E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Avrupa Birliği'nin (AB) finans piyasalarının hızlandırılması acil bir öncelik olarak görülüyor.
AB düzenleyicileri, Salı günü yayımladıkları bir açıklamayla, Atlantik ötesindeki rakiplerle rekabet edebilmek için menkul kıymet işlemlerinin tamamlanma süresinin iki günden bire indirilmesi gerektiğini vurguladı. Bu sistem, T+1 olarak adlandırılıyor ve ABD gibi ülkeler Mayıs ayında bu sisteme geçmişti.
Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası’nın ortak açıklamasında, T+1 sistemine geçişin önemli faydalar ve tasarruflar sağlayacağı belirtildi. Açıklamada, “AB’nin uluslararası büyük yargı bölgeleriyle uyumsuzluğun olumsuz etkilerini uzatmaktan ve artırmaktan kaçınmak istiyorsa acilen harekete geçmesi gerekiyor” ifadeleri yer aldı. AB'nin T+1'e geçişi sağlamak için gerekli olan teknik çalışmaların hızlandırılması gerektiği de vurgulandı.
Operasyonel süreçler ve teknoloji yatırımları gündemde
T+1 geçişi, operasyonel süreçlerde değişiklik yapılmasını, teknolojinin güncellenmesini ve personel düzenlemelerinde bazı ayarlamalar gerektirebilir. Ancak bu değişiklikler, Avrupa piyasalarının ABD ile uyum içinde olmasını sağlayacak. ABD’de, dev bir sanayi çabasıyla bu geçiş başarıyla tamamlanmış ve piyasalarda sorunsuz bir şekilde uygulanmıştı.
AB açıklamasında, "AB sermaye piyasaları ile Avrupa'daki diğer yargı bölgeleri arasındaki yüksek düzeydeki bağlantılar" vurgulanarak, küresel piyasalar arasındaki etkileşimin önemi de hatırlatıldı. İngiltere’nin T+1 sistemine geçişi yöneten grup, bu adımı 2027 yılının ikinci yarısında atmayı planladıklarını belirtti. Brüksel’deki yetkililer ise 2027 yılı sonunda bir geçişin mümkün olduğunu işaret ediyor.
Piyasa katılımcılarının endişeleri
Ancak bazı piyasa katılımcıları, AB'nin karmaşık piyasa altyapısı göz önüne alındığında 2027 yılının fazla iddialı bir hedef olduğunu düşünüyor. İngiltere ve AB’nin bu konuda eşgüdümlü bir şekilde hareket etmemesi, iki yakından bağlantılı yargı bölgesi arasında fonlama uyuşmazlıkları ve uyumsuz süreçler yaratabilir. Bu da ticaret sürtüşmelerini ve operasyonel maliyetleri artırabilir.
CNBC-e'nin haberine göre, AB açıklamasında, “Avrupa genelinde koordineli bir yaklaşım arzu ediliyor. T+1'e geçiş zamanlaması konusunda fikir birliğine varmak için çaba gösterilmesi gerekiyor” denildi.
Bu geçişin başarıyla gerçekleşmesi, Avrupa'nın finans piyasalarındaki hızını artıracak ve küresel rekabet gücünü yükseltecek bir adım olarak değerlendiriliyor.
Avrupa'da hızlı hisse senedi takası için yasal düzenleme gündemde
ABD'de menkul kıymet takas süresi T+1'e düşüyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:34)