ardından 10 yıl süren anemik geri dönüşlere dikkat çekiyor.

Suzuki, büyük teknoloji hisseleri hakkında, “Eninde sonunda bir ayı piyasası göreceğimizi düşünüyorum. Bunun bir balon olduğunu söyleyecek kadar ileri gittim ve bu terimi hafife almıyorum. Yani sonuçta bu bir hesaplaşmanın yaşanacağını gösteriyor” diyor.

Bir iyi bir kötü haber

Ancak RBA'ya göre bu aslında piyasanın hemen hemen her alanı için harika bir haber çünkü yatırımcılar en sonunda diğer hisse senetlerine yönelecek ve bu da sarkacın diğer yöne sallanmasına neden olacak.

Nasdaq ‘dot-com çöküşü' sırasında çökerken, RBA Kurucusu Richard Bernstein, enerji ve gelişmekte olan piyasalar gibi pek sevilmeyen sektörlerin gelecek yıllarda aslında ‘devasa’ getiriler sağlayacağını öne sürüyor.

RBS, teknoloji hisselerindeki aşırı değerlemelerin geri çekilmeye hazır olması nedeniyle aynı olgunun yaşanmasını bekliyor. Bernstein, ‘Muhteşem Yedili’ hisse senetlerinin gelecek 10 yılda değerlerinin yüzde 20 ila yüzde 25'ini kaybedebileceğine, Russell 2000'daki küçük sermayeli hisselerin de aynı miktarda kazanabileceğine inandığını belirtiyor. Suzuki ise, “Bunun yüz yılda bir kez karşılaşılabilecek fırsatlardan biri olduğunu düşünüyorum” diyor.

Wall Street'teki diğer uzmanlar da, yatırımcıların üretken yapay zekaya yönelik heyecana kapılmasıyla birlikte baş döndürücü seviyelere çıkan teknoloji hisse senetlerinde büyük bir düzeltmenin geleceği konusunda uyarıda bulunuyor. Yatırım konusunda deneyimli Bill Smead, ‘Muhteşem Yedili’ öncülüğündeki hisse senedi yükselişini, yakında sona erebilecek ve kendi deyimiyle 'borsa çöküşü’ne yol açabilecek ‘spekülatif bir parti' olarak nitelendiriyor.

Yatırımcılar ‘balon’ korkusuyla Muhteşem Yedili’den kaçıyor

 

'Muhteşem Yedili' 2024’te de aynı performansı gösterebilecek mi?

 

'Muhteşem Yedili' 2023’ü domine etti, borsanın geri kalanı 2024’te yükselecek mi?

 

Fundstrat: Küçük ölçekli hisse senetlerinde yükseliş yüzde 60’ları bulabilir

 

BofA: Küçük sermayeli hisselerde dipten alım zamanı

 

Küçük sermayeli hisseler için doğru zaman yaklaşıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)