E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları karışık seyirle açıldı---

ABD borsaları karışık seyirle açıldı

ABD borsaları karışık seyirle açıldı
14 Şubat 2022 - 18:15 borsagundem.com

Wall Street endeksleri geçtiğimiz hafta yayınlanan rekor enflasyon rakamları ve Rusya-Ukrayna arasındaki potansiyel bir savaş endişeleriyle yeni haftaya kararsız başladı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalar haftanın ilk işlem gününe karışık seyirle başladı. Wall Street yatırımcıları Rusya ve Ukrayna arasındaki yükselen krizin ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz politikası üzerinde etki yaratıp yaratmayacağını fiyatlandırıyor.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %0,44 düşüşle 34.584,46 puanda, S&P 500 Endeksi %0,10 düşüşle 4.414,38 puanda ve Nasdaq Endeksi ise %0,34 yükselişle 13.838,10 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,0469 yükselişle %1,990 seviyesinde değerleniyor.

St. Louis FED Başkanı James Bullard gün içerisinde CNBC’de yaptığı açıklamada merkez bankasının enflasyonla mücadelede daha agresif olması gerektiğini söyledi. Bullard’ın açıklamaları geçtiğimiz hafta hisse senetleri piyasalarını baskılayan yorumların bir yansımasını daha oluşturdu.

Para politikasında planlanandan daha agresif hamleler yapılması gerektiğini savunan Bullard, “Yüksek enflasyon karşısında şaşkına döndük. Bu enflasyon rakamları çok fazla” ifadelerine yer verdi. Bullard, “Burada asıl tehlikede olan kredibilitemiz ve bu verilere karşı tepki göstermek zorundayız. Yine de bu tepkiyi organize ve piyasaları bozmayacak şekilde yapabileceğimizi düşünüyorum” dedi.

ABD Çalışma Bakanlığı geçtiğimiz Perşembe günü açıkladığı Ocak ayı ABD Tüketici Fiyat Endeksi’nde yıllık bazda %7,5’lik artış görüldü. Söz konusu artış 1982 tarihinden beridir görülmeyen bir enflasyonu işaret ediyor.

Geçtiğimiz haftanın gündemindeki TÜFE raporuna işaret eden Bullard, “Benim yorumum sadece bu raporla ilgili değildi. Ancak birlikte değerlendirilmesi gereken son dört rapor, ABD ekonomisinde enflasyonun genişlediğini ve muhtemelen hızlandığını gösteriyor” dedi.

Borsagundem.comun derlediği bilgilere göre Piyasalar ABD Merkez Bankası'nın Mart ayı toplantısında 50 baz puan, yani yüzde 0,5 puanlık faiz artırımı ihtimalini değerlendiriyor.

Goldman Sachs ekonomistleri de FED tahminlerini 2022 için yedi faiz artışı yapılacağı yönünde yükseltti ve 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirilerinin bu yıl % 2,25'e ulaşacaklarını öngördüklerini belirtti. Banka ayrıca 2022 için S&P 500 Endeksi beklentilerini 5.100 puandan 4.900 puana düşürdü. Bu puan endeksin 2022 yılı boyunca yıl başından itibaren sadece %2,8 oranında getiri sağlayacağı anlamına geliyor.

Yatırımcılar Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş ihtimalini de değerlendiriyor. ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında hafta sonu yapılan telefon görüşmesi krizin çözülmesinde bir gelişme sağlamadı.

Bazı havayolu şirketleri kriz sebebiyle Ukrayna uçuşlarını durdurdu veya yeniden yönlendirdi. Pentagon ise Ukrayna'daki Amerikan askerlerinin bölgeden ayrılmasını emretti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'dan Ukrayna konusunda Batı ile diplomatik görüşmelere devam edeceği yönünde gelen açıklamalar Cuma günkü satış dalgası sonrasında tansiyonun biraz düşeceği yönündeki yorumları destekledi. VanEck Rusya ETF’si Cuma günkü %7,5’lik düşüşün ardından Pazartesi günü %2’nin üzerinde yükseldi.

Upholdings'in Baş Yatırım Yöneticisi Robert Cantwell, "Asıl korku, Çin'in Rusya'yı desteklemesi ve Çin ile ABD arasındaki ilişkinin kötüleşmeye devam etmesidir. Asıl korkutucu olan ve ekonomik dengeleri asıl etkileyecek değişken, ABD'nin diğer ekonomik süper güçlerle olan ilişkilerini nasıl değiştirdiği olacaktır" dedi.

Borsada savaş gerginliği: Satışlar hızlandı

 

Batı'dan Ukrayna'ya askeri destek devam ediyor

 

Ukrayna'dan tansiyonu düşürecek adım

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)