E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Avusturya, Almanya, Danimarka, İsveç ve Norveç gibi Schengen bölgesinde yer alan ülkelerin uyguladığı geçici sınır denetimlerinin son kez olmak üzere altı aylığına daha uzatılmasını önerdi.
Öneriyi yayımladığı basın açıklamasıyla duyuran AB Komisyonu, tedbir amaçlı olmak kaydıyla ve alternatif düzenlemeler tamamlanana kadar AB Konseyinden son kez sınır denetimlerinin altı aylığına daha uzatılmasının onaylamasını talep etti.
Genel durumun düzelmesine rağmen Yunanistan'da hala çok sayıda kaçak mülteci ve sığınmacı bulunduğu kaydedilen açıklamada, sınır kontrollerinin sağlanması için geçen sene ekimde göreve başlayan Avrupa Sınır ve Sahil Koruma Gücü'nün ise daha fazla geliştirilmesi gerektiği belirtildi.
Komisyon denetimlerin daha önceki dönemlerde olduğu gibi sınırlı şekilde uygulanacağını vurgularken, Schengen bölgesi üyelerine sınır güvenliğini sağlamak için alternatif önlemler almaları tavsiyesinde buludu. Üye ülkelerin kamu güvenliğini sağlamak için sınır geçişlerinde polis denetimini ve diğer ülkelerle iş birliğini arttırmaları önerildi.
AB Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmerman konuyla ilgili açıklamasında, "Ortak çabalarımız sonucu dış sınırlarımız artık çok daha güvenli ve güçlü. Beraber çalışarak hem güvenliği hem de serbest dolaşımı garanti altına alabiliriz. Altı ay içinde iç sınır kontrollerinin olmadığı, tam anlamıyla işlevsel bir Schengen bölgesi düzenine dönüş yapabiliriz." dedi.
AB Komisyonu'nun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopoulos ise işlevsel bir Schengen bölgesi düzeninin yeniden inşa edilmesinin önemine vurgu yaparak, iç sınır kontrollerinin son kez uzatılacağını kaydetti. Avramopoulos, üye ülkelerin sınır geçişlerinde polis denetimini arttırarak iç sınır kontrollerinin kaldırılmasına hazırlık yapmaları gerektiğini ifade etti.
"Türkiye-AB anlaşması mülteci sayısını azalttı"
Öte yandan AB Komisyonu'nun açıklamasında Türkiye ile AB arasında anlaşmaya varılan ve geçen sene uygulamaya konan "mülteci anlaşması" sonrasında Yunanistan'a gelen kaçak göçmen sayısında yüzde 97'lik bir düşüş olduğu kaydedildi.
Schengen bölgesindeki sınır kontrolleri geçen sene mayıs ayında Yunanistan'ın dış sınır kontrolüne ilişkin yaşadığı sorunlar ve ülkeye yönelik mülteci ve sığınmacı akını nedeniyle başlatılmıştı.
Schengen bölgesi, AB üyesi Almanya, Avusturya, Belçika, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan ile AB üyesi olmayan İsviçre, İzlanda, Norveç ve Lichtenstein gibi ülkeleri kapsıyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:21)