E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Konuya ilişkin açıklama yapan Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı İlyas Edip Sevinç, söz konusu uygulamanın en büyük fındık ithalatçımız konumundaki AB’ye yönelik ihracatımıza getireceği ciddi olumsuzlukların yanı sıra, sadece ülkemiz menşeli fındıklara uygulanmakta olması nedeniyle rakip üretici ülkeler lehine haksız bir rekabet oluşturacağı ve rakiplerimizi daha çok fındık üretmeye teşvik edeceği gerçeğinden hareketle, fındık ihracatçıları olarak hemen çalışmalara başlamış olduklarını hatırlattı.
Ürünün kendisinden kaynaklanmayan ve hasattan ihracata kadar geçen süre içerisinde; daldan düşen fındıkların uzun süre yerde bırakılması, iyi kurutulmaması, kurutulmadan naylon çuvallara koyulması, uygun şartları taşımayan depolarda bekletilmesi gibi basit ama önemli hataların aflatoksin oluşumuna neden olabildiğinin anlaşılmasından sonra, öncelikle afiş, gazete ilanları, broşür gibi materyaller ve yerel tv’lerde yayınlanan spotlarla üretici ve ilgili paydaşların hasatta ve sonrasında nasıl davranmaları gerektiğine yönelik bilinçlendirme çalışmalarında bulunduklarını vurgulayan Sevinç, gerek AB nezdinde gerekse ulusal ve uluslararası platformda ikna edici olabilmek için Fındık Tanıtım Grubu olarak “Fındıklarda Aflatoksin Oluşumuna Etki Eden Faktörlerin ve Önleyici Tedbirlerin Belirlenmesi” isimli 3 yıl sürecek bilimsel bir projeyi TÜBİTAK ile birlikte 2002 yılında hayata geçirdiklerini anımsattı.
Proje bitiminde elde edilen verilerden hareketle başta üreticilerimiz olmak üzere tüm paydaşların aldığı tedbirlerin, üretim miktarının büyüklüğüne kıyasla gayet az sayıda görülen aflatoksin vakalarının insan sağlığını tehdit etmeyecek şekilde minimize edilmesini sağladığını ve sürekli olarak gerekli kontrollerin yapılmaya devam edildiğini dile getiren Sevinç, esasen AB ile her yıl düzenli olarak yapılan “AB-Türkiye Fındık İşbirliği Toplantıları”nda da söz konusu uygulamaya son verilmesi talebiyle konunun ülkemiz tarafından gündeme getirilmekte olduğuna atıf yaptı.
Sevinç, başta ürünün gerçek sahibi üreticilerimiz olmak üzere, sahip oldukları modern işleme tesisleri sayesinde riskleri minimize etmekte proaktif davranan fındık sanayici/ihracatçıları ile Tarım Bakanlığı’nın elde ettiği bu başarının takdire şayan olduğunu dile getirdikten sonra “Üreticilerimiz başta olmak üzere tedarik zincirinin her halkasındaki paydaşların, bu başarının elde edilmesinde gösterdikleri hassasiyeti özenle devam ettireceklerinden emin olduğumuzu belirtmek isteriz” diyerek sözlerine son verdi.
Avrupa Birliği aşı ihracatını kolaylaştırıyor
Avrupa Birliği'nde 'Polonya' depremi!
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
kuruyemiş fiyatları global fiyatlara göre oluşmaya başladı. TL = usd paritesindeki fark pahalılık getirdi. Artık fiyatların düşmesini hiç beklemeyin. Avrupalının 1 kg inire 3 euro verdiği bir düzende Türk tüketici anca yola gitmeyen içerde çöp olacak ürünleri alır yer 20 - 25 tl ye. Üretim maliyetleri zaten yüksek. 11 tl ye mazotla ne ekersen ek, usd li tarım ilacı ile ilaçlar gübreler at. halıyle malıyette avrupalının alacagı güçte oluyor.
Kuruyemiş fiyatları, pirzola fiyatını geçti.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (14:04)