E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Acaba Avrupa’yı ekonomik ve finansal krizin doğası mı sarsıyor? Yoksa krizi yönetmede yapılan hatalar mı sarsıyor? Bana kalırsa ikincisi; Avrupa için daha sarsıcı ve birlikten uzaklaştırıcı bir süreç bu tanık olduğumuz.
Avrupa’da yeniden İrlanda’nın ‘suyunu ısıtan’ kararın Merkel ve Sarkozy tarafından AB zirvesi öncesinde alındığı malum. 2013’e kadar AB garantisi ile kurtarma yapılabilecek. Sonrası, ‘batıkların alacaklılara da paylaştırılması’ esasına dayanacak gibi duruyor. Sarkozy’nin attığı Merkel’in de benimsediği, ancak gelen tepkilerle rafa kalkan tuhaf bir öneri vardı. O da, Euro Bölgesi’nde katı sınırlar çizilen mali açık kurallarını aşacak olan ülkenin oy hakkının askıya alınması idi. Bu öneri, krizle uğraşılırken ‘alerji yaratan’ ilave bir politik rahatsızlığın da kaynağı oldu.
650 milyar dolarlık risk
AB’de bugün yeniden İrlanda ile gündeme gelen, anımsanan sorun şu; sadece kamu borç kaygısı yok, özel kesimin borçlarına ilişkin kaygılar var. Özellikle bankacılıkta. Son örnekten yola çıkalım, İrlanda ekonomisinin yıllık GSYH büyüklüğü kabaca 220 milyar dolar. Oysa sadece Avrupa bankalarının İrlanda’dan alacaklarının toplamı BIS kayıtlarına göre 650 milyar dolar. Bunun ilk iki sırasını 222 milyar dolarla İngiliz bankaları, 206 milyar dolarla Alman bankaları alıyor.
İrlanda’daki borçluların batması halinde, Euro bölgesindeki alacaklıların zora girmesi ya da batması, sonra bunlardan alacaklıların zora girmesi; derken sorunlar zincirleme biçimde girdabı büyütecek.
Almanya, hem sorunlu ülkeler batmasın istiyor; euroyu çöküşten korumak için, Alman bankalarını korumak için. Hem de, bunlar batmasın diye daha fazla Alman mükelleflerin parasını tahsis etmek istemiyor. Almanların ‘sık-gevşet’ tarzı krizi yönetme biçimi, iç politikada zorlanan kriz ülkelerinde giderek tepki toplamaya başladı. ‘Kemer sıkmacı’ maliye politikasında ısrarlı olan Almanya, euro bölgesindeki çevre ülkelerin iç politikasını da etkiliyor. Borç kriziyle baş etmeye çalışan ülkelerde bu kararlar çok zor geçiyor, kamuoyu tepkisini topluyor. Örnek, Portekiz Dışişleri Bakanı Luis Amado’nun; bütçe kesintilerinin yürürlüğe sokulamaması durumunda, euro bölgesinden çıkmak zorunda kalınacağı bir senaryo ile yüz yüze kalınacağını söylemesi!
Zor günün birliği
Ya da Avusturya’nın, Yunanistan’a tahsis edilen kurtarma paketinde yer alan aralık ayı ödemesinin ocak ayına ertelenmesindeki ‘taş koyucu’ rolüne bakalım. Ya da, İrlanda’nın kurtarma paketinden para alması halinde, oldukça düşük olan (yüzde 12) kurumlar vergisi oranının gözden geçirilmesi gerektiğini dillendirmesine!
Euro bölgesi içinde olmayan ve de ulusal parasını yönetme tercihinden ayrılmayan Britanya ise tarihsel ve ekonomik bağları, hâttâ kendi bankalarının katmerli riskleri nedeniyle İrlanda’nın yanında olmak istiyor.
Yunanistan krizinin kurtarma paketiyle ‘soğutulmasından’ tam altı ay sonra ortaya çıkan İrlanda krizinde; AB ülkelerinin bir bölümünde değişen siyasal tablo, daha milliyetçi ve ırkçı tonların belirginleştiğini söylüyor. Bu durum, krizi yönetmede de, çözüm yollarında da daha fazla ayrışma ve kutuplaşma getiriyor. AB’deki kriz, giderek krizin yönetilmesi ile ilgili bir krize dönüşüyor. Nihai olarak siyasal birlik hedefleyen ana temel, ekonomik birlik çatırdıyor.
Uğur Gürses/Radikal
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:15)