E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Avrupa Birliği’nin (AB) yaptırımları sonrası kömür ihracatı düşen Rusya’nın, tüm kısıtlamalara rağmen vergi gelirlerini 2022’de ikiye katlayarak 360 milyar rubleye ulaştırdığı kaydedilirken, ihracatını da sürdürdüğü gözlemleniyor.
Rusya Enerji Bakanlığı, 2022 yılında sektör üzerindeki vergi yükünün artması ve küresel kömür fiyatı artışları sayesinde bütçe gelirlerinin 2021’ye kıyasla iki kat artarak 175 milyar rubleden 360 milyar rubleye çıktığını vurguladığı raporunda, öte yandan sektördeki vergi yükünün artık zirveye ulaştığına dikkat çekti.
2023’te kömür şirketlerinden bütçeye tek seferlik katkı payı alınmayacağını bildiren Enerji Bakanı Nikolay Shulginov, Duma’da yaptığı konuşmasında, ülkedeki kömür şirketlerinden elde edilen vergi gelirlerinin 2022’de 360 milyar rubleye ulaştığını, 2021’de 175 milyar ruble, 2020 yılında ise 63 milyar ruble olduğunu hatırlatırken, “Rus termal kömürü, 2022’nin ikinci yarısında küresel fiyatlara göre bazen yüzde 50’yi aşan büyük bir indirimle satılmaya başlandı. Ayrıca, Rusya Demiryollarının tarifelerindeki artış ve dökme yük gemileri için navlun oranlarının artması nedeniyle kömür şirketlerinin lojistik maliyetleri arttı. Bu nedenle vergileri arttırmayı düşünmüyor, halihazırdaki vergi oranlarının da artık sınıra ulaştığına inanıyoruz” dedi.
Aynı zamanda 2022’de güçlenen rublenin kömür şirketlerinin gelirlerini sınırladığına değinen Shulginov, artık Maliye Bakanlığı’nın kömür endüstrisini ek bir gelir kaynağı olarak görmediğinin altını çizdi.
15 Mart’ta konuşan Maliye Bakan Yardımcısı Aleksey Sazanov, petrol ve gaz şirketleri gibi kömür şirketlerinin de vergi öncesi karı 1 milyar rubleden fazla olan diğer şirketler için geçerli olacak olan bütçeye tek seferlik katkı payı uygulamasından muaf tutulacağını açıklamıştı.
2022 yılında Rusya’dan Hindistan’a yapılan kömür ihracatı bir önceki yılda elde edilen 6,6 milyon tonluk sonuçların çok üstüne çıkarak 20,1 milyon tona ulaşırken, Çin’e yapılan teslimatlar da yüzde 25 artışla 67,3 milyon tona yükseldi.
Enerji Bakanlığı, 2023 yılında Rusya’nın kömür üretiminin bir önceki yıl kaydedilen 443,6 milyon ton seviyesinde kalmasını beklerken, kömür ihracatının salgın öncesi seviyeye ulaşacağını tahmin ediyor.
Rusya, 2022 yılında Almanya’nın en büyük kömür tedarikçisi oldu
Rusya, Ukrayna’daki durum nedeniyle Avrupa Birliği’nin (AB) uyguladığı yaptırımlara rağmen, 2022 yılında Almanya’nın en büyük kömür tedarikçisi oldu.
Bild gazetesinin Alman Kömür İthalatçıları Derneği verilerine dayandırdığı haberinde, geçen yıl Almanya’nın Rusya’dan 13 milyon ton kömür ithal ettiği vurgulanırken, bu hacimlerin 2021’dekinden yüzde 37 daha az olmasına rağmen Rusya’nın ülkenin en büyük kömür ihracatçısı konumunu sürdürdüğü ifade edildi.
Derneğe göre, Almanya 2022’de toplamda bir önceki yıla göre yüzde 8 daha az olarak 44,4 milyon ton kömür satın alırken, kömür ithalatında lider Rusya’yı tedariklerin yüzde 32 arttığı ABD izledi.
Almanya’nın ABD’den geçtiğimiz yıl 9,4 milyon ton kömür ithal ettiği açıklanırken, ithalatta üçüncü sırada 6,3 milyon tonla Avustralya yer aldı.
Rus enerji kaynaklarına bağımlılığı azaltmak için sürekli olarak adımlar atan Almanya, 10 Ağustos’ta AB ve İngiltere’nin Rusya’dan kömür ve diğer bazı malların ithalatına yönelik ambargosunu içeren yaptırım paketini desteklemişti.
Daha sonrasında 21 Eylül’de Avrupa Komisyonu revize edilmiş kılavuz yayınlarken, küresel enerji ve gıda güvenliğini sağlamak için Rus kömürünün teslimatına, finansmanına ve sigortalanmasına izin verdi.
Buna göre AB ülkeleri Rus kömürünü doğrudan satın alamazken, bununla birlikte üçüncü ülkelere tedarik edebiliyor.
Avrupa'da kömür fiyatları yükselişte
Almanya yaptırımlara rağmen Rus kömüründen vazgeçemedi
Türkiye'nin kömür ithalatı deprem nedeniyle düşüyor
AB kömür stokları 3 ayın zirvesinde
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:53)