E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiAB şeker kotasını kaldırıyor---

AB şeker kotasını kaldırıyor

AB şeker kotasını kaldırıyor
11 Ağustos 2015 - 06:34 borsaningundemi.com

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, Avrupa Birliği'nin 2017'den sonra şeker piyasasında uyguladığı tüm kotalardan vazgeçme kararı aldığını bildirdi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Avrupa Birliği'nde (AB) kişi başı nişaşta bazlı şeker tüketiminin 10.9 kilogram olduğunu, Türkiye’de bu miktarın 4.2 kilogram olduğunu kaydetti.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın soru önergesini yanıtlayan Eker, “AB’de 2013/2014 pazarlama yılında 13.5 milyon tonu kristal şekere, kuru bazda 720 bin tonu ise izoglukoza olmak üzere toplamda 14.2 milyon ton kota verilmiştir. Kota kapsamında AB’de 5.5 milyon ton nişasta bazlı şeker üretimi mevcut olup, bunun 158 bin tonu ihraç edilmektedir” dedi. 
 
2017’den sonra kota yok


Eker, “2013 yılı için AB’de kişi başı nişasta bazlı şeker tüketimi 10.9 kilogram olarak hesaplanmaktadır. Ülkemizde yurtiçi nişasta bazlı şeker satış verileri dikkate alınarak yapılan hesaplamada bu miktar 2013 yılı için 4.2 kilogramdır” ifadesini kullandı. 
Eker, şunları kaydetti: “AB, 2017’den sonra şeker piyasasında uygulamakta olduğu tüm kota sistemlerinden vazgeçme kararı almıştır. Yani izoglukoz dahil tüm şeker türleri 2017’den sonra AB’de serbestçe üretilip pazarlanabilecektir. Ülkemizde üretilmekte olan nişasta bazlı şekerin içinde yer alan glukoz ve izoglukoz için ayrı ayrı kota belirlenmemekte olup, toplam nişasta bazlı şeker kotasının içerisinde hem glukoz hem izoglukoz bulunmaktadır. Nişasta bazlı şekerin bu iki türünün kullanım fonksiyonları bakımından bazı farklılıkları bulunmakta. Glukoz; reçel, jöle ve şekerleme sanayinde pancar şekeri olarak bilinen sakarozun kristalizasyonunun engellenmesi, viskozite artışı sağlanması; dondurulmuş gıdalarda donma noktasını düşürmesi; fırıncılık ürünlerinde fermantasyon özelliğini geliştirmesi gibi nedenlerle gıda üretiminde sakaroz yerine değil, sakaroz ile birlikte kullanılıyor. Bu nedenle bir nişasta bazlı şeker türü olan glukoz, pancar şekerinin ikamesi olmayan bir üründür.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)