E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Avrupa Birliği (AB) ile ABD arasındaki Volkswagen’in emisyon cezası ile başlayan Apple’a 13 milyar Euro ve Deutsche Bank’a 14 milyar Euro ceza kesilmesiyle karşılıklı restleşmeye dönüşen ticaret krizi büyümeye devam ediyor.
ABD merkezli 185 büyük şirketin CEO’sunun temsil ettiği Business Roundtable grubunun, AB yetkililerine, “Ceza uygulanırsa Avrupa’daki belirsizlik artacak, kıtaya yapılan yatırımlar çok kötü etkilenecektir” açıklamasından sonra AB Komisyonu Rekabetten Sorumlu Üyesi Margrethe Vestager’den tehdit niteliğinde bir cevap geldi. İngiltere merkezli yatırım fonu olan Algebris’in CEO’su Davide Serra, Twitter’dan Vestager’e, “Açıklama yapan 185 şirketin Avrupa’da ne kadar vergi verdiğini araştırın” dedi. Bunun üzerine yanıt veren Vestager, “Bunu araştıracağız. Açıklama yapan CEO’ların şirketlerinin vergilerini usulüne göre ödendiklerinden emin olacağız” dedi. Avrupa Komisyonu Rekabetten Sorumlu Üyesi’nin yaptığı bu açıklamadan sonra Avrupa Birliği ile ABD arasında yaşanan ticaret krizinin tırmanacağı yönündeki yorumlarda artmaya başladı. Yapılan yorumlara göre ise hedefte Google, Facebook ve Twitter gibi teknolojilerinin ilk sırada olacağı öne sürülüyor.
3 ÖNCE BAŞLADI
Peki ABD ile AB arasındaki ‘soğuk savaş’ ne zaman başladı? İkili arasında daha önce küçük rakamlar olsa da birçok ceza krizi yaşanıyordu. Ancak kesilen cezaların milyar dolar seviyesine ulaşması bu krizin dozajını artırdı. Bunun da ilk adımı Volkswagen’in emisyon skandalıyla atıldı. Alman otomotiv devinin dizel motorların teste girdiğini anlayarak emisyon oranını düşük göstermesi üzerine ABD, şirkete 16 milyar dolar ceza kesmişti. Bunun üzerinden yaklaşık 3 ay geçtikten sonra ise karşı hamle AB’den geldi.
Yaklaşık 3 yıllık soruşturmayı tamamlayan AB Komisyonu, Apple’ın İrlanda’daki faaliyetlerinden dolayı 13 milyar Euro geriye dönük vergi borcu çıkardı. Bu cezadan sonra Amerikan hükümetinin üst düzey isimlerinden ve Apple CEO’su Tim Cook’tan tepki geldi. Yetkililer, kesilen cezanın hukuki gerçeği olmadığını ifade etti. Bu tartışmalar devam ederek, ABD’den de bir yanıt geldi ve Alman Deutsche Bank’a aynı faturayı kesti. Geçtiğimiz cuma günü ABD Adalet Bakanlığı, yapılan açıklamada Almanya’nın en büyük bankası Deutsche Bank’ın mortgage kriziyle bağlantılı olarak 14 milyar dolarlık cezaya çarptırıldığı duyurdu. Deutsche Bank, bu cezayı ödemeyi reddetti.
YÜZDE 35’İ ABD’DEN
Giderek gerginleşen ilişkiler iş dünyasını da harekete geçirdi. 185 CEO’dan oluşan Business Roundtable topluluğu, açıkladığı bildiride, “Yasalara saygısı olan tüm AB’li ülkelerin bu kararın uygulanmaması için çaba harcaması gerekir” açıklamasını yaptı. Bildiride, “Ceza uygulanırsa Avrupa’daki belirsizlik artacak, kıtaya yapılan yatırımlar çok kötü etkilenecektir. Bu da cezayı AB’nin kendisinin ve vatandaşlarının canını yakan bir yara haline getirecektir” denildi. Eurostat verilerine göre son 5 yolda AB ülkelerine gelen yabancı doğrudan yatırımların ortalama yüzde 35’i ABD’li şirket ve kişiler tarafından gerçekleştiriliyor. Dolayısıyla ABD’nin en büyük şirketlerinin ‘yabancı yatırım’ vurgusu yapması özel bir anlam taşıyor. Business Roundtable’a Caterpillar CEO’su Doug Oberman başkanlık yapıyor. Topluluğun yardımcılık koltuğunda ise Xerox, Honeywell, Lockheed Martin ve Dow Chemical gibi küresel devlerin CEO’ları bulunuyor.
Almanya’da anlaşma protestosu yapıldı
ABD ile AB arasında imzalanması amaçlanan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) Anlaşması Almanya genelinde protesto edildi. Eyleme, Berlin’de 40 bin, Hamburg’ta 30 bin, Münih ve Köln’deki gösterilere 20 bin kişinin katıldı. Tüketici haklarının korunmasında ve gıda güvenliğinin zedeleneceği gerekçesiyle çiftçiler eylemlere traktörleriyle katıldı. Greenpeace’in aktivistleri, Ren Nehri üzerindeki bir köprüye 150 metrekarelik afiş açtı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:14)