E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Avrupa İstatistik Ofisi, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde 2023'ün ilk yarısında konutlarda tüketilen elektrik ve doğalgaz fiyatlarına ilişkin verileri yayımladı.
Verilere göre, AB ülkelerinde 2022 yılının ilk yarısında 100 kilovatsaat elektrik için 25,3 euro ödenirken, bu rakam 2023'ün ilk yarısında 28,9 euroya ulaştı.
Bu yılın ilk yarısında elektrik fiyatları geçen yılın ayını dönemine kıyasla 22 AB ülkesinde yükseldi.
Üye ülkeler arasında elektrik fiyatlarında en fazla artış Hollanda’da belirlendi. Hollanda'da elektrik fiyatları bu yılın ilk yarısında geçen yılın ilk yarısına kıyasla yüzde 953 arttı. Rekor fiyat artışı 2022 yılındaki vergi indirimlerine devam edilmemesi ve hanelere yönelik enerji vergilerinde yükselişten kaynaklandı. Ülkede elektriğe bir tavan fiyat uygulanacağı ve bu yıl söz konusu seviyelerin önemli ölçüde düşeceği çalışmada yer aldı.
Elektrik fiyat artışında Hollanda'yı en yakın yüzde 88'le Litvanya, yüzde 77'yle Romanya ve yüzde 74'le Letonya izledi. Artış oranı Slovenya'da yüzde 38, İsveç ve Belçika'da yüzde 27, Almanya'da yüzde 26, İtalya'da yüzde 21 oldu.
AB üyesi ülkeler arasında elektrik için en fazla ödeme yapılan ülke de Hollanda oldu. Hollanda'da hane halkı 100 kilovatsaat elektriğe 47,5 euro ödedi. Bu ülkeyi 43,5 euroyla Belçika, 42 euroyla Romanya, 41,2 euroyla Almanya, 38,1 euroyla Danimarka, 37,8 euroyla İtalya takip etti.
En ucuz elektrik Bulgaristan'da satıldı. Bulgaristan'da 100 kilovatsaat elektriğe 11,4 euro ödenirken, bu ülkeyi 11,6 euroyla Macaristan ve 12,6 euroyla Malta izledi.
Avrupa İstatistik Ofisi verilerine göre, Türkiye'deki elektrik fiyatları ise 8,4 euro ile bütün AB ülkelerinden düşük seviyede belirlendi.
Doğalgaz fiyatı arttı
Bu yılın ilk yarısında AB ülkelerinde konutlarda kullanılan her 100 kilovatsaat doğalgaza ödenen ortalama fiyat ise 11,9 euro olarak hesaplandı. Söz konusu fiyat geçen yılın aynı döneminde 8,6 euro olarak belirlenmişti. Doğalgaz fiyatları da tarihi rekor seviyelere çıktı.
AB ülkeleri arasında bu dönemde konutlarda tüketilen doğalgaza en fazla ödeme 100 kilovatsaat başına 24,8 euroyla Hollanda'da, 21,9 euroyla İsveç'te, 16,5 euroyla Danimarka'da yapıldı.
Bu dönemde AB üyesi ülkeler arasında fiyat olarak en uygun doğalgaz tüketimi Macaristan'da gerçekleşti. Macaristan'da 100 kilovatsaat doğalgaz için haneler ortalama 3,4 euro, Hırvatistan'da 4,1 euro, Slovakya'da 5,7 euro ödedi.
Gaz fiyatlarının en fazla arttığı ülkeler yüzde 139 ile Letonya, yüzde 134 ile Romanya, yüzde 103 ile Avusturya, yüzde 99 ile Hollanda, yüzde 73 ile İrlanda olarak belirlendi.
Türkiye'de ise doğalgaz fiyatı 2,5 euro seviyesiyle AB ülkelerinin tamamının altında tespit edildi.
Söz konusu veriler, AB ülkelerinde enerji krizi nedeniyle elektrik ve doğalgaz fiyatlarında hızla artış yaşanan dönemi kapsıyor.
Türkiye'nin doğalgaz depoları kışa hazır
IEA: Elektrik şebekelerine yetersiz yatırım, enerji güvenliğini riske atıyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:40)